Norske medietopper skal snu svensk tapssluk på rekordtid - neste år skal selskapet tjene 100 millioner

- Men vi drar ikke til Sverige som verdensmestre, sier Per Axel Koch.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Med støtte fra Schibsted skal mediekonsernet Polaris Media «redde» det svenske avishuset Stampen Media. Selskapet tapte store penger i fjor og underskuddet skal ha ligget på 60 millioner norske kroner.

- I løpet av to-tre år bør vi ha ti prosent margin eller rundt 130-140 millioner kroner, sier toppsjefen i Polaris Media, Per Axel Koch, til Kampanje.

Onsdag denne uken inviterte han investorer og presse til Aker Brygge for å fortelle om selskapets halvårstall og det nyeste oppkjøpet til det Trondheims-baserte mediekonsernet i Sverige. Tidligere i år ble det kjent at Polaris Media som ett av flere norske mediekonsern har kjøpt seg inn i det svenske mediemarkedet. Koch bladde opp drøye 100 millioner kroner for en eierandel på 70 prosent i det svenske aviskonsernet Stampen.

Les også: Revansje for Polaris - kjøper det svenske aviskonsernet 

Stampen Media er et av Sveriges største mediekonsern og består totalt av seks mediehus, med Gøteborgs-Posten som det klart største.  Nå planlegger Polaris Media at veien frem til lønnsomhet i Sverige skal finne sted på rekordtid, ifølge Koch

- Ambisjonen er 100 millioner neste år og da må vi nærme oss null allerede i år. Stampen er et knallbra mediehus med mye historikk, sier Koch til Kampanje.

Her ser du halvårstallene til Polaris Media for 2019. Alle tall i MNOK. Vokser kraftig etter svenskehandel

Polaris Media* 2019 2018 Endring i %
Omsetning 956,7 683,5 + 40
Driftsresultat 17,8 42,5 - 139
Resultat før skatt 55,3 78,8 - 30

* Tallene for 2019 inkluderer også oppkjøpet av Stampen Media i perioden mai og juni. 

Inntektene faller: - Det er ikke bra nok

Halvårstallene til Polaris Media som selskapet presenterte onsdag denne uken viser at mediekonsernet med to måneder med svenskeomsetning vokser kraftig og det med 40 prosent, fra drøye 740 millioner kroner i første halvår i fjor til årets 956 millioner kroner. Driftsresultatet faller også mye på grunn av utviklingen i det nye familiemedlemmet i Polaris-konsernet. 

Driftsresultatet i Sverige endte på minus syv millioner kroner, men det var en klar forbedring fra andrekvartal i 2018 da tilsvarende resultat var på minus 20 millioner kroner. Koch sier det ikke er Polaris Medias fortjeneste alene at det går bedre.  

- Vi er aktive eiere, men har ikke hånden på rattet. Vi jobber gjennom ledelsen i Stampen, sier han.

 - For å komme til 100 millioner i pluss allerede neste år, hvor mye er kostnader og hvor mye er økte inntekter?

- Det vil være mye kostnader og vi har et mål om å ta ut 200 millioner kroner bare på distribusjon, men forhåpentligvis også en del inntekter, sier han.

På inntektssiden peker pilene imidlertid feil vei. Stampen Media hadde i andre kvartal en nedgang i inntektene på ti prosent fra 221 millioner kroner til 199 millioner kroner drevet først og fremst av en nedgang på annonser. Annonseinntektene alene falt med hele 17 prosent om en ser denne inntektssiden under ett.

- Vi må klare å øke inntektene. I dag er det litte granne ned på brukerinntekter og nedgang på digitale annonser og det er ikke bra nok. Der skal det være pluss. Jeg er ikke fornøyd før vi klarer å snu denne utviklingen. Det blir hardt arbeid og det vil ta tid, men det er lov å håpe at vi får det til.

- Hvem hadde trodd det var Norge som skulle redde det svenske mediemarkedet?

- Nei, det kan du godt si. Men Norge har vært flinke på den digitale transformasjonen og kanskje best i verden. Da kan det jo være at vi gode på dette i Norge da. Men vi har en ydmyk tilnærming og drar ikke til Sverige som verdensmestre. Men vi kan bidra og er godt i gang.

Jeg tror restruktureringen i mediebransjen ikke er ved veis ende, så har jeg mine ideer om hvordan det bør skje. Men det holder jeg foreløpig for meg selv. Torry Pedersen

- Vi har kommet lengre i Norge

I tillegg til å snu det som i 2018 var et tapssluk, er planen å delta i en større konsolidering på det svenske mediemarkedet. Det er et marked hvor også Amedia har et ønske om å delta, gjennom et felles eierskap med giganten Bonnier.

Les også: Stokstad om svenskehandel: - Vi skal skape Amedia i Sverige 

Sammen kjøpte to opp svenske MittMedia noen uker før Polaris fikk kloa i Stampen og de to eiergruppene har nå delt det svenske avismarkedet ganske likt mellom seg.

Bak Polaris Media står  også Norges største mediekonsern Schibsted og den nye styrelederen i Polaris, Torry Pedersen. Schibsted eier i dag 29 prosent av Polaris Media.

- Hva er årsaken til appetitten norske medieselskaper har for de svenske avishusene?

- Det svenske mediemarkedet er mindre konsolidert enn det norske. Jeg skal ikke svare på vegne av Amedia, men de har jo vist at de er flinke til å drive lokalaviser og har sikkert noen visjoner om hvordan de kan gjøre MittMedia bedre. Også må jeg si at Polaris har vist at de kan drive region- og lokalaviser de og. Vi har kommet mye lengre på strukturendringer i Norge, og nå vil vi bringe det ut i et land som i hvert fall kulturelt har noen likheter med Norge - selv om de kulturelle forskjellene også er større enn man tror, sier Pedersen.

Skal en tro de norske avistoppene står det svenske avismarkedet foran store endringer på eiersiden med sine 10-12 forskjellige avisselskaper av en viss størrelse. Det er et marked som på mange måter ligne det norske avismarkedet for 10-15 år siden, med avishus som Berner, Edda Media og Harstad Tidende Gruppen. Alle aviskonsern som i løpet av disse årene er blitt konsolidert inn i dagens tre store: Schibsted, Polaris Media og Amedia. 

- Hvor engasjert er Schibsted i det Polaris Media gjør i Sverige nå?

- Så lenge vi er en av hovedeierne i Polaris, så er Schibsted opptatt av at man skal lykkes, sier Torry Pedersen.

- Får vi om noen år et felles norsk svensk avishus med regionsavisene til Schibsted, Polaris og de svenske avisene?  

- Jeg tror restruktureringen i mediebransjen ikke er ved veis ende, så har jeg mine ideer om hvordan det bør skje. Men det holder jeg foreløpig for meg selv, sier Pedersen.

Norske medietopper skal snu svensk tapssluk på rekordtid - neste år skal selskapet tjene 100 millioner