Sparket Apriil-sjef skuffet over rettsavgjørelse: - Kan umulig være riktig

Susanne Svendsen mener styreleder og konsernsjef Erik Samsonsen har opptrådt truende og trakasserende. Men det tror ikke retten på. Nå vurderer hun å anke.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Tidligere byråleder i Apriil Reklame, Susanne Svendsen, har saksøkt sin tidligere arbeidsgiver Apriil for uriktig avskjedigelse. Saken skal gå i august i år, men før påske møttes partene i Hordaland tingrett for å avgjøre om Svendsen skal få sin stilling som daglig leder tilbake i påvente av rettssaken.

Tirsdag kom kjennelsen fra tingretten som gjør det klart at Svendsen ikke får sin stilling tilbake. I kjennelsen kommer det frem at retten har finner det mest sannsynlig at Svendsen grovt har tilsidesatt sine plikter etter arbeidsavtalen som selskapets daglige leder/byråleder, og at avskjeden ikke fremstår tvilsom. Svendsen pålegges også å erstatte Apriil Reklames sakskostnader på 140.000 kroner. 

Les mer: Sparket Apriil-leder får ikke jobben tilbake

Susanne Svendsen kommenterer avgjørelsen via sin advokat Jan Magne Isaksen i CMS Kluge Advokatfirma.

- Svendsen er selvsagt skuffet over at Apriil foreløpig har lykkes med å fremstille Svendsen som en emosjonell og dramatisk person, og at dette skal være årsaken til konflikten. Siden saken ble offentlig kjent, har Svendsen mottatt flere titalls henvendelser fra kunder og tidligere ansatte i Apriil-konsernet, som forteller om negative opplevelser og en gjennomgående ukultur. Når saken kommer opp i sin fulle bredde i august, vil slik bevisførsel kunne bli sentral, skriver han en e-post.

Advokaten viser til at Apriil har tapt penger siden 2022.

- Svendsen konstaterer at Apriil likevel har lykkes med å overspille selskapets negative økonomiske situasjon pr. august 2024, for deretter å bruke denne mot Svendsen.

Kampanje har også vært i kontakt med konsernsjef i Apriil og styrelder i Apriil Reklame, Erik Samsonsen. Han sier følgende:

- Vi konstaterer enn så lenge at tingretten, etter en svært grundig vurdering, har vært enig med oss i alle sakens faktiske og rettslige spørsmål. Vi respekterer naturligvis at Svendsen kan velge å anke, og vil forholde oss til en eventuell anke på vanlig måte. Det ligger i sakens natur at vi har svært ulike syn på saken. Utover det har vi ingen behov eller ønske om å prosedere denne saken videre i media, sier Erik Samsonsen til Kampanje. 

Følte seg trakassert og truet

Et møte mellom konsernsjef i Apriil og styreleder i Apriil Reklame, Erik Samsonsen og Susanne Svendsen står helt sentralt i saken, ifølge kjennelsen Kampanje har fått innsyn i.

Første dag etter sommerferien i fjor, 5. august, møtte Samsonsen og Svendsen, som på dette tidspunktet var blitt eneleder i Apriil Reklame, for å diskutere den økonomiske situasjonen i byrået. Bakgrunnen for møtet var et dramatisk fall i inntekter i mai og hvordan Svendsen hadde kommunisert omkring dette til ledelsen.

I møtet følte Svendsen seg trakassert og truet, og hun opplevde at hun i realiteten ble oppsagt. Hun valgte derfor å avslutte møtet etter rundt 13 minutter. Svendsen ble sykemeldt dagen etter.

I Svendsens fravær ble det blant annet besluttet permitteringer i Apriil Reklame. 23. september leverte Svendsen et varsel om kritikkverdige forhold og alvorlige hendelser til styret i Apriil-eier Media Bergen, hvor hun også rettet kritikk mot at hun ikke var inkludert i beslutningene som var tatt.

I november sendte Svendsen en e-post til Samsonsen hvor hun varslet at hun var på vei tilbake i arbeid. Samsonsen svarte med å be om et møte for «å sette seg ned og lufte ut og være omforente om veien videre». Svendsen sa seg ifølge kjennelsen enig i at de måtte ha en dialog, men at hun «regnet med at verneombudet ville tilrettelegge for at møtet kunne gjennomføres på en bedre måte enn sist».

Hun varslet samtidig at hun ville gjennomføre et allmøte med de ansatte i Apriil Reklame for «å tydeliggjøre at hun trer inn i rollen som leder av selskapet igjen».

Samsonsen svarte at de måtte kunne snakke sammen uten verneombud eller lydopptak, men dette kravet ble avvist av Svendsen, som mente at det var «totalt uaktuelt» å ha et møte med Samsonsen uten verneombud i rommet eller lydopptak av samtalen.

29. november kalte Samsonsen til et drøftingsmøte der Svendsen ble orientert om at selskapet vurderte å gå til avskjed eller oppsigelse på bakgrunn av manglende tillit mellom partene. Beslutningen om avskjed ble fattet 17. desember.

Fikk ikke medhold i retten

Retten har ikke funnet grunnlag for at Samsonsen har opptrådt truende, trakasserende eller utilbørlig i møtet med Svendsen.

De mener også at sammenbruddet i kommunikasjonen som oppstod i slutten av november i fjor i stor grad må skyldes Svendsen selv, og at Svendsens krav om at hun ikke skulle være alene i et møte med Samsonsen ikke var saklig.

«Hennes totale avvisning av å ville møte ham dersom hun ikke fikk sette betingelsene, kombinert med sitt varsel om at hun straks ville kalle inn til allmøte, ga slik retten ser det uttrykk for en svært konfronterende og konflikteskalerende linje som det er vanskelig å se noen annen utvei ut av enn at én av de to partene måtte gå», heter det i rettens kjennelse.

Et annet spørsmål i saken er hvorvidt Svendsen påtok seg stillingen som daglig leder i byrået i fjor vår og at hun dermed var ansvarlig for selskapets underskudd. Hun mener hun har vært «kunstnerisk leder med ansvar for ansatte og kunder».

- Vi hadde en toledermodell der jeg var byråsjef og Lasse Marøen var daglig leder. Da han trådte ut av rollen slutten av april 2024 var intensjonen at jeg skulle bli daglig leder, noe vi aldri ble enige om, har Svendsen tidligere sagt til NRK.

Retten skriver i sin kjennelse at det ikke er tvil om Svendsen var innforstått med at hun fra våren 2024 var byråets øverste og eneste leder, og dermed også daglig leder.

- Kjenner seg ikke igjen i bildet

Susanne Svendsens advokat kommenterer utfallet slik:

- At det nå foreligger en kjennelse, medfører at man for første gang kan lese hva som utgjør grunnlaget for avskjeden. Grunnlaget er primært at Svendsen ville beskytte seg selv i fremtidige én-til-én møter med Samsonsen, som følge av Samsonsens adferd mot Svendsen den 5. august. Hvis et krav om notoritet rundt fremtidige én-til-én møter i en slik situasjon skal kunne gi grunnlag for avskjed, er det reelt sett ikke noe igjen av stillingsvernet i norsk arbeidsliv. Det paradoksale er at slik notoritet også ville vært fordelaktig for Apriil v/Samsonsen. Terskelen for avskjed som tingretten anvender, kan umulig være riktig rettslig sett.

Svendsen vil nå vurdere om hun vil anke tingrettens kjennelse. Hun ser uansett frem til hovedforhandlingen i ugust.

- Svendsen føler seg trygg på at verken kunder eller kollegaer kjenner seg igjen i det bildet som Apriil har konstruert av Svendsen som person, og bevisførselen vil bli lagt opp deretter.

Konsernsjef i Apriil, Erik Samsonsen, har kommentert kjennelsen på følgende måte.

- Vi har vunnet frem med det vi mener er riktig i denne omgang. Det er godt å få bekreftet det av tingretten, men det er trist at denne saken kom til rettsapparatet, sa Samsonsen til Kampanje tirsdag.

Han trekker samtidig frem at Svendsen har «mange gode kvaliteter».

- Som vi hadde ønsket å beholde, men når vi i desember valgte å avslutte samarbeidet med henne, var det fordi vi ikke lenger hadde tillit til at det kunne fungere.

Sparket Apriil-sjef skuffet over rettsavgjørelse: - Kan umulig være riktig