Kraftig underskudd i Apriil Reklame - måtte nedbemanne etter fusjon

Kort tid etter at Apriil Reklame fusjonerte med Reklamekollektivet, måtte byrået kutte syv årsverk.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Bergensbaserte Apriil Reklame tapte 4,7 millioner kroner i 2023. Dette er andre år på rad at byrået taper penger, men i 2022 var underskuddet «bare» 1,5 millioner kroner.

Regnskapet viser at egenkapitalen nå er spist opp og tapet dekkes av et konsernbidrag fra eier Media Bergen, der Ove Grønnevik sitter på alle aksjer. Han er også styreleder i Apriil Reklame.

Susanne Svendsen er ny daglig leder i Apriil Reklame etter en større omstillingsprosess i byrået der medieavdelingen er blitt skilt ut i eget selskap og design har blitt en egen avdeling.

I løpet av denne prosessen har syv årsverk blitt kuttet.

- Vi hadde ikke tatt høyde for at markedet skulle tråkke så hardt på bremsepedalen som det gjorde i starten på året. Vi var forberedt på en nedgang, men ikke i den størrelsen. Det var noen gode tendenser på høsten 2022 som snudde igjen vinteren og våren i fjor.

De gode tendensene gjorde at byrået ventet for lenge på å gjennomføre de tøffeste tiltakene, forteller hun.

- Vi hadde et veldig krevende første kvartal som dessverre fulgte oss gjennom hele året. 

- Fusjonen har påvirket resultatet

Apriil Reklame hadde en byråinntekt på 22,9 millioner kroner i fjor, ned fra 24,7 millioner kroner året før.

Byrået skal ikke ha mistet noen store kunder, men de mistet omsetning på mange av dem.

- Oppi det hele har vi gått gjennom en fusjon som er økonomisk krevende og som nok også har påvirket resultatet.

Svendsen er tidligere daglig leder av Reklamekollektivet som ble en del av Apriil Reklame i andre kvartal i fjor. Hun ble da en del av en toledermodell i Apriil Reklame sammen med Lasse Marøen, som nå har sluttet for å lede Apriils mediebyrå.

Med ervervelsen av Reklamekollektivet skulle Apriil Reklame nærme seg 40 ansatte i Bergen, men etter vinterens omstilling, er det bare 24 årsverk igjen.

Les mer: Byråkjempe med nytt oppkjøp: - Vi skal fortsette å pushe grenser og utfordre 

- Hvordan er det å være en del av Apriil-konsernet når dere møter motstand?

- Vi har en voldsomt engasjert og stødig eier i toppen og det er klart det er en trygghet å være en del av et sånt konsern i så tøffe tider. Det har gitt oss pondusen til å ta oss tid til gode, strategiske og langsiktige endringer og stå i det. Det gir oss et bedre utgangspunkt til å satse mer innen teknologi og bygge oss opp i Oslo igjen, sier Svendsen.

Slo rekord på prisutdeling

Apriil Reklame Oslo ble fusjonert inn i Apriil Reklame i fjor, men Svendsen forteller at de ikke har lagt bort ambisjonene i hovedstaden.

- Når vi nå ser at markedet så vidt begynner å vise tendenser til å gå rett vei, samtidig som vi har gjort endringer for å forbedre driften, så er vi klare for å se fremover i Oslo igjen.

Samtidig opplever Svendsen at de tar mer jobb fra Oslo enn tidligere.

- Endringen er at mer arbeid flyttes over fjellet begge veier. Det er mye bra arbeid som blir laget i Bergen og vi er veldig fornøyde med at vi i år slo rekord på SRF Kuben i antall priser som har gått til ett byrå. Vi mener selv at kvaliteten på arbeidet vårt og arbeidet som kommer fra Bergen er høyere enn noen gang.

Hele ti turer opp på podiet ble det for Apriil Reklame da årets beste arbeider fra Bergen ble kåret 31. mai på Scandic Ørnen i Bergen. Vinnerarbeidene er laget for kunder som Eviny, Skyss og Grand Hotel Oslo.

- Det har vært et faglig godt år for dere?

- Det har det, og vi har mye å gå på. Vi har fokus på at kreativitet og design går hånd i hånd og gjør vårt for at særegne nye stemmer skal finne sin plass i bransjen. Det er veldig viktig for oss.

På tampen av fjoråret fikk Apriil Reklame inn nye kunder som Q-meieriene, Fjordkraft og Fjordkraft Mobil.

- Vi har fått inn noen større kontrakter som gir oss en økonomisk trygghet i bunnen som vi har manglet som selskap. I andre kvartal begynner det å se økonomisk positivt ut og det er en konsekvens av større og hardere tiltak som er gjort i vinter.

Her kan du se resultatene til Apriil Reklame i 2023. Tall i MNOK.Kraftig underskudd i Apriil Reklame

Apriil Reklame 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 34,2 37,7 - 9
Byråinntekt 22,9 24,7 - 7
Driftsresultat - 4,7 - 1,6 -
Resultat før skatt - 4,7 - 1,6 -

Kraftig underskudd i Apriil Reklame - måtte nedbemanne etter fusjon