Podkastreklame nærmer seg 100 millioner i Norge: - Kampen om lytterne tilspisser seg

Rekken av antallet podkaster som produseres her i landet blir bare lengre og lengre. Kun de aller, aller færreste tjener litt penger.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det norske podkastmarkedet fortsetter å vokse om enn noe svakere enn tidligere år. Men med rundt 33 prosent av Norges befolkning, rundt 1,4 millioner lyttere, som ukentlig hører på podkast har annonsørene begynt å få øynene opp for denne kanalen. Nylig kunne mediebyråforeningen fortelle om en vekst på 98 prosent i år sammenlignet med i fjor, mens analyseinstituttet IRM slår fast at markedet nå nærmer seg 100 millioner kroner.

Ifølge Acast planlegger nå tre av fire mediekjøpere i Norge å øke sine annonseinvesteringer i podkast i 2024, ifølge en ny studie fra Acast. Men hva skal til for og lykkes med å lage en podkast. Vi spør podkastleder i Fenomen og en av initiativtagerne bak den nye podkastkonferansen Podivalen som finner sted onsdag denne uken, Vilde Hjort Batzer

- Kampen om lytterne tilspisser seg, samtidig som lytterne nå har mindre å velge i totalt om de ikke betaler for abonnement på alle appene. Så appene må sikre at de har nok godt stoff å friste med hver uke. Gode, overraskende og spennende historier fortalt av en god stemme vil alltid være populært. Det samme med morsomme folk du blir glad i som kan å fortelle historier, sier Batzer.

- Og, den nye snakkispodkasten er nok alle på jakt etter - enten gjennom å lage den eller publisere den.

Les også: - Med inntoget av kunstig intelligens blir lyd og podkaster enda viktigere

Podkastprodusent:

Vilde Hjort Batzer er podkastsjef i Fenomen som utvikler og produserer lyd for samtlige norske platformer. Denne uken starter hun opp den nye podkastfestivalen Podivalen.

Nærmer seg 100 millioner

Daglig leder i analyseinstituttet IRM, Madeleine Thor, mener veksten på markedet for lyd er en av de store medietrendene akkurat nå. Hun kaller selv trenden for «lydnivået øker».

- Det er den kanalen som økte mest i fjor og det med 15 prosent. Det er fortsatt en liten kanal på 84 millioner kroner, men det er den kanalen som vokser mest. Til sammenligning vokser radio med fire prosent, sier Thor.

Prognosen for 2024 er likevel enda bedre. Ifølge IRMs tall for inneværende år viser at podkast er i den kategorien mediekanaler som fortsatt kan vise til vekst. Og ikke nok med det. Podkast er den eneste av mediekanalen som kan glede seg over en tosifret prosentvis vekst.

Hele 17 prosent vekst tror IRM blir fasit for 2024 og det innebærer dermed et marked for podkastreklame på over 98 millioner kroner. Men fordelt på bare de rundt 1.000 podkastene som ligger på Podtoppen-listen så er ikke det mer enn 100.000 kroner per podkast i reklameinntekter jevnt fordelt. 

- Det blir noen tusenlapper i måneden

Men selv om markedet for podkastreklame vokser, har ikke mediebyråene og de store nasjonale annonsørene fått helt øynene opp for podkasten til programvert Kristian Hope som startet opp podkasten «Dekodet» tilbake 2021.

Les stort intervju med podkastprogramlederen Kristian Hope her og få hans beste tips til du som tenker på å starte opp en podkast. 

Men ved å ligge på Bauer Medias podkastplattform Podplay får han i det minste en del generiske annonser.

- Det blir noen tusenlapper i måneden på reklamen som spilles av, og får jeg doblet lyttertallene kan det bli en fin bi-inntekt sier han.

I tillegg tilbyr han det han kaller «skreddersydde native-annonser», altså en annonse som programleder leser inn før og etter episoden. Noen av annonsørene Hope i dag har fått med er Sjakkhuset.no, IceMe.no og Pusteteknikk.no og dette er annonsesalg Hope selv står for. 

- Det har jeg veldig trua på. Det oppleves ikke som ren reklame, og gir produktet som selges kredibilitet fordi programleder går god for det. For annonsørene tror jeg slike annonser er mye verdt. Men jeg tror generelt all reklame i podcast har stor verdi for annonsørene, både native og generisk, fordi podkast er ikke bakgrunnslyd, for de fleste er det en aktiv handling, sier han.

Podkast-vert:

Kristian Hope jobber som podkastvert og driver sin egen podkast ved siden av jobben i P4. Foto: Privat.

- Instagram er helt dødt

Podkasten «Dekodet» er tilgjengelig på Spotify og Apple og Hope sier han også har begynt å spille den inn som video og distribuere den på YouTube.

- Jeg gjør absolutt alt selv enten det er gjestebooking, planlegging, innspilling og publisering. Eneste jeg har er et lite sosiale medier-byrå som hjelper meg å klippe ut noen some-filmer som vi legger ut, sier han.

- Gir det noen lyttere?

- Ja TikTok flyr bra, men ikke Instagram. Instagram er helt dødt. Det sprer seg bare ikke på samme måte, sier han.

Podkastreklame nærmer seg 100 millioner i Norge: - Kampen om lytterne tilspisser seg