Kristian (35) lager podkast ved siden av P4-jobben: - Timelønnen må være Norges laveste

Nå håper han å doble lyttertallene så ekstrajobben skal kaste litt mer av seg. Her er hans fem beste tips til deg som vil starte egen podkast.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Hvis jeg kunne startet på nytt vil jeg gjort det meste annerledes, sier podkastprodusent, DJ og radiovert, Kristian Hope (35) til Kampanje.

Det satses voldsomt på podkast i Norge. Medier, produksjonsmiljøer, bedrifter, influencere og eksperter produserer i høyt tempo og det norske podkastmarkedet vokser i både antall lyttere og i reklamekroner. Men høyst sannsynlig også i antall podkaster og en av dem som bidrar i denne floraen er Kristian Hope. Han sier han tråkket opp podkast-stien underveis uten en skikkelig plan da startet opp «Dekodet» i 2021.

- Et spørsmål jeg stilte tidlig var «er dette så gøy og givende at jeg kunne gjort det gratis, også i lengden»? Svarer var ja for min del. For de fleste er det umulig å tjene til livets opphold med en egen podkast, så man bør være bevisst på at dette skal fungere ved siden av jobb, sier Hope.

- Kunne du levd av å lage «Dekodet» i dag?

- Nei, jeg tror timelønnen må være Norges laveste.

Les også: Gründere vil revolusjonere podkast-markedet med KI: - Oppsummerer innholdet

Det finnes mange måter å få inn litt cash på, men skal du leve av det må du opp i veldig høye lyttertall. Kristian Hope, programleder

- Målet er å doble tallene

Totalt så er det nærmere 1.000 podkaster registrert på den offisielle podkastmålingen Podtoppen, men sannsynligvis er tallet langt høyere. Lyttertallene er imidlertid ikke på noen som helst måte demokratisk fordelt. På topp ti-listen finner en de mest kjente som «Oppdatert», «Forklart», «Krimpodden» og «Misjonen», og de tar rundt en tredjedel av konsumet i løpet av en uke. Tar en med topp 20, er man på halvparten av det norske podkastkonsumet, og totalt så står bare 15 prosent av alle podkaster for over 90 prosent av konsumet, viser tall fra Kantar Media.

I dette vippepunktet ligger podkasten «Dekodet», som er en populærvitenskapelig podkast med gjester som Thomas Hylland Eriksen, Torbjørn Røe Isaksen, Marit Kolby, Dag O. Hessen og Sigrid Bratlie.

- Jeg hadde nok vært inne på Topp 100 for noen år siden med dagens tall, men ikke nå lenger. Det er blitt tettere i toppen så nå er jeg kanskje på topp 150, men målet nå er å doble tallene, sier han.

Podkasten «Dekodet» kommer en gang i uka har rundt 4.000 unike lyttere ukentlig, og mellom 5-7.000 strømminger per uke. Hope sier målet er å komme inn på topp 100 på den eneste offisielle podkastmålingen i Norge, Podtoppen, men da må han doble lyttertallene.

- Får jeg doblet lyttertallene lyttertallene kan det bli en fin bi-inntekt, sier han. 

- Hvorfor populærvitenskap?

- Jeg er veldig vitenskapsinteressert og følte at mange av de andre vitenskapspoddene bare skrapet overflaten, så jeg ville gå skikkelig dybden. Jeg følte det manglet en podd som ga skikkelige svar, sier han.

- Hvem er drømmegjesten?

- Eirik Newth. Han kommer etter planen til podkasten i juni og må være Norges beste formidler av vite om verdensrommet.

Les også: Podkastreklame nærmer seg 100 millioner i Norge: - Kampen om lytterne tilspisser seg

På jobb:

Kristian Hope på jobb i forbindelse med innspilling av podkasten Dekodet. Her med gjesten Tine Sundfør som til daglig jobber som klinisk ernæringsfysiolog.

Jobber til daglig i P4

Til daglig jobber den tidligere Westerdals-studenten Kristian Hope som programvert i P4-konsernet. Han er ikke fast ansatt, men det gir han mulighet til å jobbe med podkasten. På jobb i radiokanalen, har han ansvaret for å spille plater og prate mellom musikken på P5 Hits.

- Er planen en gang å leve av podkasten på fulltid?

- Nei, jeg synes fortsatt at det er veldig gøy å jobbe med radio og har ikke lyst til å slutte i P4, men hvis jeg samtidig kunne vokst litt mer med podkasten så det kunne generert litt mer penger på sikt, hadde det vært fint, sier han.

Hope mener den korteste veien til å tjene skikkelig på podkast i dag, er å ringe NRK dersom du har et godt konsept.  

- Det finnes mange måter å få inn litt cash på, men skal du leve av det må du opp i veldig høye lyttertall. Et alternativ er å selge inn konseptet ditt til NRK, eller til en podkastplattform som Podme eller Podimo og med betalingsmur, men det er jo litt pros and cons med betalt. Alle vet jo at du mister en del lyttere bak en betalingsmur, sier han. Men jeg ser også at noen gjør begge deler: lager ekslusivt innhold for eksempelvis Podimo, i tillegg til at de har annet innhold tilgjengelig for alle. Det virker jo som en vinn-vinn-situasjon, sier Kristian Hope. 

Her er Kristian Hopes beste podkast-tips til deg som lurer på hvordan starte en podkastkarriere.: Fem tips til deg som vil starte podkast

  1. Sørg for at det tekniske er på plass, og gjør et skikkelig testopptak. Tidligere kom man unna med OK lyd, men nå forventer lytterne at lydkvaliteten er klokkeklar. Et testopptak kan også luke ut uvaner. Bekrefter du med «Ja» og «mmm» og «skjønner» mens gjesten prater? Det er helt naturlig å gjøre i en vanlig samtale, men kan være irriterende å høre på i en podcast. Å nikke istedenfor å si «ja, skjønner» er uvant i starten, men det gir bedre flyt i samtale. 

  2. Kontinuitet er King. Hvis Spill inn åtte episoder og lag deg en bank. Deretter ville jeg lagt ut en episode i uken. Hvis man legger ut jevnlig er det lettere å bygge en følgerskare og hvis man avgrenser det til én sesong så får man får selv testet om det er noe som er såpass gøy og givende at man vil fortsette videre. 

  3. Ikke forbered deg for mye! Hvis du lager en skravlepodd krever det så klart ingen forberedelser, men hvis du skal lage en fagpodd vil jeg anbefale å sende noen stikkord til gjesten på forhånd, uten helt konkrete spørsmål. Man kan tenke seg at det er lurt å ringe gjesten på forhånd får å konkretisere hva man skal prate om, men da risikerer man at praten blir stivere, fordi man har snakket gjennom mye allerede og man vet hva gjesten vil svare.

  4. Legg en plan! Det er mange podkaster som starter opp og plutselig stopper. Jeg tror det handler om at det veldig tidkrevende med gjestebooking, innspilling, redigering, publisering, deling i sosiale medier og hvis man filmer skal lyden synkes med bildet, og filmen redigeres og fargekorrigeres. Etter hvert får man en god rutine på det, men i starten føles det overveldende. Man kommer langt med god planlegging og gode rutiner. Og tilbake til punkt 2 – spill inn en bank. 

  5. For de fleste er det umulig å tjene til livets opphold med en egen podkast, så man bør være bevisst på at dette skal fungere ved siden av jobb. Det finnes mange måter å få inn litt cash på, men skal du leve av det må du opp i veldig høye lyttertall. 

Kristian (35) lager podkast ved siden av P4-jobben: - Timelønnen må være Norges laveste