Brukte 20 millioner på lansering av Stratos-konkurrent: - Aldri hatt høyere reklame-spending

Designbyrået til Mondelez foreslo tre ulike farger på Boble-sjokoladen. I e-poster drøftet partene faren med å bli for lik Stratos.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Tirsdag fortsatte den bitre sjokoladestriden mellom Orkla Confectionary & Snacks og Mondelez, der det krangles om for like emballasjedesign i blåtoner tett opp mot blåfargen Pantone 2144C – eller «Stratos-blå», som Orkla har døpt den.

Orkla mener Mondelez og Freia Boble har kopiert Stratos ved å legge seg for tett opptil deres emballasje, og at dette har gitt Freia store økonomiske fordeler på bekostning av Stratos som snart fyller 90 år.

Freia-eier Mondelez blånekter for at dette er tilfellet, men innrømmer at Stratos' emballasje og faren for å bli for lik var et tema underveis i designprosessen.

- Det er helt naturlig at man ser på konkurransen i markedet. Vi må vite hvem vi konkurrerer mot for å kunne skille oss ut, forklarte markedsdirektør i Mondelez Danmark og Norge, Sølvi Grana Slotte da hun vitnet tirsdag.

- Det gjorde vi i dette tilfellet, og det hadde jeg også gjort om jeg hadde jobbet med såpe. I tillegg til å kartlegge konkurranse, må man selvfølgelig se på egen designarkitektur og hvilke muligheter man har innenfor egne rammer.

Les mer: Orkla hardt ut mot Freia i retten: - Det handler om snylting

Freia-forsvar:

Fra venstre: Advokat Lill Grimstad, advokatfullmektig Oscar Lorentz Melaa og advokat Tage Brigt A. Skoghøy. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Vi har aldri hatt et år med høyere spend

Det er det London-baserte designbyrået Bulletproof som Mondelez har jobbet med i en årrekke, som står bak Boble-designet. Opprinnelig ble det foreslått tre ulike emballasjedesign fra deres side, og i tillegg til blått ble det foreslått rosa og brunt som sekundærfarger på Boble.

Slotte forklarte videre at Mondelez gjør designvalg ut ifra om det skal gjøres et solid redesign og omgjøring av arkitektur, eller om det lanseres en nyhet eller en ny variant – og at disse faktorene avgjør hvor stor designprosessen blir for hvert produkt.

- Ettersom Boble har vært på markedet tidligere var det i dette tilfelle snakk om å relansere en variant innen eksisterende designarkitektur. Og derfor var det naturlig å se på hvilke designelementer vi har brukt tidligere for Boble.

- Ønsket dere at Boble skulle skape assosiasjoner til Stratos, spurte advokatfullmektig Oscar Lorentz Melaa, som representerer Mondelez.

- Nei, vi ønsket at Boble-designet skulle skape assosiasjoner til luftboblene inni sjokoladen, svarte Slotte.

Les også: Orkla og Freia i bitter sjokolade-strid: - Uting når norske merkevarer kopierer hverandre

Fjorårets relansering omtales som en kjempesuksess i Mondelez, som avviser at suksessen er takket være Stratos. Slottet mener noe av suksessen kan tilskrives reklameinvesteringene fra 2023.

- Vi har aldri hatt et år med høyere «spend» enn i fjor, sier hun, og viser til at Mondelez brukte 90 millioner kroner i reklameinvesteringer hvorav Boble sto for 22 av dem.

Vraket rosa og brunt

Orklas advokat Ida Gjessing stilte spørsmål om hvorfor rosa og brunt ble vraket i designprosessen, og hvorfor de endte opp med et resultat som Orkla mener er ren kopi.

- Rosa i salg kan være forvirrende og det kunne skape assosiasjoner til bær, og jeg er rett og slett ikke spesialt glad i kombinasjonen av gult og brunt. Vi synes verken at rosa eller brunt bidro til å skape en «punsj» - som et design må ha hvis det skal stå ut. Men blåfarge i designet har vi brukt før, så da falt valget på blått. Boble var også et etterspurt produkt og da måtte vi også lage noe som forbrukerne ville kjenne igjen, forklarte Slotte.

Gjessing rettet på nytt oppmerksomhet tilbake til fargevalget som ble adressert i e-postkorrespondanse mellom Mondelez og designbyrået, der det slås fast at største konkurrent er nettopp Orkla og Stratos.

- Vi har sett på konkurransen i markedet og hvilke referanser forbrukerne har, men vi har holdt oss til vårt særpreg – som er hovedfargen gul. I e-poster har vi sagt at vi ikke skulle være for nære Stratos – og valgte derfor bort noe for å ikke ligge for tett opptil.

Kampanjes podkast Professoren & Praktikeren ble også trukket frem av Orklas advokat, der Slotte var gjest i oktober 2022 og diskuterte merkearkitektur.

- Over streken

Markedssjef i Orkla, Ole Jørgen Tumyr, tok også plass i vitnestolen tirsdag. Han har jobbet i Orkla siden 2009 og har vært markedssjef i snart fire år. Han mener blåfargen «Stratos-blå», på mange måter viser ryggraden i markedsarbeidet bak Stratos.

- Det er DNA-et vårt som vi har bygget konsekvent siden Stratos ble lansert for å skape et distinkt merkeelement – noe som har vært veldig viktig for oss, sa Tumyr.

På 1970-tallet innførte Stratos den blå kua som siden har blitt et velkjent kjennetegn for sjokoladen, og i 2017 gjorde Orkla flere strategiske grep for å styrke merkevaren ytterligere.

- Blant annet lagde vi en ny kommunikasjon der den blå kua fikk en sentral rolle for å skape oppmerksomhet og skape en mer emosjonell tilknytting til produktet. Sammen med reklamebyrået Per Høj sto vi i det samme reklamekonseptet over tid – som for en markedsfører egentlig gjør litt vondt, men det lønte seg å være konsekvent, fortalte han.

Ifølge markedssjefen opplevde Orkla enorm vekst fra 2016 og frem til 2020, da omsetningen doblet seg.

- Stratos har utviklet seg positivt de siste 20 årene og utfordrer en sterk konkurrent. Vi har stått støtt i det og styrket posisjonen vår i markedet, sa Tumyr.

Advokat Gjessing, spolte tilbake til 2012 da Freia registrerte Boble.

- Hvorfor tillot Orkla det, spurte hun.

- Jeg vil ikke si tillot. Vi forsøkte å få det omgjort, men lyktes ikke, svarte Tumyr.

- Hva tenkte dere da Freia kom med ny Boble-emballasje, spurte Gjessing.

- Vi ble veldig overrasket. Ikke fordi de utfordret oss med en porøs sjokolade, det var som forventet, men at designet lå så tett på vårt og virket som en kopi, reagerte vi på. Og det mener jeg er over streken, og heller ikke i tråd med god forretningsskikk.

Vitnet:

Markedssjef i Orkla Ole Jørgen Tumyr, mener Freia har gått over streken og har laget emballasje som har kopiert Stratos. Tirsdag vitnet han i sjokoladestriden. Foto: Anette Johansen-Desjardin

- Vi leker ikke butikk

Kommunikasjonssjef i Mondelez, Øyvind Olufsen, avviser kategorisk at Mondelez har forsøkt å kopiere konkurrenten.

- Hvorfor skulle vi gjort det når vi er markedsledende, sier han til Kampanje.

- Er det noe anger fra deres side?

- Nei.

- Ville dere gjort det samme, vel vitende om at dette ville havne i retten?

- Ja, for den prosessen som har ledet til Boble er så omfattende. Vi leker ikke butikk. Dette er milliardsalg og det er utrolig nøye, lange og tunge prosesser som involverer fagfolk og ekspertbyråer. Alt er nøye gjennomarbeidet, og ingenting er tilfeldig.

Marketing Director i Orkla, Julie Undlien Wisth forklarer at Orkla har opplevd en svekket markedsandelutvikling siden Boble kom inn på markedet i fjor.

- Hvor mye har dere tapt?

- Vi ønsker ikke å gå ut med tall, men jeg kan si at det har vært betydelig, og større enn vanlig i forbindelse med andre nyheter. Og det mener vi er fordi Boble har tjent på Stratos.  

Betydelig tap:

Marketing Director i Orkla, Julie Undlien Wisth sier de har tapt markedsandeler etter at Boble kom på banen. Her sammen med markedssjef Ole Jørgen Tumyr. Foto: Anette Johansen-Desjardin

Brukte 20 millioner på lansering av Stratos-konkurrent: - Aldri hatt høyere reklame-spending