TV 2-redaktør overrasket over VG-vraking: - Det er synd

TV 2 har startet på sin seks år lange fotballavtale. Men opptakten til seriestarten var ikke den aller beste.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne uken ble Elitesterien i norsk fotball sparket i gang og dermed har TV 2 vært gjennom premieren av sin store satsing på norsk fotball. Som Kampanje tidligere skrevet, har kanalen pakket inn milliardsatsingen med hele ti programmer og rundt 300 personere er i sving for løse produksjonen av alle kampene.

- Det har vært mange høye skuldre i denne delen av TV 2 inn mot seriestarten premieren, men den tunge operasjonen med å få norsk fotball ut til folket gikk bortimot problemfritt, sier Vegard Jansen Hagen, sportsredaktør i TV 2, til Kampanje.

TV 2 overtok rettighetene til øverste nivå i norsk fotball foran inneværende sesong etter at Discovery hadde forvaltet rettighetene fra 2017 til 2022. Seertallene på kveldskampen mellom Brann og Haugesund endte omtrent der de sluttet på Discovery i fjor med drøye 200.000 seere på kveldskampen.

Sportsredaktøren lover bedre tall utover våren og synes det er spesielt gledelig med så stort oppmøte på stadion.

- Det er åpenbart noe på gang i norsk fotball og det er mye folk på tribunen. Produktet norsk fotball er best med masse folk på stadion. Da får vi den beste rammen rundt kampene og vi kommer til å se høyere tall fremover, sier Jansen Hagen til Kampanje.

Les også: TV 2 pakker milliardkjøpet av norsk fotball inn i ti TV-programmer: - Mye større enn Premier League

Flyttet sendetidspunkter

En av de store endringene denne sesongen og en av årsakene til at flere velger å møte opp på stadion, er at kamptidspunktene er flyttet frem til tidligere på kvelden. Hovedrunden starter allerede klokken fem og kveldskampen så tidlig som kvart over syv i motsetning til henholdsvis 18 og 20.

Hovedkampen startet i går kvart over syv.

- Det er sikkert noen som blir forundret over tidspunktet og vi har en jobb gjøre her med tanke på å etablere gode seervaner.  Men det vi har forsøkt, er å komme fotballen i møte. For TV 2s del kunne vi sendt kampene på et mye senere tidspunkt, men hvis vi er opptatt av å fylle opp tribunene så har fotballen vært tydelig på at da er tidligere avspark veien å gå, sier han.

Nærmere 63.000 billetter var solgt til åpning av årets Eliteserien-sesong og det var en økning på 61 prosent sammenlignet med første serierunde i fjor.  

- Det er helt tydelig at vi merker økt interesse for norsk fotball, sier Leif Øverland, administrerende direktør for Norsk Toppfotball.

Les også: TV 2-sjefens stjerneforestilling på Colosseum – slik avgjorde han rettighetsthrilleren

Kritikk av Fotballxtra

TV 2 har også måttet tåle mye kritikk fra TV-seerne etter åpningsrunden og særlig programmene «Fotballxtra» og «Fotballkveld».

- Vi var et godt stykke unna på innhold og spesielt knyttet til disse to programmene. Men jeg overbevist om at det kommer til å sitte runde to. Det er noe som er svært løsbart, sier Jansen Hagen til Kampanje.

Jansen Hagen kan fortelle Kampanje at man i dag har hatt et stort evalueringsmøte. Under «Fotballxtra» handlet kritikken blant annet om at TV 2-profilene i studio ble filmet i overkant mye framfor å vise kampene. Til NTB sier Hagen tirsdag at «det vil bli endringer kommende serierunde.»

- Vi skal vise mer bilder. Der var vi for beskjedne. «FotballXtra» og «Fotballkveld» vil få mer bilder. Det handler mer om å være skarpere på profilene og speile mer av lidenskapen blant supporterne og dyrke de journalistiske poengene, sier han.

VG vraker 60 år gammel fotballkonsept

I og med at TV 2 overtar rettighetene til norsk fotball avsluttes også et mangeårig samarbeid mellom VG og tidligere rettighetshaver Discovery. Onsdag i påskeuka ble det kjent at VG legger ned Eliteserien-børsen etter 61 år. VG formidlet selv nyheten om nedleggelsen i en pressemelding gjengitt av Medier24 og Journalisten.

- Det er ikke med lett hjerte at vi velger å avslutte en 61 år gammel institusjon i norsk sportsjournalistikk, men våre prioriteringer endrer seg i takt med tidene, sa VGs sportssjef Frode Buanes i pressemeldingen.

På VG-børsen blir spillerne vurdert på en skala fra én til ti etter hver kamp, men VG kommer ikke lenger ha journalister til stede på hver eneste kamp.

- Når vi ikke har journalister som følger alle kamper, vil det heller ikke være mulig for oss å sette spillerbørs. Men ved at vi ikke er bundet opp til å se alle kampene, kan VG Sporten prioritere friere og klarere. Hvis det oppstår en stor VAR-snakkis i første serierunde, vil vi være bedre skodd enn før til å sette inn et journalistisk trøkk på dette, sier Buanes.

Les også: VG-sjef: - Tre ganger så stor interesse for Eliteserien som for Premier League

- Vi synes det er synd

TV 2s sportsredaktør «synes det er synd» at VG avslutter det som har vært en lang tradisjon.

- Ja, det er synd. Mange har hatt et forhold til VG-børsen så dette kom litt overraskende på oss. Men så er det ikke sånn at det mangler på innhold, konsepter og informasjon om norsk fotball. Så håper jeg samtidig at VG vil fortsette å satse på norsk fotball og de vil sette et tydelig avtrykk på dekningen. Selv om TV 2 er rettighetshaver klarer vi ikke alene å løfte interessen for norsk fotball. VG spiller også en viktig rolle her, sier Jansen Haugen.

- Tror du beslutningen kommer som en konsekvens av at rettighetene bytter hender?

- Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Jeg det synes det er synd at det kommer nå, men så håper jeg VG vil finne andre måter å opprettholde dekningen av norsk fotball, sier han.

 

 

TV 2-redaktør overrasket over VG-vraking: - Det er synd