Rekordomsetning for sommerfestival - Palmesus passerer 130 millioner i inntekter

Palmesus-festivalen arrangeres årlig på bystranda i Kristiansand. Etter to år med brukket rygg som følge av pandemien var den i fjor tilbake med full kraft.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Musikkfestivalen Palmesus lå, som andre festival- og kulturarrangementer, nede for telling under pandemisomrene 2020 og 2021. Da falt omsetningen fra 2019 på over 79 millioner kroner ned til henholdsvis 38 millioner kroner og 21 millioner kroner.

I fjor var imidlertid festivalen, som årlig avholdes på bystranda i Kristiansand, tilbake med full kraft. Kommersiell direktør i Palmesus, Ketil Børstein Stensrud, forteller at det sørget for at 2022 ble et rekordår for festivalen på Sørlandet. Sammenligner vi omsetningen fra forrige fullverdige festivalår, som var i 2019, økte den med oppimot 70 prosent.

- Vi gikk fra 79 millioner kroner til 133 millioner kroner i omsetning. Det er trolig Norgesrekord for et to-dagers arrangement, sier Børstein Stensrud.

- Hva er grunnen til at dere øker så kraftig?

- Vi har i all hovedsak klart å skille oss ut på markedet, og med det lykkes kommersielt. Vi prøver å være mer enn bare en festival. Vi ønsker å være en selvstendig festivalmerkevare med en tydelig database med kunder innenfor kultur og media som kan forvaltes gjennom hele året, svarer Børstein Stensrud.

Palmesus er for øvrig nominert til prisen «Årets sponsorobjekt» på sponsor- og eventforeningens prisutdeling 20. april. Dette er fjerde gang de er nominert til prisen. Festivalen har vunnet prisen to ganger tidligere og kan dermed sikre seg sin tredje pris i denne kategorien dersom de går helt til topps. 

Les også: DNB og JCP stikker av med flest sponsor-nominasjoner – Tine kan bli årets sponsorSe hvem som skal kåre årets beste sponsor- og eventjobber her

Fyrverkeri:

Det jubles høyt og lenge når festivalens artister står på scenen. Det kan også Palmesus-festivalens ansatte gjøre når de ser omsetningen.

Sommerfestival hele året

Han forteller at Palmesus har jobbet aktiv for å bli en mediekanal og merkevare som jobber mot unge voksne gjennom hele året, og ikke bare under festivalhelga. Det har gjort at de nå drar inn over 35 millioner i sponsorinntekter.

- Vi kan med vår data og analyseverktøy forske på målgruppen som vårt marked er ute etter, sier Børstein Stensrud.

Etter den ufrivillige pausen i årene 2020 og 2021 er Børstein Stensrud svært godt fornøyd med at de har klart å komme seg rett tilbake på riktig spor igjen. Han mener festivalens lange erfaring er noe av grunnen til at de har klart nettopp dette.

- Vi har jobbet systematisk og metodisk gjennom 15 år for å kunne bli et sponsorobjekt som kan fungere som en komponent i nasjonale og multinasjonale selskapers marketingmiks. For å klare dette har vi jobbet hardt med data, forskning og analyse mot målgruppen, sier han.

- Hvor stor er målgruppen?

- Vi snakker om opptil 11 prosent av den norske populasjonen. Rundt 490.000 med snittalder på 25,9 år. Det er en nasjonalt dekkende demografi, som igjen gjør at vi kan jobbe med merkevarer som jobber nasjonalt, sier han og fortsetter:

- Det harmonerer godt med vår nasjonale posisjon og track-record med å skape unike partnerskap. Og for JBL, som var tilfellet med Tinder i fjor, er vi eneste festival som de gjør i Norden. Det er vi utrolig stolte over.

Les også: Norsk musikkfestival fikk Tinder-treff: - Fant tonen etterhvert

Mye lyd:

Palmesus er tydelig en populær festival. Her ser Børstein Stensrud utover folkehavet som i får med seg lydgiganten JBL på sponsorlaget.

Får lydgigant på laget

I forbindelse med sommerfestivalens 15-årsjublieum har Palmesus som nevnt fått leverandøren av lydutstyr, JBL, med på laget.

- Vi er stolte av å samarbeide med Palmesus i år og svært imponert over det de har etablert i Norge. Årets lineup er veldig interessant og vi ser spesielt frem til å se vår ambassadør Martin Garrix opptre, samt å bringe en unik JBL-opplevelse til camp-gjestene, sier nordisk markedsdirektør i JBL, Cristina Cecilia Moster, i en pressemelding.

Børstein Stensrud gleder seg over at de har landet en internasjonal merkevare i form av JBL. Han og Moster forteller at de har hatt en dialog over flere år, og at det derfor føles ekstra godt å ha landet avtalen.

- Palmesus er opptatt av å jobbe med de aller beste innenfor sektorer og segmenter som preger målgruppens liv, og vi kunne ikke ha fått en bedre partner enn JBL når det kommer til lydteknologi, sier han.

- Det er utrolig motiverende å få med seg en partner som er så stor som JBL. Det viser at vi lykkes i å forvalte nasjonale og multinasjonale merkevarer mot en yndet nasjonal målgruppe med troverdighet og stor gjennomføringskraft, legger Børstein Stensrud til.

Noen av artistene som er klare for Palmesus er blant annet Black Eyed Peas, Martin Garrix, Dimitri Vegas & Like Mike og Zara Larsson.

Rekordomsetning for sommerfestival - Palmesus passerer 130 millioner i inntekter