PR-topp kruser avgårde med nytt byrå: - Kan komme på nivå med Kruse Larsen

De to PR-byråene til Jan-Erik Larsen kan begge skilte med rekordomsetning i 2022. Men nå vokser datterbyrået Pressure raskere enn det gamlegutta klarer i Kruse Larsen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Hvem vet hvem som kommer til å være det største byrået. Vi har ingen planer om å legge inn årene i Kruse Larsen, men med den farten Pressure har nå skal vi ikke se bort fra at de kommer opp på nivå med Kruse Larsen, sier partner og daglig leder i Kruse Larsen, Jan-Erik Larsen (59) til Kampanje.

Kruse Larsen ble startet opp av Jan-Erik Larsen sammen med partneren Tim Peters tilbake i 2015, før Bjarne Håkon Hanssen kom ombord i 2016. Siden det har byrået bygget seg opp til en omsetning som i fjor endte på hele 63 millioner kroner. I 2019 lanserte Kruse Larsen i tillegg det digitale underbruket Pressure som også begynner å skyte fart. Det digitalt orienterte byrået nærmer seg nå 20 millioner kroner i omsetning. Pressure vokste med 45 prosent i 2022, mens Kruse Larsen vokste med drøye seks prosent om en sammenligner fjorårstallene med regnskapene for 2021.

- Veksten i Kruse Larsen var moderat også hadde vi kraftig vekst i Pressure. Vi håper at det samme skal skje også i 2023 med moderat vekst hos oss og kraftig vekst i Pressure, sier Larsen som i helgen befant seg på hjemtraktene på Nordmøre.

Les også: Kruse Larsen starter digitalt underbruk - Celine Gran (29) skal lede nysatsingen

NRK fortalte jo bare halve historien her, for administrasjonen på Stortinget innrømmet at de delte ut pølsene likevel. Jan-Erik Larsen, partner og daglig leder i Kruse Larsen

Vokser mer enn Kruse Larsen

Til sammen har de to byråene en omsetning på snaue 82 millioner kroner og ville med det vært større enn både Corporate Communications, Geelmuyden Kiese i Norge og Hill & Knowlton om en legger konkurrentenes 2021-tall til grunn. Penger på bunn blir det også for de to Kruse Larsen-byråene som samlet leverte et overskudd på 17,6 millioner kroner hvorav Kruse Larsen stod for drøye 13 millioner kroner. Til sammen unner partnerne seg hele 11 millioner kroner i utbytte.

- Er dere ett eller to byråer?

- Vi er absolutt to byråer, men vi holder til i samme hus og samarbeider om mye, sier Larsen.  

- Og dere møtes på samme sommerfesten?

- Ja, vi arrangerer sommerfesten sammen, og den skal vi ha 8. juni i Inkognitogaten, sier Larsen.

Her ser du regnskapstallene til Pressure for 2022. Alle tall i MNOK. Pressure dobler overskuddet

Pressure 2022 2021 Endring i %
Omsetning 18,3 12,6 + 45
Driftsresultat 4,3 2,2 + 95
Resultat før skatt 4,3 2,2 + 95

 

- Vi har blitt bedre kjent i markedet

Kruse Larsen er fortsatt majoritetseier i Pressure med sine 60 prosent av selskapet, men på eiersiden har også lederen Celine Gran kommet med en liten post. Hun kan ikke annet enn å skrive under på at det gikk godt i Pressure i fjor.

- Ja, det har vært ordentlig gøy og vi fikk et år som ble mye bedre enn det vi budsjetterte, sier Gran til Kampanje.

Hun snakker om et lite gjennombrudd i kraft av kjennskap på markedet.

- Vi har gått fra å jage nye kunder til også å bli en del kontaktet. Det handler om at vi har blitt bedre kjent i markedet pluss at en del av de kundene vi har snakker om oss videre. Det tyder jo på at flere er fornøyd med jobben vi gjør, sier hun.

Les også: To nye rådgivere til Kruse Larsens datterbyrå

Datter og aldrende herrer

Både Kruse Larsen og Pressure opererer med åpne kundelister og for Gran og resten av gjengen i Pressure betyr det at man jobber med alt fra NHO til mindre aktører som Skeiv Ungdom. Hun vil ikke gå konkret inn på hva de gjør for de enkelte kundene.  

- Hvordan har det nye året startet?

- Det har startet veldig bra. Vi merker at det tar lenger tid å lande prosjekter og nye kunder og at det er litt andre tider, men vi har veldig mye å gjøre. Fjoråret var eksepsjonelt så vi kommer nok ikke til å vokse like mye, men klarer vi å styre mot en omsetning på 20 millioner kroner i omsetning så vil det være kjempebra. Vi er ambisiøse og har store ambisjoner.

- Kan vi si dattera i Inkognitogaten vokser mer enn de aldrende herrer i Kruse Larsen?

- Ja, det må vel være lov til å si det, men så spørs det om de aldrende herrene blir så fornøyde med det. Da må jeg i hvert fall legge til at det er mange flinke og dyktige og unge mennesker i Kruse Larsen også og at samarbeidet mellom oss er veldig godt, sier Gran.

Les også: Kruse Larsen henter den nye sjefen i Sannum & Bergestuen: - En udelt glede

- Ikke bra for bunnlinjen

Jan-Erik Larsen, som også er styreleder i Pressure, sier det nye digitale byrået har et produkt som treffer veldig godt i markedet med sin kombinasjon av «digitale ferdigheter og en veldig god forståelse av påvirkning og kampanjetenkning.»

- Med Kruse Larsen ønsker vi å bli assosiert som det sterkeste miljøet på politikk og strategisk kommunikasjon, men Pressure representerer de nye verktøyene i verktøykasse., Med disse to byråene blir det lettere for mange kunder og ta ut strategien sin i de digitale kanalene, sier han.

At lønnsomheten gikk litt ned i Kruse Larsen isolert fra 14 millioner kroner på driften i 2021 til fjorårets 11,4 millioner kroner, mener han har sammenheng med at kostnadene kom tilbake etter to år med pandemi og mer reising, sosiale aktiviteter og fysiske kundemøter.

- Vi klager ikke. Det er ikke bra for bunnlinjen, men suberbra for både kundene og de ansatte Det er mer urolige tider rundt oss og vi opplever at det utløser økt etterspørsel etter den type tjenester vi leverer, sier han.

Her ser regnskapstallene til Kruse Larsen for 2022. Alle tall i MNOK, Svakere lønnsomhet Kruse Larsen

Kruse Larsen 2022 2021 Endring i %
Omsetning 63,5 59,6 + 6
Driftsresultat 11,4 14,0 - 19
Resultat før skatt 13,2 15,0 - 12

 

Møter ny konkurranse

Totalt så er Kruse Larsen nå 24 stykker. Tar man med de ansatte i Pressure, er det totalt 33 på huset. Byråinntekten til de to selskapene er ganske så lik omsetningen i selskapet med henholdsvis 60,1 millioner kroner og 14,9 millioner kroner.

- Vi er blitt en betydelig aktør og planen er å fortsette å vokse. Vi skal klare å ta noen nye jafs av det norske markedet.

Samtidig beveger Kruse Larsen seg i et PR-marked hvor det skjer mye for tiden med nye eiere i Geelmuyden Kiese, et First House som begynner å gå inn i nye nisjer og der partnere sitter løsere enn på lenge.

- Hva tenker du om konkurransesituasjonen?

- Jeg har holdt på noen år nå og var jo selv med å etablere First House i sin tid. Så det har alltid vært endringer i markedet og konkurransen likeså. Det forventer vi fremover også, sier Larsen.

- Hva sier du til din tidligere partner og medgründer i First House, Bjørn Richard Johansen, som går til Geelmuyden Kiese?

- Det er sprekt å gjøre en ny karrierebevegelse i godt voksen alder, men flinke folk er det alltid bruk for og Bjørn Richard var en god kollega og en flink fyr, sier Larsen.

Les også: First House-grunnlegger om GK-overgangen: - Rart å bli konkurrent

Sendte pølser til stortingspolitikerne

Rett før jul kunne NRK fortelle at PR-byrået Kruse Larsen sendte ut 600 pølser med julehilsen til stortingspolitikerne. Jan-Erik Larsen har nemlig brukt mye av pengene han har tjent i Kruse Larsen på å bygge opp en villsauegård på Smøla utenfor Kristiansund. Men ifølge allmennkringkasteren ble pølsene sendt i retur fordi stortingspolitikere ikke får lov til å motta verken mat eller drikke.

- Hva skjedde med alle pølsene dere fikk i retur?

- NRK fortalte jo bare halve historien her, for administrasjonen på Stortinget innrømmet at de delte ut pølsene likevel. Representantene insiterte på at de ville ha med seg pølsene hjem til jul, sier Larsen.

Les også: PR-byrå får pølser i retur fra Stortinget

Lamming:

Jan-Erik Larsen driver en villsaugård på Smøla og stod opptatt med lamming når Kampanje tok kontakt med PR-rådgiveren i helgen. Han sier både maten til sommerfesten og pinnekjøttet til jul er sikret. – Det blir Smøla-produkter fra Villsaubutikken. Frykt ikke, sier Larsen. Foto: Villsaubutikken.

PR-topp kruser avgårde med nytt byrå: - Kan komme på nivå med Kruse Larsen