NRK får reklamerefs for ny Else Kåss Furuseth-satsing: - Ukritisk eksponering

NRK avviser kritikken og Fjordland er overrasket over omtalen.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Denne uken har den nye TV-serien til Else Kåss Furuseth, «Helsekost Furuseth», premiere på NRK TV. I serien følger seerne Kåss Furuseth gjennom ett år i hennes forsøk på å endre livsstil og gå ned i vekt. Med seg har hun fire venner som også sliter med overvekt. 

– Jeg merker at jeg blir litt skuffet, når jeg som kvinne på 42 år sitter og sier at jeg er misfornøyd med egen kropp. Det er på en måte så forventa. Det irriterer meg, så jeg prøver veldig hardt å være fornøyd. Men jeg vet jeg vil få det bedre hvis jeg klarer å ha litt mer kontroll. Ikke liksom sovne på en seng av potetgull, har Kåss Furuseth uttalt til NRK. 

I serien sier programlederen at hun ikke har rutiner for å planlegge matinnkjøp og at hun ofte kommer hjem sent om kvelden, og da er det uaktuelt å begynne å lage sunne måltider fra bunnen av. Det ender som regel med at hun bestiller take-away fra Foodora.

Klinisk ernæringsfysiolog, Tine Sundfør som har jobbet som konsulent for dagligvarebransjen, er en av «hjelperne» til Furuseth i serien. Hun tar programlederen med på en handletur i nærbutikken. Der leder hun Furuseth bort til Fjordland-hyllen og sier at dagens gladnyhet er at hun kan spise noe ferdigmat. 

Les mer: NRK: - «Kåss til kvelds» traff ikke som bestilt og planlagt

- Må gni seg i hendene

Resultatet blir til at Furuseth hamstrer Fjordland-middager. Dette har fått Aftenpostens film og TV-serie anmelder, Ingrid Åbergsjord til å reagere. I en anmeldelse kritiserer hun NRK for å gi Fjordland ukritisk eksponering i serien.

«Et lite steg for folkehelsen, feit reklame for Fjordland» er tittelen på anmeldelsen.

- Produsentene av Fjordland (Tine, Nortura og Hoff) må gni seg i hendene over at det er akkurat de, og ikke konkurrerende ferdigmiddager, som får denne ukritiske eksponeringen på kjøkkenet til en av Norges mest folkekjære kjendiser, skriver hun og legger til: 

- «Helsekost Furuseth» er et tilsynelatende et svært positivt prosjekt for Else Kåss Furuseth, de fire andre deltagerne og Fjordland. Det er mindre matnyttig for oss andre.

Åbergsjord belønner serien med tre av seks «vink».

Uenig med anmelderen

Kampanje har fremsatt kritikken for NRK. Prosjektredaktør for serien Anne Kvadsheim sier til Kampanje at de ikke har noen ukritisk eksponering av Fjordland i serien, men at produktene foreslås som en løsning for Else Kåss Furuseth, ettersom hun ikke liker å lage mat.

- Det handler om at Else trenger å spise mindre, ikke tømme kjøleskapet, og da kan porsjonsstørrelser være nyttig. Det handler om kontroll på kalorier og totalinntak av kalorier, noe som er tydelig på porsjonspakkene. Vi mener serien ikke har noen ukritisk eksponering.

Hun sier videre at «Helsekost Furuseth» ikke er en serie der de kommer med konkrete råd på hva man bør spise, for å gå ned i vekt.

- Det er en serie om Else som helst ikke vil bry seg om kropp, men fedme er i ferd med å bli et alvorlig problem. Sammen med fire venner skal hun starte et lettere liv. Men hun får det ikke til. Hvorfor er det så vanskelig?, avslutter Kvadsheim. 

Fjordland: - Overraskende

Fjordland forteller Kampanje at de ikke var klar over at produktene deres hadde fått omtale i serien. 

- Dette har ikke vi noen kjennskap til fra før av, så det kom overraskende på oss, sier Cathrine Bronken, som jobber som direktør for produktutvikling, bærekraft og forbrukerkontakt i Fjordland. 

- Ut i fra det jeg har lest i mediene og har fått kjennskap til så virker det som om vi blir fremstilt i et positivt lys. Det er alltid hyggelig med positiv omtale, sier hun.

NRK får reklamerefs for ny Else Kåss Furuseth-satsing: - Ukritisk eksponering