Gjensidige tilbake på sponsortoppen i Norge: - Det betyr mye

Tok tilbake tronen under Sponsor- og eventforeningens store festkveld. Se alle vinnerne her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Med sommertemperaturer utenfor var det torsdag kveld klart for utdelingen av årets sponsor- og eventpriser og høy temperatur ble det også inne på konferansesenteret Meet der Sponsor- og eventforeningen delte ut hele 14 priser. Totalt var det snakk om seks sponsorpriser og seks eventpriser pluss to de to spesialprisene «Årets samfunnsengasjement» og «Årets bransjepris», men den gjeveste prisen av dem alle var «Årets sponsor»-prisen.

- Vi er utrolig stolte og jobber knallhardt hver eneste dag. Det å vinne årets sponsor sitter høyt, sier sponsorsjefen Stian Grøstad i Gjensidige til Kampanje.

- Hva betyr det for deg og Gjensidige?

- Det er gjevt. Vi har en lang historikk i Gjensidige med sponsing og da kunne komme tilbake å si at du er årets sponsor det betyr mye, sier Grøstad.

I fjor var det OBOS som ble norgesmester i sponsing, mens det i år var forsikringskjempen Gjensidige som tok kongepokalen og ble kåret til årets sponsor. De siste årene har DNB og OBOS vært dominerende i denne konkurransen.

- Er det en rivalisering mellom dere største sponsorene?

- Nei, jeg vil ikke si rivalisering. Det er mange gode aktører som bidrar på godt vis. Men det er veldig morsomt å nå opp i en så sterk konkurranse, sier Grøstad.

Dermed er Gjensidige igjen tilbake på sponsortoppen i Norge etter noen år der både OBOS og DNB har dominert stort.

Se video fra prisutdelingen der Gjensidige får beskjeden om at de er årets sponsor i 2023.

- Jeg er en dårlig taper

Gjensidige hadde meg seg tre nominasjoner inn i priskvelden, og selv om det bare var ett vinnerlodd som gikk inn til slutt var det den gjeveste prisen som ga uttelling. Fra scenen kunne sponsorsjefen fortelle at det begynte å tære på humøret etter hvert som vinnerloddene ble brukt opp.

- Jeg er litt dårlig taper og var litt furtete i hjørnet her, men dette ble en veldig fin avslutning da, sa Grøstad fra scenen.

Gjensidige har alltid vært i toppen av den norske sponsorbransjen og har de siste ti årene vunnet 21 forskjellige priser, 14 nasjonale og syv internasjonale.

- Det er ikke priser som driver butikken vår, men det å få ekstern anerkjennelse for det vi driver med inspirerer oss til å gi gass, sier han.

Finanskonsernet jobber innenfor alle de tre store sponsorområdene som idrett, kultur og sosio-sponsing med store sponsorater innenfor friidrett og håndball, men det er på idrett Gjensidige er desidert størst og etter det Kampanje kjenner til en av aller de største sponsorene. Nylig entret også Gjensidige fotballbanen med et nytt stort sponsorat, men har historikk for å stå lenge i sine sponsorater.

Selskapet har blant annet en norgesrekord i lengstlevende hovedsponsorat med håndballen der Gjensidige har vært sponsor i 32 år.

- Hvor lenge kan du stå i et sponsorat?

 - Så lenge det gir effekt og skaper gode resultater for begge parter så er det ingen tidsbegrensning, sier han.

Les også: Gjensidige gjør comeback på fotballbanen: - Sikrer synlighet gjennom hele året

Jobber med mental helse

I tillegg er også Gjensidige inne på Palmesus-festivalen og prisen årets sponsor kommer mye på grunn av hvordan forsikringsselskapet bruker sine mange sponsorater på tvers for å drive forebygging og tenke samfunnsansvar. Særlig mental helse har vært et område Gjensidig bruker sine ressurser på å løfte frem.

- Hvorfor er dette viktig?

- Som et stort forsikringsselskap ser vi at andel skadesaker beveger seg fra fysiske skader til flere og flere mentale skader. Da må vi som et av Norges største selskap ta ansvar og forebygge og bidra til et bedre samfunn å bo i, sier Grøstad.

I juryens begrunnelse heter det Gjensidiges arbeid med «å sette søkelys på unge og mental helse er særdeles viktig».

- Det er viktig i en tid hvor unge gir utrykk for økende depresjon og angst. Gjensidige benytter store deler av sin bærekraftstrategi på akkurat denne utfordringen gjennom sine sponsorat, heter det begrunnelsen.

Les også: DNB og JCP stikker av med flest sponsor-nominasjoner – Tine kan bli årets sponsor

Årets bransjepris:

Tine ble av kveldens deltagere stemt frem til vinner av bransjeprisen. Foto: Lars Petter Skillevold/Fotostallen.

DNB best på samfunnsengasjement

Styreleder i Sponsor- og eventforeningen, Vegard Arntsen, sier det er en trend i sponsormarkedet at sponsoren blir mer og mer opptatt av sosial bærekraft.  

- Det er en trend at man bruker sponsingen mer til samfunnsansvar og alt det som går på ESG. Sosial bærekraft er noe sponsingen kan levere på og det er en trend vi kan se i markedet og noe som sponsorene er opptatt av. Det må i større grad være en slik dimensjon i sponsoratene dersom du skal tiltrekke deg store, norske sponsorer i dag, sier Vegard Arntsen til Kampanje.

Blant kveldens øvrige vinnere markerte DNB seg med hele tre priser i kategoriene «Årets sponsorkampanje», «Årets B2B Event» og til slutt også «Årets samfunnsengasjement», en pris DNB delte med eventbyrået Fieldwork. Dermed ble det vellykket kveld for den nye sponsorsjefen i DNB, Pernille Wangsmo Melvold. Hun tok over som sponsorsjef i banken etter å ha kommet til DNB fra Orkla i 2022 og kunne forsvare fjorårets prisfangst som også endte på tre.

- Vi er veldig stolt over våre case, samarbeid og resultatene vi har oppnådd. Spesielt stolt over nominasjonen årets bransjepris. Samtidig er konkurransen hard - mange gode caser og flinke nominerte. Vi krysser fingrene, sa Melvold til Kampanje før kveldens prisutdeling. 

Les også: Ny sponsorsjef i DNB kan bli prisvinner – varsler én endring i pengebruken

Gyro på event-toppen

Blant eventbyråene var det Gyro som markerte seg sterkest med to priser pluss et gull de delte med DNB i klassen for «Årets B2C Event». Dermed kunne Gyro-sjefen Trine Richardsen igjen kalle seg «det mestvinnende eventbyrået.»

- Vi er ydmyke og stolte over å vinne. Det er en heftig konkurranse, så vi er glade for å vinne, sier Richardsen. 

Kreatør i Gyro, Talia Sofie Gran, sier det var spesielt hyggelig at to av prisene hadde bærekraft som element. 

- Det at vi går inn i en fase sammen med resten av næringslivet der vi fokuserer på en grønnere fremtid og bidrar gjennom eventene våre til å løfte dette, er så sinnsykt kult, sier Gran. 

Eventbyråene har dermed ristet av seg de bratte årene etter koronapandemien og Gyro-sjefen sier det nå er mer fart i markedet. 

- Hvordan er markedet etter et par år med mye motvind? 

- Vi er 100 prosent tilbake etter Covid og det er full øs og veldig mye å gjøre, sier Richardsen. 

Full fart i sponsormarkedet

Etter et par år der sponsormarkedet har vært hardt preget av pandemien, er den norske sponsorindustrien med andre ord på vei tilbake. Det viser også de siste tallene fra måle- og analyseselskapet Sponsor Insight som tegner opp et marked som har økt med 900 millioner kroner etter at samfunnet ble stengt ned for to år siden i 2020 på grunn av pandemien. Det inkluderer alle sponsorinntektene innenfor områder som fotball, annen idrett, kultur og festivaler og annen form for sponsing.

I 2022 var omsetningen ventet å øke med 600 millioner kroner til rekordhøye 5,6 milliarder kroner.  Farten i sponsormarkedet kommer også til syne i antall påmeldte bidrag til sponsorprisene. Etter noen utfordrende år kan daglig leder i Sponsor- og eventforeningen, Bodil Sveen Berggren, fortelle om nær 100 innsendte søknader til årets Sponsor- og Eventprisen 2023 noe hun tolker som et resultat av høy aktivitet gjennom 2022. 

- Dette er en dag der vi igjen kan fremme mye godt arbeid i bransjen, sier Bodil Berggren.

Les også: Sponsorvekst på nær en milliard kroner etter koronasmell - festivaler er vekstvinner etter to år med avlysninger

Her kan du se alle årets vinnere av sponsor- og eventprisene.DNB og Gyro med fleste priser - men Gjensidige er årets sponsor

Pris  Sponsor  Jobb
Årets sosiosponsorat Equinor Morgendagens helter
Årets idrettsponsorat Rema 1000 Idrett for alle
Årets kultursponsorat Posten Tons of Rock
Årets sponsorobjekt Bua Inkludering og folkehelse
Årets sponsorkampanje DNB  Fyll Ullevål Stadion
Årets sponsor Gjensidige Sosial bærekraft
Årets B2B Event DNB DNB Nxt 
Årets Hybride event JCP Rubiks Pluss
Årets integrerte event Gyro  Go Zero
Årets Interne event Gyro Go Zero
Årets produktlansering Hamarkameratene Kamerater
Årets samfunnsengasjement DNB Fyll Ullevål Stadion
Årets samfunnsengasjement Fieldwork Debatten om Norges fremtid
Årets Bransjepris Tine Tines Fotballskole

 

Gjensidige tilbake på sponsortoppen i Norge: - Det betyr mye