YouTube-selskap har snudd titalls millioner i tap til solid million-overskudd: - Det ser lovende ut

Med stadig flere influencere på laget kan Nordic Screens-toppene glede seg over tidenes beste resultat og et overskudd på flere millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Kampanje har flere ganger tidligere skrevet om Youtube-nettverket Nordic Screens, som i flere år opplevde bratt økonomisk vekst, men likevel gikk med underskudd. Siden starten i 2014 og frem til koronaåret 2020 hadde selskapet et akkumulert underskudd før skatt på over 30 millioner kroner.

Nå har selskapet endelig kommet på riktig side av streken og har tjent penger i to år på rad. Et lite overskudd på en halv million kroner i 2020 ble i fjor til et overskudd på over tre millioner kroner.

- Gitt forhistorien føler du at 2021 var et år det løsnet for Nordic Screens? 

- Dette har egentlig vært en kontinuerlig prosess som nå begynner å gi avkastning. Noe vi selvfølgelig er veldig glad for, sier gründer og daglig leder Nils Ketil Andresen til Kampanje.

Andresen var i mange år programdirektør i TV 2, men sluttet for å satse på morgendagens TV-seere og da særlig den voldsomme veksten som fant sted på YouTube.

- Nordic Screens ble startet i 2014 av tre grundere med over 20 år erfaring fra tradisjonell TV. Vi så i vårt daglige arbeid at de unge var på vei over på nye plattformer. Da Nordic Screens ble startet var YouTube den raskest voksende plattformen, og på et tidspunkt hadde vi over tusen små og store youtubere i vårt multikanalnettverk, sier Nils Ketil Andresen.

Nordic Screens ble grunnlagt av TV 2-kollegaene Nils Ketil Andresen, Andreas Wangensten Hatlevik og Ivar Steen-Johnsen.

Les også: Har tapt over 30 millioner siden starten – men nå tjener YouTube-selskapet endelig penger

Mange mente vi bega oss ut på en umulig oppgave. Heldigvis tok de feil. Stian Barsnes-Simonsen, Nordic Screens

- Satser også på en vekst i 2022

I 2015 var andelen unge mellom 15-29 år som brukte YouTube daglig ifølge Kantar på 44 prosent, mens den i fjor var på hele 71 prosent. Nå kan det på omsetningen til Nordic Screens virke som om annonsørene også vil være med på denne reisen.

- De unge har mer eller mindre forlatt TV og avis, og denne erkjennelsen begynner å feste seg hos annonsørene, myndighetene og hos frivillige organisasjoner. Stadig flere søker vår kompetanse for å kommunisere med barn, unge og unge voksne i Norge, og vi er så heldige å få jobbe med noen av Norges mest fremtidsrettede bedrifter og organisasjoner, sier daglig leder Nils Ketil Andresen.

Over to millioner nordmenn har i dag en YouTube-profil, ifølge Ipsos. Ifølge Nordic Screens befinner ingen av de store tradisjonelle mediene seg blant de topp seks mest brukte mediene for unge mellom 15 og 25 år.

- Medieverden beveger seg raskere enn noen gang og i dag jobber vi på tvers av alle sosiale plattformer hvor blant annet TikTok i løpet av et år har vokst vesentlig. Vi opplever at vi har en ganske unik posisjon i markedet. Vi har et flott team med dedikerte og flinke folk som elsker å lage godt innhold for våre samarbeidspartnere, sier Andresen. 

Omsetningen til Nordic Screens i 2021 endte på snaue 31 millioner kroner etter en vekst på 32 prosent sammenlignet med 2020. Andresen sier omsetningen fordeler seg ganske så likt på de to forretningsområdene.

- Kommer topplinjen til å bevege seg oppover i 22 også?

- Vi satser også på en vekst i 2022 og det ser lovende ut, men trolig mer moderat enn 2021, sier Andresen.

Satser på unge TV-seere;:

- De unge har mer eller mindre forlatt TV og avis, og denne erkjennelsen begynner å feste seg hos annonsøren, sier Nordic Screens-sjefen, Nils Ketil Andresen som i mange år har satset på den yngste delen av TV-markedet. Foto: Eivor Eriksen.

Jobber med influencere

Virksomheten i Nordic Screens ble for et drøyt år siden delt i to. Satsingen «Simpl» ledes av Lars Hansen. Avdelingen har ansvaret for influencer marketing, innholdsmarkedsføring og er management for flere profiler som blant annet Øyunn Krogh, kjent fra «Farmen Kjendis», Ingeborg Walter sist sett i «Maskorama», humorist Hallvard Dyrnes og pianist og humorist Egil Skurdal. Managementet under Simpl representerer i dag mellom 15 og 20 profiler

- Stadig flere merkevarer erfarer hvor effektivt det er å samarbeide med profiler. Og selv om vi er en uformell gjeng med godt humør, er vi opptatt av å levere høy kvalitet gjennom bruk av bra folk og innovative konsepter, med utgangspunkt i data, analyse og erfaring, sier Simpl-sjefen, Lars Hansen.

Satsingen Simpl er både produsent og distributør av flere underholdningsprogrammer rettet mot unge voksne. Denne delen av selskapet jobber kommersielt og har kunder som Finn.no, HeltHjem og Tibber.

- Helt Hjem og Finn.no er gode eksempel på aktører som vi har jobbet med på ulike underholdningskonsepter.  Vi opplever en stor bredde i våre kunder ofte med en fellesnevner om at de ønsker å treffe den yngre delen av befolkningen. Tradisjonelt har mye av merkevarebyggingen vært knyttet til TV, men ønsker man nå å bygge eller opprettholde kjennskap hos de under 30 begynner TV å bli passe`og man må tenke alternativt, sier Andresen.

Satser på barne-TV-program

Den andre satsingen til Nordic Screens ligger under virksomhetsområde «Nordic Family», som retter seg mot barn og fokuserer på ikke-kommersielle produkter som undervisningsopplegg, opplysnings- og holdningskampanjer. Avdelingssjef er Stian Barsnes-Simonsen og samarbeidspartnere er DNB, UNICEF Norge, Norske Kvinners Sanitetsforening, NAF og Redd Barna.

Barsnes-Simonsen var tidligere et kjent ansikt fra NRKs barne- og ungdomssatsing.

- Å finansiere godt innhold for barn og unge på utsiden av NRK er som kjent svært krevende. Mange mente vi bega oss ut på en umulig oppgave. Heldigvis tok de feil. Behovet for å nå ut til barn, unge og familier med viktig og samfunnspositivt innhold er stadig økende. Vi er privilegerte som i dag får jobbe tett med organisasjoner, institusjoner, myndigheter og næringsliv for å skape økt trygghet og styrket innhold på plattformene barn og unge faktisk befinner seg, sier Barsnes-Simonsen.

Her kan du se alle tallene til Nordic Screens for 2021. Alle tall i MNOK. Sterk vekst i Nordic Screens

Nordic Screens 2021 2020 Endring i %
Omsetning 30,8 23,3 + 32
Driftsresultat 3,1 0,6 + 417
Resultat før skatt 3,1 0,5 + 520

YouTube-selskap har snudd titalls millioner i tap til solid million-overskudd: - Det ser lovende ut