TV 2-avtale til flere hundre millioner kroner i spill – svensker spiser seg inn på markedet

- Vi skal gjøre omtrent det samme som i dag, sier NEP-sjef Morten Aass som nå må dele på fotballavtalen med nytt svensk selskap.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Øyvind Hofsrud Journalist

Det svenske selskapet DMC in sports kommer inn på det norske TV-produksjonsmarkedet som følge av en større avtale med TV 2 om produksjonen av norsk idrett de neste årene. TV 2 skal de neste årene vise mye norsk idrett, alt fra toppidrett til breddeidrett fra fotball, håndball, hockey, volleyball, innebandy og basketball i årene som kommer.  

- For oss er det en kjempestor kontrakt. Jeg kan ikke snakke om tall, men det er i hvert fall mange produksjoner, sier sjef for norgeskontoret til DMC, Mats Berggren, til Kampanje. 

Tirsdag ble det nemlig klart at DMC sammen med NEP skal stå for produksjonen av norsk sport sendt av TV 2 i perioden 2023 til 2028. DMC skal produsere deler av OBOS-ligaen, ishockey, håndball og øvrige hall-idretter. 

Les også: TV 2 inngår «gigantavtale» på sport 

For TV 2 har det vært viktig at det er konkurranse i dette markedet slik at vi hele tiden ser utvikling. Jens C. Knudsen, TV 2-leder

Skal ansette 10-12 personer

Mats Berggren forteller til Kampanje at de tidligere ikke har stått for noen større produksjoner i Norge. Han er selv for øyeblikket eneste ansatt i Norge, men forteller at stabben kommer til å utvides betraktelig når produksjonene begynner å rulle. 

- Vi kommer til å ha en fast liten stabb i Oslo på rundt 10-12 personer tenker jeg. Det blir bare nordmenn med unntak av meg, men jeg ser på meg selv som «svorsk». I tillegg blir det mye lokalt frilanspersonell fra de stedene vi sender fra, sier han. 

- Kan man forvente at dere lander flere avtaler i Norge i de neste 10 og 20 årene? 

- Ja, det kan man si. Vi vil være mer på banen og ambisjonen er å ekspandere ytterligere. Avtalen med TV 2 er en veldig bra start for oss. Å sende sport fra Norge tror jeg blir «roligt», fortsetter svensken. 

Inn på det norske markedet:

Den norske DMC-sjefen Mats Berggren tar med seg mye erfaring fra bransjen. Han har jobbet med produksjon i nærmere 40 år og har vært med på å produsere blant annet OL samt VM i ulike sporter. 

NEP mister deler av OBOS-ligaen

Tidligere toppsjef i TVNorge og det som i dag er Nent-gruppen i Norge, Morten Aass, sier han er «veldig fornøyd» over å lande en avtale med TV 2 om produksjonen av norsk fotball.

- Det er en veldig viktig avtale for oss på alle måter. Det er både utfordrende og spennende å løse teknisk, samtidig som det er av et så stort volum at det er veldig viktig for NEP. Også er det veldig gøy å lage og produsere norske fotball. Mange hadde vært skuffet hvis vi ikke hadde fått til noe her, sier Aass som i dag leder Nep i Norge.

Norsk fotball og Nep går langt tilbake. De siste årene har selskapet sørget for at det produseres og sendes bilder fra norske fortballarenaer på oppdrag fra Discovery i en tilsvarende avtale.

- Vi skal gjøre omtrent det samme som vi gjør i dag for Discovery, sier Aass til Kampanje.

Han tok over den norske delen av den internasjonale TV-produksjonsgiganten Nep rett før koronapandemien traff Norge og resten av verden og leder i dag et selskap som i 2021 hadde en omsetning på drøye 450 millioner kroner.

Nytt av året er det imidlertid at TV 2 deler produksjonsoppdraget på to selskaper. Det betyr at det svenske selskapet DMC også kommer inn med en liten fotballdel samtidig som svenskene også tar all den andre norske sporten.  Han ønsker ikke å kommentere verdien på oppdraget han nå har fått av TV 2.

- Nep er et børsnotert selskap så det kan jeg ikke kommentere, men vi er superhappy og det er en veldig viktig kontrakt som vi gleder oss til å gå løs på, sier Aass.

At svenske DMC kommer inn på OBOS-ligaen lever Nep-sjefen godt med.

- Vi skal blant annet ta hovedkampen fra OBOS-ligaen. Det er vi godt fornøyd med. Det er de større fotballmatchene vi er gode på, også skal vi gjennom et samarbeid med TV 2 om å legge om produksjonen ganske betydelig til en mer miljøvennlig produksjonsform, sier han.

- Hvordan kan det skje?

- Det handler om å frakte færre folk på veien totalt sett og litt mindre utstyr. Vi har bygget ut broadcastsenteret vårt på Økern og er allerede i gang med det vi kaller en omlegging til sentralisert produksjon, sier Aass.

TV 2: - DMC skal etablere seg i Norge 

Leder for produksjonsmodeller og partnerskap i TV 2, Jens C. Knudsen, forteller at grunnen til at de gikk for to produksjonsselskaper i denne omgang var for å skape konkurranse på markedet og at delingen derfor var viktig. Han forteller videre at grunnen til at de gikk for svenske DMC er fordi det ikke finnes andre selskaper som kan levere samme produkt. 

- Av etablerte selskaper i Norge er det kun NEP som kan levere slike produksjoner og de er svært gode på produksjon av norsk arenasport. Men for TV 2 så har det vært viktig at det er konkurranse i dette markedet slik at vi hele tiden ser utvikling, sier Knudsen. 

Knudsen sier det har vært en lang prosess før valget ble tatt.

- Beslutningen ble tatt etter mer enn et halvt år med samtaler om det å etablere et nytt selskap i Norge, diskusjoner om tekniske løsninger og ikke minst om det å være med på å rekruttere flere folk inn i produksjonsbransjen over hele landet, fortsetter han. 

- Var det flere enn disse selskapene som konkurrerte om oppdraget? Hvor mange var med i prosessen? 

- Det var tre selskaper som leverte svar på TV 2s «anbudsdokument» og som vi har hatt dialog med. Det siste selskapet var ikke norsk og måtte ha etablert seg på samme måte som DMC nå skal, sier Knudsen. 

Kommer med tung erfaring 

Den norske DMC-sjefen Mats Berggren tar selv med seg mye erfaring fra bransjen. Han har jobbet med produksjon i nærmere 40 år og har vært med på å produsere blant annet OL samt VM i ulike sporter. 

- Man kan si at jeg er ganske godt kjent med å jobbe med større produksjoner. Men det som er viktig å si her er at det er jo ikke store produksjoner, men det er mindre produksjoner med stor bredde. Og det er det vi og TV 2 synes er kult, det at vi gir bredde til det norske folk, sier Berggren.

- Hva kan publikum forvente seg fra dere?

- Det som er viktig for oss er at vi kommer med en broadcast av høy kvalitet. Vi tror de mindre idrettene vil dra nytte av god teknisk kvalitet, og det var et argument som jeg håper TV 2 likte. Med infrastrukturen vår blir det også enklere å skalere opp en produksjon om det skulle vise seg nødvendig.

- Så hvis interessen for en innebandy-finale skulle bli veldig stor, så står dere klare?

- Ja, riktig. Med infrastrukturen og teknisk kvalitet så skulle det være enkelt. Vi tenker dessuten motsatt av mange andre. Mange ville gått ned på kvalitet fordi det ikke kommer på lufta – vi går opp på kvalitet så det er muligheter for at idretten gjør nettopp det, sier Berggren. 

TV 2-avtale til flere hundre millioner kroner i spill – svensker spiser seg inn på markedet