Schjærven tjener mer penger på reklame - tredobler overskuddet

- Nå er vi der vi skal være, sier konsernsjef Ståle Schjærven.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Schjærven hadde et resultat på 16 millioner kroner i 2021. Det utgjør en vekst på 248 prosent, så konsernsjef Ståle Schjærven overdriver ikke når han sier:

- Vi tredoblet resultatet fra 2020 til 2021, og nå er vi der vi skal være.

Schjærven-konsernet består av Schjærven Reklamebyrå, Re:Media, Produksjonssjefen og Clockwork. Samlet hadde de en byråinntekt på 134,7 millioner kroner.

- Spesielt hyggelig er det at alle selskaper i Schjærven-gruppen er godt i pluss. Året viste at det går an å ha gode marginer i et marked som krever stadig bredere leveranser, sier Ståle Schjærven.

Han er også styreleder og største eier i byrågruppen og tok over jobben som konsernsjef i starten av 2021. 

Mynt i kassa, men ingen gull

Schjærven Reklamebyrå er det største byrået i gruppen med over 60 ansatte. Nå er de også den største bidragsyteren på resultatsiden. Reklamebyrået hadde en byråinntekt på 79 millioner kroner, et par millioner mindre enn i 2020, men resultatet styrket seg fra 0,9 til 5,7 millioner kroner. Dermed tjener reklamebyrået mer penger enn på flere år.

Resultatbedringen skyldes blant annet trimming av kostnader og god økonomistyring ifølge byråleder Stein Bostad.

- Selv om nye kunder er viktig for utvikling, så ser vi at vekst med våre trofaste kunder er den beste veien å utvikle oss videre. Og veksten på eksisterende kunder er forventet også videre i 2022, sier Bostad.

Han sikter mot 90 millioner kroner i byråinntekt i 2022.

- Byråinntekten skal opp mot 90 millioner kroner uten å miste den marginen man har opparbeidet. Menneskene i selskapet er med å skape resultater hver dag. Om de er på kontoret eller hjemmekontor så leverer de hver eneste dag. Den kulturen som et familieeid selskap kan skape, er helt spesiell. At vi nå kan levere gode resultater til eierne etter et par magrere år, er veldig hyggelig.

Schjærven var på plass da reklamebransjen feiret seg selv på Gullblyanten i mars, men de fikk ikke med seg noen av de over 70 prisene som ble delt ut i løpet av kvelden. Det har de en ambisjon om å gjøre noe med, forteller konsernsjef Ståle Schjærven.

- Dette er første gang vi har sendt inn til Gullblyanten siden Stein Schjærven valgte å bruke tiden på å jobbe for kundens resultater fremfor heder og ære fra bransjen. Vi har mange spennende leveranser til kunder, men har ikke tradisjon for å lage caser til innsending. Kreativ ledelse jobber med å øke innsatsen for å få dette mer på plass, men det tar tid, sier han.

Les også: Atypisk gullgrossist på Gullblyanten - tar revansje etter fleip om fusjon

Vekst i mediebyrået

Mediebyrået Re:Media økte omsetningen med 40 millioner kroner i 2021 og passerer dermed 400 millioner kroner. Byråinntekten var på 33 millioner kroner og resultatet på 5,1 millioner (+ 96 prosent).

Byråleder i Re:Media, Marius Damsleth, mener samarbeidet med Schjærven Reklamebyrå og filmbyrået Clockwork gjør at de skiller seg ut i markedet.

- Der mange mediebyråer gjerne bare spiller på pris og plasseringsinnsikt, sitter Re:Media med et stort batteri av kreativitet og strategisk markedsføring tilgjengelig under samme tak, sier han.

Clockwork pumpet ut rundt 800 reklamefilmer til TV og over 3000 filmer til nett i løpet av fjoråret. Det ga en byråinntekt på 16,5 millioner kroner og et resultat på 1,9 millioner kroner.

Fyller 60 år

2022 er et merkeår for Schjærven som kan feire 60 år på markedet. Ifølge Ståle Schjærven er det snakk om en 60-åring som er både sterkere og mer vital enn noen gang.

- Veien videre handler om å fortsette å gjøre det vi kan aller best, nemlig å sørge for at salg kan kjøpes, som har vært payoffen til selskapet i alle år, sier Schjærven.

- Hvordan har 2022 startet?

- 2022 har startet veldig bra. Vi har veldig mye å gjøre og gode tall så langt. Vi har et par nye kunder på vei inn, men ikke noe vi går ut med enda. Vi opplever at alle våre kunder er veldig frempå og aktive og det er moro.

En byråinntekt på 150 millioner kroner for hele konsernet i 2022 er absolutt innenfor rekkevidde, mener konsernsjefen, men det er ikke et mål i seg selv.

- Vi har en klar strategi om sammensetning av kunder vi ideelt sett samarbeider med. Heller interessante kreative partnere enn å jage topplinje. Størrelsen på det enkelte byrå er oversiktlig og velorganisert, så det å blåse opp byråinntekt vil ikke nødvendigvis være formålstjenlig.

Schjærven hadde 105 ansatte i konsernet ved årsslut.

Schjærven 2021Mer enn tredobler resultatet

Schjærven 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 571 514 + 11
Byråinntekt 134 131 + 2,3
Driftsresultat 16,0 4,6 + 248
Resultat før skatt 16,0 4,6 + 248

Schjærven tjener mer penger på reklame - tredobler overskuddet