Nye markedsstopper rømmer fra XXL: - Det har vært for mye gjennomtrekk det siste året

Problemene i markedsavdelingen fortsetter for XXL. Fire av seks markedstopper slutter nå i selskapet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger

For to måneder siden ble det kjent at Kjersti Jamne sluttet i sportskjeden XXL som kommersiell direktør etter under to år i stillingen. Bruddet mellom Jamne og XXL kom blant annet som følge av en beslutning om «å styrke satsingen på e-handel». Selskapet hadde ved utgangen av fjoråret i overkant av 25 prosent av omsetningen fra nettet, en omsetning på rundt ti milliarder kroner.

Men omsetningen og markedsandelen i Norge gikk tilbake, ifølge tall fra Norsk Sportsbransjeforening. Markedsandelen i Norge falt fra 34 til 32 prosent for landets største sportskjede.

- Ja, det ble et kortere opphold enn opprinnelig planlagt, men det ligger ingen dramatikk i det, sa Kjersti Jamne til Kampanje den gang.

Nå er det klart at flere markedsfolk søker seg vekk og har sluttet i selskapet. Flere av dem satt i ledergruppen til Jamne, og en av dem er Sandra Nordheim, innholds- og designsjefen i XXL. Hun sluttet i mars i år etter fire år selskapet, kort tid etter at nyheten om Jamne var ute. Nordheim var blant annet med å lansere en ny og påkostet reklamefilm og bidro også til å utvikle og lansere den nye merkevareplattformen til XXL.

- Det er riktig at jeg har sluttet i XXL etter å ha takket ja til en stilling i Ålesund Protective Wear og grunnen til det er at jeg fikk en spennende mulighet her. Det passet bra timingmessig for meg både med tanke på videre planer og ønsker for fremtiden, sier Nordheim til Kampanje.

Nordheim er ikke den eneste som har sluttet i markedsavdelingen den siste tiden. Også markeds- og kommunikasjonssjef, Ida Thue Stokstad, kampanjesjef Ida Elise Abrahamsen og CRM-sjefen Sondre Wassås har takket for seg. Stokstad sluttet i oktober i fjor, mens Abrahamsen og Wassås takket sammen med Nordheim for seg i løpet av perioden februar og mars etter relativt kort tid i stillingene. Totalt har dermed fem markedstopper i XXL, Jamne inkludert, forlatt stillingen på kort tid og dermed er etter det Kampanje forstår nærmest hele markedsledelsen blitt radert ut. 

Les også: Nok en markedsdirektør forsvinner ut døren i XXL: - Her har vi en utfordring som vi tar på alvor

Sluttet brått:

Etter halvannet år i stillingen som kommersiell direktør og den med det øverste markedsansvaret gikk Kjersti Jamne brått ut av XXL-ledelsen i februar i år. Hun er ikke den eneste markedspersonen som forsvinner.

- Nesten fire år føles noen dager ut som ti år

Kampanje har vært i kontakt med flere av dem som har sluttet denne vinteren, men ingen ønsker å utdype hvordan det er å jobbe i markedsavdelingen i XXL. Sandra Nordheim har imidlertid lagt ut et åpent og lengre innlegg på sin LinkedIn-profil, der hun blant annet sammenligner jobben i XXL som «å kjøre en berg- og dalbane».

- Nesten fire år føles noen dager ut som ti år. Bratt læringskurve, utfordringer og suksesser har preget hverdagen i XXL de siste årene. Å jobbe i XXL kan sammenlignes med å kjøre berg- og dalbane. Selv med dype daler og høye topper har hele turen oppsummert vært utrolig gøy og til tider litt skremmende. Det er mye vi har fått til, og det er fortsatt mye som gjenstår. Selv om det skjærer litt i hjertet at man kanskje ikke får fullført alt det man trodde man skulle få til, velger jeg i dag å glede meg mer enn mye over det vi faktisk har klart, og at det finnes en strålende gjeng som står klar for å ta det hele enda et steg videre, skriver Nordheim.

Nordheim trekker også frem det hun kaller «tre råbra damer» i LinkedIn-innlegget i Ida Thue Stokstad, Ida Elise Abrahamsen og Kjersti Jamne. Tre «råbra damer» som alle har sluttet i sportsskjeden.  

 - Jeg håper dere i Marketing feirer alle kommende seiere og støtter hverandre i tiden som kommer og at XXL fortsetter å ta læring av det som blir gjort, og ikke minst løfter frem, prioriterer og involverer fagkompetanse i fremtiden, skriver Nordheim i innlegget.

Innlegget til Nordheim ble publisert på LinkedIn for en måned siden og i forkant av Kampanjes sak. Etter at Kampanje publiserte denne saken har Nordheim fjernet sitt opprinnelige innlegg. 

Slutter i XXL:

Sandra Nordheim, innholds- og designsjefen til XXLsluttet i mars i år. - Det passet bra timingmessig for meg både med tanke på videre planer og ønsker for fremtiden, sier Nordheim til Kampanje.

- Vært for høy grad av gjennomtrekk

Kampanje har tidligere skrevet flere saker der markedsdirektørene i XXL synes og holder ut i maks to år før de slutter. Da Jamne startet i selskapet for to år siden, var hun den femte markedsdirektøren i XXL på ti år. I mellomtiden har Jon Fornes blitt ansatt som ny markedsdirektør og han er dermed den sjette personen som jobber i en slik stilling i XXL på 12 år.

Da Kampanje snakket med XXL i forbindelse med avgangen til Jamne, kunne kommunikasjonsdirektøren i XXL, Andreas Nyheim, fortelle til Kampanje at kjeden nå hadde «et ønske om å bygge opp et kompetansemiljø internt.»

- Da må vi også klare å holde på flinke folk og her har vi en utfordring som vi tar på alvor, sa Nyheim.

Nå kan det virke som om XXL og Nyheim har fått enda mer å jobbe med når det gjelder å holde på folkene i markedsavdelingen.

- Hva tenker XXL om denne ansatteflukten og har det vært en urolig periode internt i markedsavdelingen til XXL den siste tiden?

- Først og fremst ønsker vi folk lykke til videre. Vi har mye god kompetanse i rekkene våre og erfaring fra XXL gjør at man også blir attraktiv for andre. Samtidig erkjenner vi at det har vært for høy grad av gjennomtrekk i markedsavdelingen det siste året, sier Nyheim til Kampanje.

- Har hatt en utfordring:

kommunikasjonsdirektøren i XXL, Andreas Nyheim, har tidligere fortalt Kampanje at XXL «har hatt en utfordring med å holde på flinke folk». Nå tårner problemene seg opp.

- Vi ønsker å ha et sterkt inhouse-miljø

Kommunikasjonsdirektøren sier videre at XXL «er godt i gang med å erstatte de som har sluttet.»

 - Samtidig jobber vi med å utvikle markedsarbeidet vårt videre. Vi ønsker å ha et sterkt inhouse-miljø i XXL og opplever at vi tiltrekker oss dyktige folk. Samtidig har vi et godt lag å spille på internt, sier han.

- Svekker det XXLs salgsarbeide når det er et så høyt gjennomtrekk av sentrale folk i markedsavdelingen?

- Salgsarbeidet og den daglige driften går som normalt. Dessuten samler vi de kommersielle kreftene i Marketing & Category i én avdeling. Vi tror dette vil bidra til å styrke både interne prosesser og XXLs posisjon i markedet. Vi opplever at dette har gitt resultater allerede. Nå angriper vi sykkelsesongen med full kraft og lover masse moro utover sommeren, sier han.

Den som i dag har det kommersielle ansvaret og markedsansvaret på konsernnivå, er den nye ehandelssjefen Sebastian Blom og direktør for kategori og marked, Andre Sjåsæt. Begge er i dag i konsernledelsen til konsernsjef Pål Wibe. Den nye markedsdirektøren Jon Fornes rapporterer i dag til nevnte Sjåsæt.

- I dag er det Jon Fornes som er markedsdirektør, men hvem er det han nå har i sin ledergruppe og hvem er det som har erstattet jobbene til de som har sluttet?

- Vi ønsker ikke å gå inn på enkeltpersoner, verken de som har sluttet eller fortsatt jobber i XXL. Det må være opp til hver enkelt hva man ønsker å dele, sier Nyheim.

Les også: Bytter ut dagligvarer med sportsutstyr - blir ny markedsdirektør i XXL

Nye markedsstopper rømmer fra XXL: - Det har vært for mye gjennomtrekk det siste året