Flying start for nykommer i lufta: - Men kjennskapen til Flyr er fortsatt lav

Etter kun halvannet år i lufta så er det tre ganger så mange som har f¨ått et godt inntrykk av merkevaren Flyr enn et dårlig.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Høsten 2020 etablerte Erik Braathen flyselskapet Flyr som en konkurrent til etablerte aktører som SAS, Norwegian og Widerøe. Men i motsetning til sine konkurrenter i luften, hadde Flyr en merkevare å bygge opp og det fra null. Første flyvning fant sted 30. juni i fjor, og allerede nå under ett år etter første flyvning, viser «Reklamebørsen» til Mediacom at 21 prosent har en god oppfatning av Flyr som merkevare. Selv om det fortsatt er en lav andel sammenlignet med mer etablerte merkevarer, er kommunikasjonsdirektør i Flyr, Anita Svanes, fornøyd.

- Vi er et nytt selskap og det tar tid å bygge merkevare. Men dette viser at merkevaren vi selger er i positiv utvikling, sier Svanes.

- Hva tror du er grunnen til det er?

- Vi skal jo være det enkle og ansvarlige flyselskapet, og slik skal det oppleves i alt vi gjør. Alt fra den moderne nettsiden vår, til bookingprosess, kundesenteret og en hyggelig besetning om bord. Kundene er det høyeste fokuset, sier Svanes.

Samtidig er det nå færre som svarer at de ikke har noen oppfatning av Flyr, enn andre relativt nye merkevarer som Polestar og Lunar Bank. Tross hva man kanskje kan kalle en «flying start», er fortsatt flyselskapet et lite stykke bak sine konkurrenter. Det sier innsiktssjefen i Mediacom, Håvard Ose

- Kjennskapen til Flyr er fortsatt lav slik at det er litt vanskelig å sammenligne med andre selskaper, i alle fall om vi kun skal ta utgangspunkt i «Reklamebørsen». Dessverre har vi ikke målt flyselskaper så ofte i reklamebørsen de siste årene, primært fordi «Reklamebørsen» fokuserer på profilerende reklame, mens særlig lavpris-selskapene naturlig kommuniserer mye taktisk, sier Ose.

Les også: Widerøe satser på TV igjen i tøft flymarked: - Det kommer nok mye konkurranse fremover

21 prosent:

Selv om det er et godt stykke opp til Vipps og andre mer etablerte merkevarer, så har Flyr fått en flying start på oppfatning av merkevaren. Foto: SKjermdump.

Samarbeider med nytt byrå

Håvard Ose i Mediacom kan imidlertid fortelle at Flyr har tre ganger så mange positive tilbakemeldinger på merkevareoppfatning, enn negative. Widerøe har åtte ganger så mange positive målt i 2021. Norwegian har tre ganger så mange positive, Finnair har fire ganger så mange og Emirates har fem ganger så mange positive. De tre sistnevnte selskapene ble målt sist i 2017.

GroupM, som Mediacom er en del av, jobber også med verdens største studie av verdien til en merkevare (Brand Asset Valuator) som lanseres 12. mai. Ose ønsker ikke å røpe for mye om hvordan Flyr gjør det i denne studien, men sier selskapet er et av 18 ulike flyselskaper målt i Norge og at de fremstår som et merke med et sterkt momentum.

- Flyr er helt i toppsjiktet på «merkevarestyrke» definert som kombinasjonen av opplevd differensiering og relevans. Dette er ikke drevet av relevans, men av at Flyr forbindes med egenskaper som «distinkt, dynamisk og innovativ». Flyr scorer også sterkt på flere andre parametere som vi vet er viktige innen kategorien, og bør på bakgrunn av dette ha et godt utgangspunkt for å få flere til å prøve ut selskapet og gjøre seg egne erfaringer, sier han.

For en måneds tid siden skrev Kampanje om Flyr som lanserte en reklamekampanje med et relativt nytt byrå, NosleeptillBrooklyn.

- Vi hadde innledende diskusjoner med flere, men det var ikke alle som helt forstod hva vi representerer og ønsker å oppnå, sa kommersiell direktør i Flyr, Thomas Ramdahl, til Kampanje den gangen. Han mente imidlertid at NosleeptillBrooklyn, som var et byrå de ikke hadde hørt om før, hadde god forståelse for deres strategiske ståsted.

- Da vi snublet over NosleeptillBrooklyn, et byrå vi aldri hadde hørt om før, så viste det seg at de både hadde en utfordrende og involverende tilnærming. Vi er begge små utfordrere, og passer kulturelt godt sammen, sa Ramdahl.

Fornøyd:

Svanes forteller at det tar tid å bygge merkevare, men at hun er fornøyd med hvordan Flyr har kommet i gang.

- Humor, snert og personlighet

Det ser ut til at samarbeidet så langt har gitt gode utslag, skal man tro Reklamebørsen for mars 2022.

- Vi får positive tilbakemeldinger på at vi leverer noe annerledes. Vi kan se at omtalen sprer seg og at flere vil prøve oss ut på grunn av det. Og i mars begynte vi med disse reklamefilmene på TV der vi forsøker å vise fordelene med å fly med oss i form av at det er enkelt og ukomplisert, sier Anita Svanes. 

Hun gir kudos til reklamebyrået som har bistått i kommunikasjonen.

- Nosleeptillbrooklyn har stått for den strategiske kommunikasjonen og «De som vet flyr med Flyr».

- Også reklamefilmen til Flyr, som ble målt i den ferskeste Reklamebørsen, scoret bra på liking. Hva tror du det kommer av?

- Jeg tror den har humor, snert og personlighet. Vi føler vi har truffet noe i markedet og spesielt den yngre målgruppen. Vi har aldersgrense opp til 16 på barnebilletter og ungdomsbilletter til man fyller 30, noe som er lengre enn bransjestandard, sier Svanes som legger til at den kommer til å rulle over TV-skjermen en god stund til.

Les også: Flyr går på lufta med ny reklamekampanje og nytt byrå

Likt:

Vipps, Telenor og DNB troner øverst på likingtoppen på Reklamebørsen. Flyr kommer også høyt opp med sin reklamefilm. Foto: Skjermdump.

Flying start for nykommer i lufta: - Men kjennskapen til Flyr er fortsatt lav