TV går forbi internett i reklamemarkedet – øker salget under koronakrisen

Samtidig følger annonsørene oppfordringen om å investere mer i norske medier.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Torsdag denne uken kom de første tallene som viser utviklingen i reklamemarkedet for de ulike mediekanalene, og for de aller fleste var det dystre tall selv om totalen var bedre enn det kanskje mange hadde ventet.

- Ja, det er litt bedre enn fryktet og det gjelder hele første kvartal, men så er det ikke noen tvil om at april blir stygt, sa forhandlingssjef i Group M, Jarle O. Thalberg, til Kampanje.

For mars isolert viste en nedgang på drøye ti prosent og det var nok bedre enn det mange trodde på forhånd. En av de kanalene som klarte seg aller beste gjennom koronakrisens første uker var TV. Mars måned viste til og med en omsetningsvekst selv om den ikke var på mer enn 0,1 prosent Salgsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, sier tallene til Mediebyråforeningen stemmer greit med hva kanalen selv opplever.

- Det vil alltid være avvik på enkeltmåneder, men det stemmer sånn noenlunde.

- Så TV kom seg godt gjennom de første ukene av koronakrisen?

- TV-mediet er grunnmuren i mange kampanjer hos annonsørene og da er vel bærebjelken ofte er det siste du kutter, sier Rosvoll.

- Så det var ikke så mange TV-annonsører som valgte å kutte eller flytte kampanjene sine?

- Vi må huske på at det var tilnærmet normal drift for både oss og i de fleste andre næringer, foruten reiselivsnæringen, frem til torsdag den 12. mars. Så har vi møtt et annet marked etter 12. mars, men det er summen av alle disse ukene som gjør at vi kommer ut med et lite pluss, sier han.

- Har det gått bedre enn det dere fryktet?

- Vi er i en situasjon vi aldri har vært i før så det er vanskelig å sammenligne med noe annet. At vi kom så godt ut av mars er jeg positivt overrasket over, og selvfølgelig glad for. Samtidig er fremtiden veldig usikker. Vi vet at det er enkelte annonsører, blant annet innenfor reiseliv og retail, som har stoppet annonseringen sin og at april kommer til å bli mye tøffere, sier Rosvoll.

Les også: Korona-smell i reklamemarkedet: - April kommer til å bli stygt

TV større enn internett igjen: - Fortsatt tidlig

Sammen med Schibsted gikk TV 2 og Bjørn Gunnar Rosvoll ut og oppfordret norske annonsører til å støtte opp om norske, redaktørstyrte medier under koronakrisen.

TV 2s salgsdirektør sier responsen på den oppfordringen har vært god.

- Det er veldig mange annonsører som har valgt norske redaktørstyrte medier for sine kampanjer og sånn sett vært med på å ta samfunnsansvar. Oppslutningen rundt redaktørstyrte medier viser hvor viktig det er å ha norske, solide og troverdige aktører, som NRK, VG eller TV 2, i tider som dette, og jeg er glad for at annonsørene bidrar.

Med den svake veksten i mars-måned klarte til og med TV 2 å ta tilbake tronen som landets største reklamekanal, fortsatt ifølge mediebyråenes reklameinvesteringer. TV 2 hadde i løpet av årets tre første måneder en omsetning på snaue 830 millioner kroner. I fjor var det internett som var største mediekanal målt i omsetning, men i første kvartal i år var omsetningen til internett på 805 millioner kroner og TV var dermed størst.

Christian Haneborg, kommersiell direktør i Schibsted Marketing Services, styrer det digitale reklamesalget for flere av landets største nettaviser med VG, Aftenposten og Finn.no. Om TV fortsatt vil være størst også etter koronakrisen, mener han er for tidlig å konkludere.

- Det er fortsatt tidlig, og vi er bare noen uker inne i koronakrisen. Tallgrunnlaget er fortsatt litt svakt.

Norske medier faller mindre enn globale giganter

Ifølge tallene til mediebyråene viser mars isolert en nedgang på det digitale på over 12 prosent. Haneborg mener det likevel er lyspunkter. Tall fra Mediebedriftenes Landsforening, som Kampanje har fått tilgang på og som kun måler de norske mediene, viser at fallet her er langt mindre. Mediebyråene måler i tillegg til norske medier også omsetningen som gjøres på de globale plattformene til Google, Facebook og Snapchat.

- Ser vi på mars så har norske medier et mindre fall enn de internasjonale. Vanligvis kommer norske medier dårligere ut. Tallene er derfor et signal om at norske medier klarer seg ganske godt i en krevende periode konkurransemessig mot de globale, sier han.

- Var det oppropet til TV 2 og Schibsted som slo til?

- Det kan definitivt være en årsak, men det kommer av at vi klarer å konkurrere. Det er veldig få annonsører som kommer med almisser i disse tider, sier han.

- Men fikk TV 2 mer ut av dette enn Schibsted?

- Det er flere som sier at dette har vært et initiativ de synes er positivt og jeg tror både TV 2 og oss i Schibsted føler det går an å finne på bra ting sammen med kundene. Vi har både den lokale kreative forankringen og kan skreddersy løsninger for å løse annonsørenes utfordringer. Dette var positivt også for Schibsted, sier Haneborg.

Satser med nye annonseprodukter

Den enorme nyhetsinteressen hos folk har ikke bare bidratt til rekordhøye trafikktall og seertall for både Schibsted og TV 2. For Schibsted er det også snakk om rekordmange, innloggede brukere og i den den forbindelse lanserer VG og Schibsted-mediene et nytt annonseprodukt.

- Det gir oss en type data og innsikt som både våre brukere og annonsører kan dra stor nytte av, sier Schibsted-direktør Haneborg.

Mediehuset lanserer i disse dager et produkt de kaller «Schibsted Match» for å kunne dra nytte av at mediehuset VG har doblet antall innloggede brukere den siste tiden. 

- Kort forklart så matcher vi innloggede brukere med annonsørens egen kundeliste. Dersom vi får match åpner det opp for å en helt ny måte å kommunisere på. Du kan snakke til kunder som allerede har et positivt og aktivt forhold til din merkevare, og du kan dermed være veldig relevant i dine budskap. Faktisk er det slik at dersom kunden er interessert og budskapet er tilpasset så øker kjøpsintensjon med hele 77 prosent. Det er vinn-vinn, sier den kommersielle direktøren i Schibsted Marketing Services. 

- April blir en tøffere TV-måned

Hos mediebyrået Dentsu Aegis, sier forhandlingssjef Harald Eide-Fredriksen, at han er overrasket over hvor sterkt TV har stått igjennom de første to ukene av krisen.

- TV holder seg overraskende bra. Det er mye seing selv om akkurat det i seg selv nødvendigvis trekker til seg nye annonsører, sier Eide-Fredriksen.

Han mener en årsak til at TV holdt seg så godt i mars, kan være at TV-kanalene var ganske harde med tanke på myke opp avbestillingsreglene. Det skal først ha skjedd etter et par uker.  

- De var veldig restriktive i starten med tanke på å ta av kampanjer, og det var først etter noe tid at kanalene ble mer fleksible og myknet opp vilkårene, sier Eide-Fredriksen.

Han tror definitivt det blir tøffere tider fremover.

- TV vil få en tøff måned i april med påsken i tillegg. De pushet annonsørene hardt i mars, så det skal bli spennende å se hvordan dette slår ut for resten av våren, sier Eide-Fredriksen.

TV går forbi internett i reklamemarkedet – øker salget under koronakrisen