Try nærmer seg 900 millioner i omsetning: - Vi er mest opptatt av det som blir igjen på bunnlinjen

Permitterte nesten 30 stykker, men hentet alle inn etter et par dager under koronakrisen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Landets største reklamekonsern Try-gruppen slipper sine tall for fjoråret og i regnskapet er det veksten i omsetning som slår en som den aller største endringen. Topplinjen i reklamekonsernet, som teller selskaper som datterselskapet Pol, mediebyrået Opt, digitalbyrået Apt og PR-selskapet Try Råd, har skutt vanvittig fart og det med hele 350 millioner kroner, eller en vekst på sterke 66,5 prosent.

- Det er en betydelig vekst i omsetning og en stor del er medieomsetning i Opt, men ikke alt. Det er bra fart i alle deler av konsernet, sier daglig leder Kjetil Try til Kampanje.  

Omsetningen til Try-konsernet vokser dermed fra 522 millioner kroner i 2018 til hele 870 millioner kroner i 2019 og graver en dypere i tallene til datterselskapene kommer det tydelig frem at det er mediebyrået Opt som står for den største veksten.  

Opt-omsetningen har nemlig økt fra 56 millioner kroner i 2018 til 390 millioner kroner i fjor, og her er det grunn til å tro at store deler av dette kan tilskrives kundeforholdet til Rema 1000 som ble totalkunde av Try-huset på slutten av 2018 og da også med tradisjonelle mediekjøp.

Les også: Rema 1000 bytter mediebyrå – samler alt hos Try

Vi må planlegge for suksess. Vi kan ikke planlegge for at ting går dårlig. Kjetil Try

Nærmer seg milliarden

Dermed har Try tatt noen store sprang mot det som ligne en drømmegrense på en milliard kroner, men reklamesjefen har ikke satt opp noe tall på veggen.

- Det er hyggelig med vekst i omsetning, men i Try er vi mest opptatt av byråinntekten og driftsresultatet. Jeg vil jo helst at det skal stå pluss på alle linjer og med unntak av finansinntektene går det riktig vei alle steder i regnskapet, sier Kjetil Try.  

Byråinntekten økte med 16 prosent til 290 millioner kroner, opp fra 249,6 millioner kroner i 2018. Finansinntektene til Try-konsernet faller imidlertid fra 4,3 millioner kroner til nesten null, noe som kan ha sammenheng med at Try solgte 23 prosent av Opt til den globale kommunikasjonsgiganten WPP i starten på 2019.

Kommunikasjonshuset Try er først og fremst kjent for sin reklamevirksomhet og har lenge vært rangert som landets beste reklamebyrå på Kampanjes store byråkåring «Byråprofil». Try vant Byråprofil for 17. gang i 2019.

- Det er ikke en seier vi tar alene, men sammen med våre kunder som gir oss spennende og viktige oppdrag for dem. Jeg er like glad hver gang vi vinner kåringen «Årets byrå» i konkurranse mot de andre reklame, PR, Design og tech-byråer, men i år var det spesielt hyggelig, sier han.

Les også: Try fortsetter den utrolige seiersrekken i Byråprofil – her er landets beste byråer

Vant for syttende gangen:

Kommunikasjonshuset Try vant både Årets reklamebyrå og ble kåret til Årets byrå på Kampanjes Byråprofil i november i fjor. Foto: Eivor Eriksen.

Venter med utbytte-utbetaling

Overskuddet før skatt landet på snaue 48 millioner kroner, ned 2,5 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende resultat i 2018. Men Try sier selskapets aksjonærer har besluttet å utsette utbetaling av utbytte i seks måneder.  

- Generalforsamlingen sier at vi skal betal ut halvparten av overskuddet i utbytte og at selve utbetalingen kan skyves ut i seks måneder. Den skal betales ut, men da får vi se når. Den andre halvparten av overskuddet lar vi foreløpig bli liggende i selskapet, sier han.

Han sier den vanskelige situasjonen knyttet til koronaviruset «gjør det vanskelig å planlegge», men at Try alltid har kommet seg igjennom kriser det være seg 11. september i 2001, finanskrisen eller som nå koronakrisen.

- Det er folk som har det mye vanskeligere enn oss, og Try har alltid seilt bra i motvind. Vi tror vi skal seile igjennom dette ganske trygt også. Det handler som alltid å levere gode, kreative og effektive løsninger til kundene våre, sier han. 

 

- Har du et «worst case»-scenarie?

- Det går det nesten ikke an å snakke om, for alt er så uavklart. Vi vet rett og slett ikke. Men så langt har vi hatt et veldig bra første halvår.  Jeg blir overrasket hvis ikke første halvår blir bedre enn i fjor, så det er egentlig ikke noen grunn til å være misfornøyd. Vi er egentlig bare glade for hver måned som blir bra.

- Så det er ikke en veldig bekymret gjeng i Øvre Slottsgate?

- Nei, vi er ikke veldig bekymret, men vi er veldig realistiske. Mye er uavklart rundt oss nå, så da må vi bare ta noen forholdsregler og spare penger.

Her kan du se alle tallene til Try-konsernet. Alle tall i MNOK. Rakettfart på omsetning

Try-konsernet 2019 2018 Endring i %
Omsetning 870,0 522,4 + 66,5
Driftsresultat 47,8 46,1 + 3,7
Resultat før skatt 47,9 50,4 - 4,9

 

Permitterte raskt og hentet raskere tilbake

Som flere andre gikk også Try-huset til det skritt å permittere ansatte og totalt rammet det 28 årsverk.

- Det skyldtes jo at kunder som Norwegian og enkelte andre stoppet brått med all annonsering og da begynte vi å regne på hvor mange millioner vi kom til å miste hver måned. Men så viser det seg at de som ble permittert ble tatt tilbake og sannsynligvis ikke var mer enn 1-2 dager på Nav før de var i jobb igjen, sier Try.

For som i datterselskapet Pol, hvis regnskapstall Kampanje omtalte tidligere denne uke, er de fleste hender sysselsatte på Try-huset.

- Heldigvis har vi kunder i veldig mange forskjellige bransjer. Hadde vi bare hatt reiseliv ville vi slitt for å si det mildt. Det er ikke sånn at dette handler om konkurs, men om å slippe å permittere. Det er forferdelig synd om man gå til det skrittet, så jeg håper i det lengste å unngå det. På hele Try-huset er det kanskje en eller to som er permittert i dag i tillegg til sentralbord og kantinepersonale. Det kommer jo ingen kunder hit fysisk for tiden, sier han.

- Og det er ikke så mange ansatte på kontoret heller?

- Ikke mange. Vi forsøker å rullere. Normalt er det i overkant av 200 mennesker på jobb i Øvre Slottsgate, men nå er vi ikke mer enn 40- 50 totalt på jobb fordelt på flere etasjer. Så det er små grupper og kreative team og vi sitter ikke mer enn rundt 10-12 stykker i hver etasje med minimum to meters avstand, sier Try.  

Les også: Pol gir gass gjennom koronakrisen: - Har hatt for å mye å gjøre

- Tidenes omstillingsår

Try-konsernet har vært igjennom noen år med høy aktivitet og mange lanseringer og bare i 2019 ble det drevet frem forretningsområder innenfor PR, film, innhold og egen designsatsing gjennom Try Design.  I tillegg startet konsernet opp Try Pluss som investerer i start-ups.

- Vi leverer gode resultater mens vi omstiller og det raskere enn noen gang.  For Try- huset har 2019 vært tidenes omstillingsår, sier reklamesjefen.

Han er fornøyd med å klare «store omstillinger» uten å måtte gå på «dårlig resultat». Driftsresultatet i 2019 endte på 47,8 millioner kroner svakt opp sammenlignet med tilsvarende resultat i 2018 som endte på 46,1 millioner kroner.

- Hos mange selskaper fører omstilling til økonomisk nedgang i ett år for å sikre vekst i de neste årene. Noe som er logisk fordi 30-40 nye mennesker bruker tid på å komme inn i et nytt arbeidsmiljø og jobbe med nye kunder, mens de som er i organisasjonen fra før skal venne seg til nye endringer. Vi satte oss selv på prøve. Vi vil være av de selskapene som mestrer store endringer, samtidig som vi klarer å levere akseptable økonomiske resultater, sier han.

- Har dere satt mange planer på vent som en følge av koronakrisen?

- Nei, vi må planlegge for suksess. Vi kan ikke planlegge for at ting går dårlig, sier han.

Reklamesjefen tror «mange bedrifter og annonsører synes det er komplisert og tidkrevende å navigere mellom ulike byråer og miljøer» og at det derfor skal være «en konkurransefordel for kundene å jobbe med Try på flere områder.

- For mye av tiden går bort på koordinering av ulike byråmiljøer og mellom ulike møterom. 

Satser mer på teknologi

I tillegg tar Try også spranget fullt ut innenfor teknologi med satsingen Try Pearl som de gjør sammen med det nordiske teknologiselskapet Pearl Group. 

- Try Pearl skal bygge bro mellom markedsføring og IT og være helt i front på kundeopplevelser. Korona-krisen har vist hvor viktig det er å ha gode løsninger for netthandel og gode digitale kundeopplevelser, sier Try.

- Opplevde dere at dere tapte terreng i konkurransen med selskaper som Making Waves?

- Nei, men vi har lenge sett at det er et interessant forretningsområde og vi har lenge følt at vi har manglet et slikt ben. Det er et veldig stort potensial innenfor dette området hos mange av kundene så her var det liten downside og mye upside, sier han.

Han legger til at kreativitet fortsatt ligger i Trys DNA.

- Det vil det alltid være uavhengig av hvor fort endrer seg.  Kunder kommer til oss først og fremst for vår evne til å være kreative på en rekke ulike områder. 

Try nærmer seg 900 millioner i omsetning: - Vi er mest opptatt av det som blir igjen på bunnlinjen