Finn flørter seg til topps i Reklamebørsen - SAS sjarmerer «ingen» med sin Skandinavia-film

Her er vinterens reklamevinnere og -tapere.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Før koronakrisen inntraff Norge og det det norske annonsemarkedet med full styrke, rakk store norske annonsører å lansere nye reklamefilmer som skulle løfte dem gjennom vinteren og våren.

Mediebyrået Mediacom har målt filmer med høyt trykk fra 1. februar til 15. mars, og spurt nordmenn om hvilke filmer de husker og liker best. Feltarbeidet ble gjort fra 16. til 22. mars, og det er hentet inn svar fra 503 respondenter over 15 år.

Periodens store vinner er Finn Jobb med filmen «Penneflørt». Denne filmen gjør det skarpt ved å være både godt likt og ha høy effektivitet.

- Den har vært hypereffektiv på TV, samtidig som den scorer skyhøyt på liking, sier innsiktssjef Håvard Ose i Mediacom.

Mest effektiv:

Finn hadde den mest effektive reklamefilmen som er målt denne gangen, etterfulgt av Telenor og One Call.

- Fikk vanvittig god respons

Hele 50 prosent liker denne reklamefilmen bedre eller mye bedre enn annen TV-reklame. Det gleder markedsansvarlig Hanne Lill Johnsen i Finn, ettersom denne reklamefilmen opprinnelig ble laget for visning på nett.

- Det startet som en film som skulle kunne vises online. Derfor har den ikke dialog i seg i det hele tatt. Vi fikk en vanvittig god respons i sosiale medier, den spredte seg og ble godt delt. Og med det i bakhånd valgte vi å flytte den til TV, sier hun til Kampanje.

Filmen var bare på lufta i én uke og har ikke hatt spesielt høyt trykk, noe som gjør seieren ekstra morsom for Finn-gjengen.

- Det er veldig kult at den når så høyt opp på en sånn børs, sier Johnsen.

Hun deler seieren med reklamebyrået Morgenstern, som også har produsert filmen. Nå vurderer Finn å sette den på lufta igjen, selv om markedet har endret seg dramatisk siden den først ble lansert.

- Det er viktig å ta vare på identiteten vår nå og det er viktig at folk har noe å le av, sier Johnsen.

Se Finn-filmen her:

 

Andre annonsører som gjør det bra denne gangen er One Call med sin «Pengedum»-kampanje. Filmen scorer høyt på oppmerksomhet, og er også effektiv, til tross for høyt trykk.

Når det kommer til liking, deler One Call publikum i to. 34 prosent sier de liker denne filmen bedre enn annen reklame, men 24 prosent sier de liker den dårligere enn annen reklame.

Les mer og se filmen her: Morgenstern slipper til i nye OneCall-filmer

Telenor og filmen «Freud Couture» trekkes også frem som en vinner med pallplassering både når det kommer til oppmerksomhet og liking. 

Se Telenor-filmen her:

SAS-film desidert minst likt

På den andre enden av skalaen finner vi en film som allerede har fått sin andel pepper, nemlig SAS og filmen der de tør stille spørsmålet «Hva er ekte skandinavisk?»

Svaret til SAS var «absolutt ingenting», og det falt ikke i god jord blant. Ifølge Mediacoms undersøkelse liker 32 prosent filmen dårligere enn annen TV-reklame. Det gjør den til den desidert minst likte filmen i undersøkelsen. 23 prosent liker den bedre enn annen TV-reklame.

- Skal vi tolke ut av disse resultatene alene, så var det en bom, sier Håvard Ose i Mediacom.

Se SAS-filmen her:

 

Reklamefilmen, som er laget av Danmarks ledende reklamebyrå, &Co, pisket opp en storm i sosiale medier, og SAS mener de ble utsatt av et målrettet angrep. Mediestormen som fulgte kan ha spilt inn på resultatene i denne undersøkelsen, tror Ose.

- Jeg tror ikke andelen som er negative ville vært så høy hvis det ikke hadde vært for den voldsomme medieomtalen kampanjen fikk. Men ser man på resultatene isolert sett, så har de åpenbart tråkket nordmenn litt på tærne, sier han.

Filmen har likevel ikke ødelagt merkeoppfatningen til SAS. 66 prosent sier de har et godt inntrykk av SAS. Bare Ikea har bedre merkeoppfatning i undersøkelsen.

Det har ikke lykkes Kampanje å få en kommentar fra SAS til denne saken.

Skaper harme:

Flere er negative enn positive til SAS' mye omtalte og kontroversielle reklamefilm.

Treffer ikke med Game of Thrones-stjerne

«Game of Thrones» og «Frozen» er ingen vinnerkombinasjon for Audi ifølge denne målingen. 25 prosent sier de liker reklamefilmen der Maisie Williams fra HBO-fenomenet synger «Let it go» i en reklamefilm for Audis E-Tron Sportback el-bil.

- Audi har ikke truffet innertier med opplevd premiumfølelse. Det ser ikke ut som den treffer helt i målgruppa med. I denne målingen er den satt opp mot Mercedes Benz, som har en annen populær sang fra The Weeknd, «Blinding Lights», og den gjør det vesentlig bedre og er blant topp tre på Liking blant menn, sier Ose.

36 prosent sier de liker Mercedes Benz-filmen bedre enn andre reklamefilmer, og bare 12 prosent liker den dårligere.

Her er Audis reklamefilm:

Ingen korona-effekt i tallene

En nynet i denne runden av Reklamebørsen er at Mediacom har skilt mellom TV og online video for første gang. De har spurt: «Kan du huske å ha sett denne reklamefilmen den siste måneden, i så fall hvor», med alternativene TV, OV og Kino i tillegg til «Nei».

Filmene i februar hadde et snitt på 52 prosent i oppmerksomhet. Det er godt over snittet på 45 prosent i fjor. 

I snitt husket 43 prosent filmene fra TV, mens 10 prosent husket dem fra online video.

Blant de under 30 år, husket 22 prosent filmene fra onlinve video. Svært få i de eldre segmentene husket filmene fra nettet.

Det er ingenting som tyder på at koronakrisen har spilt en vesentlig rolle i denne målingen, som altså ble gjort like etter at regjeringen bestemte seg for å stenge landets skoler og store deler av næringslivet.

I snitt var 17 prosent av svarene negative, mot et snitt på 15 prosent de siste to årene. 

- Det er ingen dramatikk i det. Hadde vi ikke tatt med SAS, hadde det ikke vært noen forskjell i snitt fra de siste to årene, sier Ose.

Finn flørter seg til topps i Reklamebørsen - SAS sjarmerer «ingen» med sin Skandinavia-film