Vil ikke lenger være verdensberømt – nå blir det mer «norsk» Solo-reklame

Etter flere spektakulære reklame- og PR-stunt, vender Solo nesen hjem igjen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Solo elsker påsken og bruker høytiden ofte til å lansere nye kampanjer. Så også i år. For med bare snaue to uker igjen til påske, er appelsinbrusen til Ringnes klar med ny reklamekampanje og en splitter ny film. Under det nye slagordet «Gå Solo» oppfordrer brusen alle til å være seg selv og gjøre sin egen greie. En ny sang er også komponert for anledningen av artisten og komponisten Hani, som har skrevet sangen spesielt til denne kampanjen.

- Solo oppfordrer folk til å være seg selv. Vi ser at ungdom, en viktig målgruppe for Solo, i stadig større grad er opptatt av å tørre å være seg selv og ta sine egne valg og mener budskapet passer Solo som hånd i hanske. For det første har Solo «alltid» vært brusen som har skilt seg ut og til tider bydd på spektakulær reklame. I tillegg er det å velge gul brus i realiteten «å gå for noe annet» i kampen mot de store colaene, senior merkevaresjef for Solo hos Ringnes, Maria Heimisdottir Brennodden.

Dermed vender Ringnes tilbake til Norge igjen med sin Solo-reklame etter flere spektakulære reklame- og PR-kampanjer verden over med både lansering i Los Angeles og den store flaskepost-kampanjen – alt markedsført under det gamle slagordet «Soon to be world famous» som nå er skrinlagt. I den nye filmen gjør Solo i stedet stas på norske folkehelter som gamlekongen Olav V og polfarer Roald Amundsen. 

- Hvorfor trekker dere frem akkurat Kong Olav og Roald Amundsen?

- De er kjente nordmenn begge to også er kong Olav og Roald Amundsen begge ikoniske, norske forbilder som var forut for sin tid og gjorde sin egen greie, sier hun.

- Solo er med andre kommet hjem igjen etter å ha vært i LA og ute med verdens største flaskepost? 

- Ja, nå er vi godt hjemme igjen.  

Det var i 2011 at Solo startet sin nye merkevarereise med en kampanje som tok sikte på å introdusere brusen for amerikanere.

Les også:  - Lanserer Solo i USA

Her kan du se den nye Solo-filmen.

Mulig Solo smaker ekstra godt i påsken, men den er digg hele året, Maria Heimisdottir Brennodden, Ringnes

- Vi har ikke ligget lavt med Solo

Det begynner å bli noen år siden Solo virkelig slo på stortromma og noen vil kanskje de store og spektakluære Solo-kampanjene. Men sier Ringnes-folkene Maria Heimisdottir Brennodden og markedsdirektør Line Hildonen Ramstad, sier at man på ingen måte har ligget lavt med Solo-merkevaren de siste årene.

- Nei, vi har ikke ligget lavt med Solo de siste to årene. Markedsbudsjettet for Solo har vært stabilt de siste årene. Ringnes har hatt et stort fokus på å vokse med våre sukkerfrie brusvarianter, sier markedsdirektøren

Hun tok over for den svært profilerte Solo-sjefen Joakim Sande på slutten av 2016.

«Gå Solo» er en oppfordring til å være seg selv og tørre å gjøre sin egen greie.

Hildonen Ramstad sier det de siste årene har vært fokusert på den sukkerfrie Solo Super og kjørt mye taktisk reklame. Dette for å tjene på den store forbrukertrenden som har herjet i brusmarkedet de siste årene der sukkerfri brus ble større enn sukkerholdige drikker i dagligvaremarkedet, før andelen sukkerfri ble større i totalmarkedet for første gang i 2018, kiosker og bensinstasjoner inkludert.

- De to siste årene har Solo hatt fokus på å kommunisere at Solo Super er uten tilsatt sukker og fremdeles smaker superdigg. Nå lanserer vi et konsept som omfavner både vanlig Solo og Solo Super. «Gå Solo» er en oppfordring til å være seg selv og tørre å gjøre sin egen greie. Det betyr også «velg Solo», sier Hildonen Ramstad. 

Hun legger frem tall som viser at jobben med å gjøre sukkerfri Solo mer kjent har båret frukter eller kanskje appelsiner. I 2016 var det kun én av fire som visste at Solo Super var uten tilsatt sukker.

- Derfor har det vært et taktisk fokus på å få ut dette budskapet, og i de to årene vi har fokusert på Solo Super har Solo Super hatt en økning på nærmere 80 prosent, sier hun.

Innenfor den samme perioden har Solo totalt økt med 11 prosent.

- I dag er Solo Super en tredel av det totale volumet til Solo, og i Oslo er nå Solo Super større enn vanlig Solo, sier Hildonen Ramstad.  

- Dekning ikke trender

Lanseringen av «Gå Solo» inkluderer både reklamefilmer for tv og kino, utendørsannonsering, digitalannonsering.  Det skjer på en tid der debatten rundt tv-reklamens fremtid har blusset opp igjen samtidig som utfordringene knyttet til digitalreklamen ikke blir mindre. 

- Hva tenker Solo rundt dette i dag?

- Vi har stort fokus på levende bilder i denne kampanjen, og de blir distribuert både via tv og online video. Totalt sett har vi en vekting på cirka 50/50 på tv og digitalt, inkludert det taktiske materialet. Vi planlegger etter å få optimal dekning og ikke etter trender i reklamekjøp, sier Line Ramstad Hildonen. 

Les også: - Tv-reklame lever og leverer

Les også: - Nå kommer tv-smellen alle har ventet på

Les også: - Det er noe grunnleggende feil med de digitale annonseformatene

Ifølge henne har de tro på at «Gå Solo»-konseptet kan leve lenge.

- Dette bygger på en solid innsikt, og forbrukerne våre liker dette. Jeg har derfor tro på at dette konseptet vil leve i mange år, sier markedsdirektøren.

Budskapet i filmen handler om at enten du er utkledd som en pølse i en prinsessebursdag eller synes gult er kult og stiller opp i knallgul dress på et toppmøte med andre regjeringssjefer, så  gå for din greie! Det er budskapet i den nye Solo-filmen, som markerer lanseringen av det nye kommunikasjonskonseptet. 

Hele kommunikasjonskonseptet er utviklet av Try og deres kreative team bestående av Lars-Kristian Harveg og Jonas Kopstad Grønnern. Andrea Eckerbom fra Filmdepartementet står bak regien av filmen.

- Å «Gå Solo» betyr å gå for det uventede, å gå foran og å tørre å skille seg ut. Med dette konseptet ønsker vi å oppfordre alle til å gjøre sin greie. Det er akkurat det samme som har gjort Solo til en av Norges aller mest kjente merkevarer. De har turt å være litt annerledes siden brusen for første gang ble introdusert for 85 år siden. Det er dette vi dyrker i dette kommunikasjonskonseptet, nemlig å gå Solo, sier konsulent Christian Lindemann hos Try.

Relanserer Solofondet

Som et ledd i det nye kommunikasjonskonseptet, relanserer Solo nå også Solofondet. Fondet, som ble etablert i 1993, har ikke delt ut stipender siden 2004. Nå, 15 år etter at stiftelsen ble lagt på is, gjenopptas det.

- Solofondet vil dele ut stipender til unge mennesker mellom 15 og 25 år som ønsker å realisere en ambisjon på en ny og annerledes måte. Dette ser vi virkelig frem til å gjøre, forklarer Solos merkevaresjef Maria Heimisdottir Brennodden.

 - Med to uker til påske er det kanskje ikke tilfeldig at dere går på lufta på med en kampanje, men er det sånn at Solo smaker spesielt godt i påsken eller er den like god året rundt?

- Det er ikke tilfeldig at vi har timet lanseringen til påske. Da er det ekstra stort fokus på Solo, og butikkene bugner over av Solo og Solo Super. Mulig Solo smaker ekstra godt i påsken, men den er digg hele året, sier Maria Heimisdottir Brennodden.

Vil ikke lenger være verdensberømt – nå blir det mer «norsk» Solo-reklame