Influencer-nettverkene vil rydde opp etter avsløringer

Tar initiativ til en felles bransjestandard.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Administrerende direktør i United Influencers, Sandra Klaesson, har forståelse for at det kan være vanskelig for annonsører og byråer å orientere seg i markedet for influencere. United Influencers har influencere som Caroline Berg Eriksen, tidligere kjent som «Fotballfrue», Camilla Pihl og Sophie Elise i stallen

- Vi er i en bransje som fremdeles er relativt ung og utviklingen skjer fort. Bransjen opererer med forskjellige valutaer, KPI-er, fagspråk som gjør at vi sammenligner ulike verdier og det gjør at det kan oppleves vanskelig for kunden å forstå tallene, sier hun til Kampanje.

Hun er altså ikke overrasket over kritikken fra OMD-rådgiverne Cathrine Dalan og Gino Ismail av influencer-bransjen.

Les første sak: Slår blogg-alarm om «hårreisende» priser og verdiløse følgere

Klaesson forteller at de nå vil ta initiativ til å rydde opp, slik de har gjort i Sverige, og gå i bresjen for å etable en egen sertifisering for influencer-nettverk.

- I Sverige var UI med å starte en bransjeorganisasjon for å skape tydelighet og transparens og i år vil vi gjøre det samme i Norge. Vi ser at vi som bransje må bli flinkere til å samarbeide med hverandre for å fremstå enda tydeligere overfor annonsører og byråer.

- Samarbeid med mediebyråer kan være utfordrende

UI-sjefen bekrefter at de opererer med brukere fremfor rekkevidde som valuta.

- Derfor kan samarbeid med mediebyråer, som i stor grad er opptatt av rekkevidde, oppfattes som noe utfordrende, sier hun.

- Vi mener at kraften i influencer marketing ligger i relasjonen mellom profil og publikum, ikke i hvor mange ganger budskapet har blitt sett. Slik vi ser det er den største forskjellen på influencer marketing og tradisjonell digital markedsføring er at ved det førstnevnte går leseren aktivt inn for å konsumere innholdet, mens annen digital markedsføring kan klassifiseres som trafikk og oppleves som støy og målgruppens oppmerksomhet er ikke nødvendigvis til stede på samme måte.

- Informerer dere om antall utenlandske følgere?

- United Influencers har full innsikt i alle analyser til profilens kanaler og opplyser om følgere, land, by, interesse og hvordan de tar valg. Våre anbefalinger på hvilke influencere som bør engasjeres blir valgt ut etter kundens målsetning.

Klaesson forteller at de har opplevd at deres profiler har kjøpt seg følgere, og at det blir slått hardt ned på.

- Vi har et stort fokus på dette ved rekruttering og har som krav at vi må få innsyn i profilens analyser i hver kanal. Vi bruker også verktøy for å se om en profil plutselig har vokst veldig, da dette kan være et tegn på at de har falske følgere. Vi måler engasjement og er veldig tydelige med alle profilene at det er oppsigelsesgrunn å ha falske eller kjøpte følgere. Vi har hatt profiler som kom gjennom nåløyet i vår oppstart som ikke lenger er med i vår stall av profiler.

Vi har hatt profiler som kom gjennom nåløyet i vår oppstart som ikke lenger er med i vår stall av profiler.

Christina Parker i MTG-eide Splay tror bransjen vil tjene på en diskusjon om prissetting. Også Splays søsterkontor i Sverige var med på å utvikle sertifiseringen av svenske influencer-nettverk.

- Jeg forstår at det er utfordrende for et byrå at det ikke finnes en bransjestandard og at man må lære seg en ny måte å regne på for hvert selskap man jobber med, sier hun til Kampanje.

Parker startet opp det norske kontoret av Splay i 2015. Selskapet har spesialisert seg på YouTube og har Norges mest populære YouTube-profiler som Prebz og Dennis i stallen. Hun er enig med rådgiverne i at antall følgere ikke i seg selv er en gangbar valuta.

- Man har ofte målt etter antall følgere på Instagram, antall abonnenter på YouTube eller antall lesere på blogg, men for å være ærlig så er det ikke antall abonnenter som bør være relevant for en kommersiell part. Når vi prissetter, så er det basert på engasjement, og på YouTube er det visninger og på Instagram er det engasjementsrate. Det vil si at en profil som har færre følgere, men langt høyere engasjementsrate enn en annen profil, bør og skal ha en høyere pris.

Iføgle Parker utgjør ikke utfordringen med utenlandske følgere et stort problem på YouTube.

- Vi jobber mest med YouTube, og der er analyseverktøyet helt tydelig. Det er data som vi gledelig deler. Derimot er det en utfordring på Instagram, da man har mindre data å hente, og at man er avhengig av at profilen har en business profil og deler innsikt fra denne. Vi gir våre kunder og samarbeidspartnere den informasjonen de etterspør, så langt vi har den tilgjengelig, og jobber for å finne gode matcher mellom profil og merkevare. Da er demografi og lokasjon ofte veldig viktig og noe som diskuteres i detalj.

- Hvordan løser dere det?

- Når vi anbefaler og prissetter en influencer til en merkevare, ser vi både på andel norske følgere der det er mulig å finne tall på dette, og hvor stor andel av disse følgerne som engasjerer seg i innholdet som publiseres. Ettersom vi jobber med lokale influencere som primært snakker norsk, ser vi at de fleste som engasjerer seg også skriver norsk. Dette setter våre kunder pris på, da de i stor grad ønsker å bruke sine budsjetter på å engasjere et lokalt publikum, sier Parker. 

- Absurd påstand

- Rådgiverne i OMD sier de ikke har sett noen dokumentasjon på at engasjement i form av klikk, likes og kommentarer har noe påvirkning på faktisk adferd. Kan dere vise til det?

- Mange av de kundene vi jobber med ønsker også å bruke våre talspersoner til å bygge rekkevidde og fanbase til egne merkevarer. Vi gjorde en kampanje med Vita hvor målet var å bidra til å bygge følgere til Vitas egen Instagram-profil da de ønsker å bygge seg selv som en egen beauty-influencer. To av våre influencere delte én video hver, samt at de delte ett bilde hver på Instagram. Dette resulterte i at Vita i løpet av kampanjeperioden fikk 25.000 nye følgere. Og disse har de da altså beholdt.

Parker viser også til Snapchats børsras etter at den amerikanske influenceren Kylie Jenner skrev en Twitter-melding om at hun ikke åpnet appen. Jenner, som er søsteren til Kim Kardashian, har gjort stor suksess med å bygge egen merkevare i sosiale medier.

- Så at engasjement ikke påvirker adferd, er et absurd utsagn. Samtidig har ikke vi som bransje vært gode nok til å synliggjøre resultatene som skapes.

- Men kan dere vise til dokumentasjon på dette?

- Likes og kommentarer i seg selv påvirker ikke adferd, det er også et emosjonelt aspekt som må være med for å skape effekt. Dersom du bare følger profiler som du ler av, men ikke med, og som du ikke synes noe om, er det lite trolig at du vil endre adferd fordi de promoterer et produkt. Influencere fungerer fordi de har en emosjonell link til følgerne sine, hvor følgerne lar seg inspirere av dem. Enten det gjelder matlaging, klær, reise eller spill.

Utfordringen med falske eller inaktive følgere, mener Parker er mindre aktuell for influencere som produserer norskspråklige videoer enn for influencere som primært legger ut inspirerende bilder med hele verden som publikum.

- Har du opplevd at noen av Splays profiler har kjøpt følgere?

- Ikke som jeg vet om. Det blir sett veldig ned på, så det regner jeg ikke med. Når vi rekrutterer nye talenter, er nettopp engasjementet de klarer å skape viktig. Falske profiler engasjerer seg ikke i noen ting.

Egmont: - Vil bidra til profesjonalisering

Byråleder i Egmont People, Anette Aas Johansen, forteller at de allerede deler mye med mediebyråene. Hun kjenner seg ikke igjen i at nettverkene ikke viser åpenhet overfor kunde og byrå.

- Influencer marketing har hatt en enorm utvikling de siste årene, og dette har gjort det mulig å jobbe med kampanjer der kundene våre treffer målgruppen sin med relevante medier som de ikke har hatt mulighet for tidligere. Vi har skapt meget gode resultater for våre kunder, og de får fullt innsyn i både spredning og effekt. Egmont er opptatt av kredibilitet som kreves for lange og gode kundeforhold og derfor er det også full transparens med tanke på type demografi som våre influencere har – inkludert hvilket land deres følgere har opphav i, skriver hun i en e-post til Kampanje.

Men også Egmont vil være med på å etablere en bransjestandard for influencer-markedet.

- Vi har gått inn i dette markedet med de samme verdier og seriøsitet som Egmont er kjent for, og har tatt mål av oss om å bidra til profesjonalisering av profilmarkedsføring totalt sett. Egmont og UI er i dialog om dette og er også i kontakt med INMA for å samkjøre en bransjestandard. Slik at vi gjør det enklere for våre kunder, partnere, influencere og tilbydere i markedet å sammenlikne innholdet i de forskjellige tjenestene, samt måling av disse.

Influencer-nettverkene vil rydde opp etter avsløringer