De internasjonale nettverkene har tradisjonelt hatt lite tilstedeværelse i det norske markedet. Men Saatchi & Saatchi i Norge har vært et unntak – om enn mest i navnet. For det norske byrået er eid av Media Bergen med 60 prosent, og Media-Bergen-topp Ove Grønnevik er styreleder i byrået. De resterende 40 prosent av aksjene er det ansatte som kontrollerer.
De siste årene har økonomien til byrået variert stort, men det har ikke vært de helt store tallene å skrive hjem til det Publicis-eide nettverket med kontor i London. For 2015 endte byråinntekten på 25 millioner, mot 23,3 millioner kroner i 2014. Dette er en vekst på i overkant av sju prosent. Omsetningen har imidlertid gått noe ned i perioden; fra 39 millioner kroner til 38 millioner kroner - en tilbakegang på -2,6 prosent.
I dag teller byrået som ledes av Jon Fredrik Sandengen 26 hoder og har akkurat flyttet fra Storgata til Kongens gate i Oslo sentrum.
- Vi har gått med overskudd hvert år siden 2005, men etter at vi har levert det vi skal til eiere og nettverk, er det ikke mye igjen på bunnlinjen, sier byråleder Jon Fredrik Sandengen til Kampanje.
For det koster å hete Saatchi & Saatchi. Byrået betaler en lisens eller konsern-fee til Saatchi-nettverket og Media Bergen, og dette påslaget beløper seg til rundt 1,5 millioner kroner totalt i 2015. Sandengen forteller at det årlige påslaget beregnes som et prosentbeløp av byråinntekten.
- Mesteparten av de 1,5 millionene går til Saatchi, men noe av dette går til Media Bergen. Opprinnelig var management fee for navn, verktøy, faglig felleskap, kunder, new business og liknende. Saatchi har vært, og er fortsatt et av verdens sterkeste merkevarer i vår bransje. Så vi har gjennom tidene betalt vår fee med glede, som man sier, sier Sandengen.
Får internasjonale kunder
Å være en del av Saatchi-nettverket gir også jobb til det norske byrået.
- Når det gjelder kunder er det i dag spesielt Toyota vi jobber sammen på i nettverket, men også noe på Visa, sier han.
Nå skal byrået ha fullt fokus på å øke lønnsomheten og bunnlinjen.
- Vi har prioritert utvikling og andre kostnader over drift de siste årene, men nå vil vi ha et større fokus på bunnlinjen. Vi bør kunne levere en bunnlinje som i større grad er til glede for selskapet. Det kommer allerede i 2016. Vi har aldri vært en gullgruve, men har alltid hatt full kontroll over økonomien, bedyrer han.
-Vridd på kompetansen
Byrået er like mange ansatte i år som i fjor, men det er ikke alle de samme folkene, forteller Sandengen.
- Vi er cirka like mange ansatte som i 2014, men har nok vridd på kompetansen. For å drive utvikling og servere de tjenester som kundene våre forventer at vi skal kunne tilby, må vi utvide kompetansen, forteller Sandengen.
Byrået har bevisst fokusert på digital utvikling i mange år, men ønsker å vise at de er gode på de tradisjonelle reklame-egenskapene også.
- Det er viktig å ikke være et rent digitalbyrå, selv om vi nok kanskje er mest kjent som et digitalbyrå. Vi har vist at vi kan lage kampanjer som vinner både kreative og effekt-priser. Det er ekstremt viktig at vi kan begge deler. Kjernen i det vi gjør, er reklame og skape salg, og vi vil at kundene skal komme til oss for ideene våre. Det er fortsatt der kjernen i vår virksomhet er, sier han.
Sandengen mener byrået «kan vokse ytterligere og har vekstambisjoner.»
- Den digitale veksten vil komme av at vi utvikler det kreative miljøet. Vi har fortsatt ambisjoner om å bli større, og holde oss blant de aller beste over tid. Kanskje ikke blant de aller største, men beste. Men man vokser med de kundene man har, sier han.