I fjor sommer ble det kjent at byrånettverkene Publicis og Omnicom skulle slå seg sammen og danne verdens største reklamekonsern. I et sommerlig Paris kunne toppsjefene i de to selskapene, Maurice Levy i Publicis og John Wren i Omnicom, avsløre romansen og planene om et ekteskap mellom gigantene.

Men nå har de hete følelsene kjølnet. Begge selskapene bekrefter i dag at fusjonen er skrinlagt.

- Det gjensto uovervinnelige utfordringer og prosessen gikk langsomt. Dette skapte en usikkerhet som er skadelig for interessene til begge selskaper og deres ansatte, kunder og aksjonærer, sier Maurice Levy i Publicis og John Wren i Omnicom i en felles pressemelding i dag.

Ifølge The Guardian og fransk tv var det Levy og Publicis som satte foten ned for en fusjon. Årsaken skal være at franskmennene mente fusjonsplanene hadde utviklet seg til å bli et rent amerikansk oppkjøp av Publicis.

- Et oppkjøp var uakseptabelt, sier Levy i dag.

- Beslutningen om å avvikle prosessen var verken behagelig eller enkel å ta, men det var nødvendig å gjøre det, sier han om bruddet.

Les også: Klart for gigantfusjon

Les også: - Kan få uheldige følger

- Har levd i fri konkurranse
I Norge ville sammenslåingen gitt et byrånettverk med en omsetning på over 2,5 milliarder kroner. Omnicom eier globalt blant annet reklamebyråene BBDO, TBWA (oppkjøpt i Norge), DDB (fusjonert med BBDO i Norge), mediebyrågrupperingen Omnicom Media Group hvor mediebyråene OMD og PHD inngår. Publicis eier blant annet Starcom, Zenitoptimedia, Saatchi og MSL Group, hvor PR-byrået JKL i Oslo inngår.

Administrerende direktør i Publicis-eide Starcom i Norge, Peder Mittet, tror ikke bruddet får noen dramatiske konsekvenser.

- Vi har hele tiden avventet utfallet av fusjonen, og levd i fri konkuranse med OMD og PHD som vanlig mens samtalene mellom eierselskapene på globalt nivå har pågått siden i fjor sommer. Mellom oss i Norge har det ikke vært noen kontakt rundt dette, men det har vært «business as usual» og etter min mening ryddig håndtert fra begge parter. Slik sett får ikke dette heller noen praktiske konsekvenser for oss i Norge, sier Mittet til Kampanje.

Omnicom og Publicis har til sammen en omsetning på 23 milliarder dollar og over 130.000 ansatte.

- Et nederlag
Paal Fure er toppsjef Dentsu Aegis i Norge. Selskapet konkurrerer globalt og nasjonalt med Publicis og Omnicom. Fure kommenterer fusjonshavariet slik:

- For Publicis og Omnicom er jo dette helt klart negativt, det var neppe planen at det skulle gå slik. Det oppleves sikkert som trist og er jo et nederlag for dem. For Dentsu Aegis i Norge hadde ikke den planlagte fusjonen noen konsekvenser og at den nå avlyses betyr heller ingenting for oss. Vi ville fulgt våre strategier og planer, uansett. For markedet er det derimot bra at det ikke blir noe av sammenslåingen. Det er positivt for markedets dynamikk at det vil være fem store internasjonale byråeiere og ikke bare tre, noe som ville vært utfallet av en fusjon, sier til Fure til Kampanje.

Innsparinger på 500 mill. dollar
Kjempefusjonen skulle styrke de to selskapene i en tid med raske og store endringer i medie- og reklamemarkedet. I fjor sommer uttalte selskapene at en sammenslåing ville bidra til innsparinger på 500 millioner dollar.

Amerikanske Omnicom er nest størst i verden og franske Publicis er tredje største. Omnicom verdsettes til 16,8 milliarder dollar, mens det franske byrånettverket Publicis Groupe skal være verdt 15,7 milliarder dollar. Fusjonen ville ha ført til at WPP Group, som er blitt regnet som størst, ville ha blitt dyttet ned fra tronen. Det skjer altså ikke. I Norge kontrollerer WPP byråene i Group M, som består av de fire byråene Mediacom, Mec, Mindshare og Maxus.

Kundekrøll
Fusjonsplanene skapte en del utfordringer på kundesiden. Omnicoms mest attraktive kunder er blant andre Pepsi og Apple mens Publicis jobber med Coca-Cola og Samsung. Også globale merkevarer som McDonald's, Procter & Gamble, Sony, Visa Absolutt Vodka, PlayStation, Michelin,L'Oreal, Nestle, Walt Disney, Mars, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota og Volkswagen er kunder hos de to selskapene.

Nå forblir de to kjempene konkurrerenter. Toppsjefenes siste ord så langt om den mislykkede fusjonsprosessen lyder slik:

- Vi vil selvsagt fortsette å konkurrere, men har stor respekt for hverandre, sier Maurice Levy i Publicis og John Wren i Omnicom.