Nylig kom nyheten om at sportsprofilen Anne Rimmen slutter i NRK. Det viste seg å være en sannhet med modifikasjoner, siden Rimmen fortsatt skal jobbe for NRK – noe vi senest så da hun hver kveld under OL ledet programmet «OL-kveld Sotsji» sammen med den tidligere alpinisten Kjetil André Aamodt. Forskjellen fra tidligere er at hun ikke lenger er fast ansatt, men i stedet skal hyres inn for ulike programlederoppdrag av NRK.
– Vi har inngått en langsiktig programlederavtale med Anne, og det innebærer at hun vil lede flere av de største sports- og underholdningssendingene til NRK de neste årene. Hun vil imidlertid sannsynligvis ikke være på nyhetssendingene og Sportsrevyen, sa Rune Haug, sportssjef i NRK, til VG da avisen bragte nyheten om at hun «slutter» i statskanalen.
Kombinerer NRK og annen virksomhet
En rolle som frilanser åpner for at Rimmen kan påta seg oppdrag utenfor NRK i større grad enn hun kan som fast ansatt. Mange NRK-profiler før henne har valgt en slik løsning, og veksler på å jobbe som programledere for NRK og å jobbe med annen virksomhet, som for eksempel konferansier eller foredragsholder. Tidligere har NRK-kjendiser som Dan Børge Akerø og Anne Lindmo gjort det samme. Mange starter sitt eget AS, og mange tilbyr tjenestene sine gjennom selskaper som Seminarpartner, Plan B Management, Talerforum og Viggo Lund Management (se egen liste).
Gunnar Bodahl-Johansen, mangeårig fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk og ekspert på presseetikk, retter nå skytset mot NRK, som han mener bedriver en praksis som forskjellsbehandler kjendisene med frilansavtale og de vanlige, faste NRK-ansatte.
– Dette er mennesker som kommer inn i NRK-systemet, som tar hånd om dem og gjør dem til det man i norsk sammenheng må kalle store stjerner. Når de så når en viss popularitet, er det antakelig mange lokkende tilbud som de kan tjene raske penger på, men NRKs regelverk hindrer dem, og da etablerer mange et eget AS. Samtidig blir de hyret av NRK til å lede flaggskipprogrammene til statskanalen. NRK lar dem fortsette å være kjente, men NRKs regelverk, som skal beskytte NRKs integritet og gjelder alle de ansatte, gjelder ikke for disse store navnene, sier Bodahl-Johansen til Kampanje.
- Undergraver eget regelverk
Han peker på at NRK gir kjendisene jobber som programledere i store produksjoner, eller til og med egne show.
- På den måten opprettholder NRK den kjendisstatusen de trenger for å være kommersielt interessante for all verdens konferansierjobber. Men de forblir NRK-ansatte i folks bevissthet, i langt større grad enn 90 prosent av alle fast ansatte i NRK. Det er problematisk for NRKs troverdighet å ha frilansere som mener de kan gjøre som de vil, og samtidig fremstå som NRK-medarbeidere utad, sier Bodahl-Johansen.
Da Anne Rimmen sluttet i NRK, forklarte sportssjef Haug at mange andre kanaler «ligger langflate» etter henne. Avtalen skal sikre at NRKs publikum får gleden av henne i lang tid fremover. Bodahl-Johansen mener den begrunnelsen ikke holder.
– Jeg skjønner ikke hvorfor NRK tviholder på dem. Det må da være mange talenter som står i kø for å jobbe for NRK? Hvis de ikke vil forholde seg til regelverket, mener jeg de bør få gå, så man kan få frem nye talenter, sier Bodahl-Johansen.
Han mener NRK gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å strekke seg så langt for å beholde disse profilene.
- Det de sier er at noen, i motsetning til andre, skal få slippe å forholde seg til NRKs regelverk fordi statskanalen så gjerne vil beholde dem. Jeg mener det er å undergrave hele regelverket, sier Bodahl-Johansen.
- Skadelig for troverdigheten
Også Bernt Olufsen, sjefredaktør i VG fra 1994 til han gikk av i 2011, og nå redaktør i Schibsted-systemet og forfatter av mediespalten «I media» i VG, mener NRKs praksis på dette området er kritikkverdig.
- NRKs lemfeldige praksis med å fristille kontraktsmedarbeidere for kommersiell virksomhet, har vært skadelig for institusjonens troverdighet. At man kan møte
Dan Børge Akerø som pilleselger i helsekostforretninger mellom profilerte programlederoppgaver, er ett av flere eksempler på dette. Jeg kan ikke se den prinsipielle forskjellen mellom journalistisk arbeid og programlederarbeid i statskanalen. Alle medarbeidere som profileres gjennom programvirksomheten bør være underlagt det samme etiske regelverk, i hvert fall så lenge de oppfører seg som fast inventar i Messa på Marienlyst, skriver Olufsen i en e-post til Kampanje.
NRK-kjendisen Dan Børge Akerø reklamerte inntil nylig for et kosttilskudd. Olufsen er enig med Bodahl-Johansen i at NRK ikke bør tviholde på kjendisene sine for enhver pris.
– NRK bør la de som ønsker å være sitt eget aksjeselskap gå til andre kanaler, eller la dem drive sin kommersielle virksomhet i fred, i stedet for å la dem fortsette med profilbyggingen i statskanalen. NRK bør i stedet satse på nye talenter som stadig dukker opp, mener Olufsen.