Det er valg igjen, og denne gangen ser det ut til å bli en thrilleraktig avslutning på valgkampen. Kampen om ordførerembetene ute i distriktene tilspisser seg og slaget om storbyene er på ingen måte avgjort.

Det er heller ikke Kampanjes valgkampkåring.  

Som alltid er Kampanjes valgkampjury i gang med å lage en rangering over de partiene vi mener har gjennomført den beste valgkampen og hvilke partier vi mener har skuffet mest. Til grunn for arbeidet ligger en lang rekke kriterier som går både på fremføring av budskap, evne til å sette dagsorden, betalt kommunikasjon, innsats til partitoppene og oppfinnsomhet for å nevne noen.

Det har vi gjort helt siden tidlig 1990-tall (mulig det ble gjort før den tid også) og de siste ti årene har vi delt ut prisen på direkten i TV 2s nyhetsstudio dagen før selv valgdagen. Det skal vi gjøre i år også.

Vi er derfor ganske så forundret over at seniorrådgiverne, Marie Nygaard Sørlien og Christian Laland i PR-byrået Pressure, som jobber med politisk kommunikasjon og som sammenligner valgkamp med både julaften og bursdager, ikke har fått med seg at vår kåring ikke er avsluttet.

Det er heller ikke første gang at Pressure er skuffet. Også i 2021 mente PR-byrået at Kampanje var for tidlig ute med sine vurderinger. Sørlien og Laland skriver i sin kommentar publisert denne uken på Kampanje følgende:

«I år som ved stortingsvalget i 2021 velger juryen å kåre en vinner av valgkampen flere uker før valget er gjennomført.»

Feil. Til Pressures informasjon så er ingen pris delt ut.

Vi legger imidlertid godviljen til og velger å tro at Pressure sikter til vår vurdering av den digitale valgkampen og hvilke partier vi mener har markert seg positivt og negativ.  Her har vi gjort en analyse av partienes digitale tilstedeværelse i perioden april-juli og skrevet at partiet Høyre gjør det best, at Rødt og Fremskrittspartiet har vært svært aktive og at Senterpartiet gjør det tilsvarende dårlig.

PR-byråets skuffelse er imidlertid stor: 

- For oss som jobber med politisk kommunikasjon i digitale kanaler er kåringen av hvilke partier som gjør det best i den digitale valgkampen litt som både bursdag og julaften. I år igjen deler Kampanje ut svært få gaver som kan brukes til noe som helst.»

Pressure etterlyser en grundigere analyse av type engasjement, kanalbruk, antall kampanjer, aktive profiler og pengebruk før vi konkluderer i vår sak om den digitale valgkampen, men selv det fremstår som en litt merkelig kritikk all den tid digital annonsering, innhøsting av data, viralkampanjer og bruk av nye kanaler som TikTok fremheves for partiets del.  

Oppdraget til valgkampjuryen er heller ikke å kåre en vinner av den digitale valgkampen. Det har vi heller aldri gjort, men med i vurderingsgrunnlaget har vi naturlig nok noen kriterier som går på det digitale. 

Vi kan helt sikkert jobbe med å utvikle våre kriterier enda mer og Pressure har gode innspill, men for å presisere enda en gang så vurderer juryen også partiene etter «evne til å mobilisere velgerne» (også i tradisjonelle og digitale medieflater), «bruk og utnyttelse av data i målrettingen av kommunikasjon» og ikke minst «hvem som best evner å bruke sosiale medier til kontakt, interaktivitet, dialog og debatt med velgerne».  

Vår konklusjon om at Høyre har gjort det bra digitalt, synes i tillegg å stå seg ganske så bra også i ettertid. I hvert fall om man ser kommentarene og analysene som har kommet i kjølvannet av resultatene fra skolevalget der Høyre og Fremskrittspartiet gjorde tilnærmet rent bord. Skolevalget kan være en indikasjon på at disse to partiene også har lykkes digitalt i denne valgkampen.

Så kjære Pressure. Vi skjønner at dere har gledet dere til kåringen nærmest som et barn venter på pakkene på julaften, og at skuffelsen var stor da dere trodde at gaven kunne åpnes og vinneren var kåret. La oss derfor ile til med følgende gladnyhet. Det er fortsatt noen dager igjen til julaften.

Årets valgkampvinner er ikke kåret. Det gjør vi på søndag på direkten i TV 2s nyhetsstudio.

Her kan du se noen av vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste årene:

2021: Ap
2019: MDG
2017: SV
2015: Kristelig Folkeparti
2013: Arbeiderpartiet
2011: Høyre
2009: Høyre
2007: Fremskrittspartiet
2005: Arbeiderpartiet
2003: SV
2001: Ingen vinner kåret
1999: Fremskrittspartiet
1997: Kristelig Folkeparti
1995: Arbeiderpartiet