Medieoppslagene om dyr strøm, elleville matpriser og kraftige rentehevinger, ble i sommer avløst av den ene politiske skandalen etter den andre. I hvert fall om vi skal bruke norske medier som fasit. For i sommer har de politiske fallene stått i kø med statsrådsavgangene til Anette Trettebergstuen (Ap) og Ola Borten Moe (Sp) og ikke minst Rødt-leder  Bjørnar Moxnes avgang som partileder etter solbrilletyveriet på Gardermoen. Det både provoserer og skuffer Kampanjes valgkampjury.

- Jeg er lei meg, fordi at jeg synes det er ordentlig kjipt. Vi har hatt flere tillitsbruddsaker med politikerne våre. Det er ikke bra for demokratiet og for den generelle tilliten til politikerne, sier Zynk-sjefen, Guri Størvold.

Kommunikasjonsforeningens nye leder og medlem av Kampanjes Valgkampjury for første gang, Anne-Lise Mørch von der Fehr, stemmer i.

- Jeg er også skuffet. Skuffet over at statsråder ikke kan reglene bedre og oppfører seg på den måten. Det er ikke bra for tilliten til de som er valgt inn for å styre landet. Men det er forskjellige typer skandaler. At Moxnes gjør noe sånt er bare trist og håndteringen var klønete. Det som skjer rundt Arbeiderpartiet og Senterpartiets Ola Borten Moe er jo bare hoderystende, sier von der Fehr.

- Hvor skadelig har dette vært for valgkampen til disse partiene?

- Jeg tror det påvirker folks tillit til Arbeiderpartiet og står du i valget mellom to partier så velger du Arbeiderpartiet bort, sier von der Fehr.

Skandalene og statsrådsavgangene har ført til at statsminister Jonas Gahr Støre flere ganger har måttet vifte med boka «Håndbok for politisk ledelse» denne sommeren.

- Summen av Borten Moe, Trettebergstuen og for så vidt også Tonje Brenna er veldig uheldig. De kommer ikke på offensiven og Erna Solberg får alt gratis, sier juryleder Terje Svabø.

Les også:  Valgkampjuryen peker ut favorittene: - Fremstår som samlet og klare til kamp

Valgkampjuryen:

Årets valgkampjury har flere nye fjes. Fra venstre Anne-Lise Mørch von der Fehr, Skjalg Fjellheim, Guri Størvold, Knut Kristian Hauger, Merethe Kloster, Berit Aalborg og Terje Svabø. Foto: Eivor Eriksen.

Forvitring og forfall 
Digitalrådgiver Merethe Kloster i Knowit, sier hun «er oppgitt» over det hun har vært vitne til, mens politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, mener at selv om skandalene har vært mange er det ikke første gang statsråder må gå.

- Det er lett å glemme at Solberg-regjeringen hadde åtte justisministere. Vi lider alle av kortidsminnet vårt når vi observerer norsk politikk, sier Fjellheim.

Spørsmålet om hva regjeringspartiene nå må gjøre for å komme på offensiven er ifølge Fjellheim ikke beslutningen om elektrifisering på Melkøya.

- Dette er jo oppskriften på hvordan et folkeparti skal forvitre og falle. Hvis du lenge nok velger ikke å lytte til opinionen så går det galt til slutt. Min refleksjon her er at denne pressekonferansen burde de holdt på Ris (på Oslos vestkant, red.anm.), sier Nordlys-redaktøren Skjalg Fjellheim.

Zynk-sjefen Guri Størvold er overrasket over timingen for pressekonferansen for det regjeringen mener er et av de «største klimatiltakene noen gang besluttet av en regjering».

- Dette kunne da ventet til etter valget, spør Størvold.

- Jeg kan oppklare det. De trodde det var en god sak. Regjeringen fremstår som svært desorienterte i det norske politiske landskapet, sier Fjellheim.

Ikke noe klimavalg
De siste dagers herjinger fra ekstremværet «Hans» har tapetsert norske medier, men valgkampjuryen tror ikke klimasaken får noe stort løft i årets valgkamp til tross for styrtregn, flom og demninger, veier og broer som brister. Personlig økonomi kommer til bli viktigere, tror juryen.

- Folk er mer bekymret for at strømregningen blir dyrere til vinteren, enn om det blir mer flom i årene som kommer. Dessverre, sier Størvold.

Les også:  Her er den nye valgkampjuryen: - Støre har mistet evnen til å kommunisere med vanlige folk