Et kjapt blikk på LinkedIn-postene til et utvalg at norske selskaper 8. mars, viser bilde på bilde av flinke damer. Noen hyllet med røde ballonger, rosa cupcakes og røde roser på arbeidsplassen. Andre støttet av rosende sitater fra ledere som snakker om hvor stolte de er som har så mange talentfulle kvinnelige ansatte. 

Menn poster bilder av mødre, koner, døtre og kvinnelige kollegaer, og forteller om hvor stolte og glade de er som har så mange flotte, flinke damer i livene sine. Raust og hyggelig. 

Men her er det noe som skurrer. Likestillingsutfordringene har aldri handlet om at kvinner ikke har vært flinke. Snarere tvert imot. Kvinner har vært gode nok hele tiden. Det har aldri manglet talent, men muligheter. 8. mars skal og bør handle om samfunnet og systemet rundt. Om lik rett til utdanning, yrkesutøvelse og lønn for strevet. Om rettighetene til å bestemme over egen kropp og et helsevesen som vet å ta vare på den kroppen.

I Øst-Europa feires kvinnedagen som en blanding av morsdag og Valentines, med blomster, konfekt og gratulasjoner. Er det hit vi er på vei i sosiale medier?

Jeg er veldig glad for at norske selskaper er stolte av sine kvinnelige talenter. Det er absolutt ikke negativt for mangfoldsarbeidet internt i bedriftene at de viser ansatte og omverdenen hvilke ressurser de har i sine kvinnelige ledere og kollegaer. Dette kan alle gjerne gjøre mer av hele året. 

Men etter å ha scrollet forbi mange titalls poster med «flinke damer» onsdag formiddag, var jeg overmoden for å logge meg av LinkedIn og klar for å gå i tog. Hvert enkelt innlegg er fint nok, og helt sikkert postet med de beste intensjoner. Men summen blir et etterlatt inntrykk av at dagen handler om å hylle kvinner for deres bragder og personligheter, ikke bekjempe det som fortsatt holder mange tilbake.

Med nesten ett år til neste 8. mars, har alle vi som jobber med kommunikasjon god tid til å reflektere over hvordan vi ønsker at etterlatt inntrykk fra kvinnedagen 2024 skal være. Risikerer vi til slutt at velfortjent ros overdøver velbegrunnet kamp?

Verdens kvinner er rå. De har alltid vært bra nok. Det er omstillingen i samfunnet rundt vi må heie frem.