Ingrid (25) er på listen over Norges fremste tech-kvinner: - Jeg brenner for at man skal tørre mer, og gi mer faen

På selveste kvinnedagen kårer Abelia og ODA-nettverk Norges 50 fremste tech-kvinner.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

I dag på Oslo Event Hub blir det klart hvem som er Norges 50 fremste tech-kvinner. Det er Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, og ODA-nettverk, Nordens ledende nettverk for mangfold i tech, som står bak kåringen.

Etter en nominasjonsprosess har en jury ledet av administrerende direktør i Abelia, Øystein Eriksen Søreide, kommet frem til 50 navn. Juryen har i utvelgelsesprosessen lagt vekt på tre hovedkriterier:

  • Hvordan vedkommende utmerker seg på teknologiforståelse.
  • Konkrete bidrag og prestasjoner
  • Motivasjon/innsats for mangfold og inkludering i teknologi.

Blant de 50 kvinnene som er på listen finner man 25 år gamle Ingrid Kindem. Hun er utvikler og tech lead for fem start-ups hos gründerfabrikken Askeladden & Co.

- Det er utrolig kult å komme på lista, og særlig morsomt at Abelia og Askeladden tør å satse på en som er såpass ung og uerfaren. Jeg begynte i Askeladden for snart kun to år siden, sier Kindem til Kampanje.

Hun er utdannet datateknolog fra NTNU i Trondheim og levert våren 2021 en mastergrad i faget.

- Det er skikkelig mange flinke og inspirerende folk på lista. Det er veldig kult at de også har plukket ut utviklere, for det er ikke alltid jeg føler at folk som jobber «hands on» med teknologi blir sett, sier Kindem.

- Forventet du å havne på listen over Norges 50 fremste tech-kvinner i en alder av 25 år?

- Absolutt ikke. Det kom brått på. Jeg så på listen da jeg gikk på skolen, og nå er jeg på den selv med masse folk jeg har sett opp til, så det er veldig gøy, sier Kindem.

- Merket ikke at jeg leste til eksamen

At det er få kvinner i tech-bransjen har vært adressert en stund, og ifølge tall fra SSB har antall kvinner i tech-bransjen fra 2016 til siste kvartal 2022 økt med marginale 2,2 prosentpoeng.

- Hvordan fattet du interesse for teknologi?

- Jeg har alltid vært skoleglad, og spesielt glad i realfag. Jeg hadde videregående skole-matte allerede på ungdomsskolen og var mattehjelp for andre. Den interessen er noe jeg har fra farfaren og faren min, sier Kindem som etter videregående skole hoppet rett på studier på NTNU i Trondheim.

- Jeg begynte på maskin og hadde da ingen spesielle tanker rundt IT. Etter et halvt år med maskintegning og kjeledress, fant jeg ut at maskin ikke var rett valg for meg. Heldigvis hadde vi et IT-fag som jeg syntes var skikkelig gøy og spennende. Jeg merket ikke engang at jeg leste til eksamen. Etter det bytta jeg til datateknologi, enkelt og greit, sier Kindem.

Etter studiet gikk hun rett til gründerfabrikken Askeladden & Co hvor hun har jobbet siden 2021.

- Jeg er den eneste, kvinnelige utvikleren i Askeladden. Det er ikke noe jeg tenker så mye på i hverdagen, selv om det selvfølgelig er ugunstig for verdiskapingen i tech-teamet. Kjønnsfordelingen er heldigvis jevnere på resten av huset og jeg får samarbeidet tett med en haug av rå damer, som jeg både ser opp til og synes det er skikkelig motiverende å jobbe med sier Kindem.

Talent:

Ingrid Kindem er bare 25 år, men har allerede funnet seg godt til rettet i Askeladden.

Mister kvinner før karrieren begynner

Hun forteller videre at problemstillingen rundt mangfold i tech-bransjen er noe hun reflekterte over allerede på studiet.

- Man merker på studiet at man er i mindretall. På NTNU er det generelt flere menn, men særlig på datatesknologi. Også nå, når jeg sier til folk hva jeg jobber med, så blir de overrasket. Det kan være fordi jeg er jente og at det er stereotypier rundt utviklere som ikke passer helt med hvem jeg er, sier Kindem.

Hun tror at naturlig risikotagning kan være noe av grunnen til at det finnes et overtall av menn i tech- og startup-bransjen.

- Det finnes mange flinke tech-kandidater, men dessverre er det et mindretall som velger seg inn i start-ups. Det kan virke mer utrygt enn å være en konsulent. Jeg mener kvinner kan bli mer bevisste på det og tørre mer, sier Kindem.

Hun forteller at hun selv er eneste kvinne i en studiegjeng på ti som har endt opp i start-ups.

- Menn tar mer risikoer. Det tror jeg ligger biologisk latent. Jeg brenner for at man skal tørre å si mer ja, og gi litt mer faen. Hadde ikke jeg gjort det, hadde jeg ikke vært her idag. Man trenger ikke være så redd for å feile, si ja til utfordrende oppgaver eller ta på seg ansvar, for mest sannsynlig går det helt fint og man lærer masse av det. Dette mener jeg kvinner kan bli flinkere på, for hvis ingen tørr å gjøre dette, så kommer vi aldri til å klare å tette kjønngapet vi har i teknologibransjen, sier Kindem og fortsetter:

- Dette gjelder også for jenter i skolen. Det er for få jenter som vet hvor viktig teknologi er og hvilken impact det har på samfunnet. Dette gjør også at få jenter velger å gå en teknologiretning. Man begynner jo ikke på utdannelse man ikke vet hva er, fordi det kan virker skummelt og det er en risiko knyttet til det ukjente. En studie Microsoft gjorde i 2018 viste at jenter kan miste interessen for realfag allerede i 15-årsalderen. Man mister dem allerede før dem har begynt en karriere. Det er viktig at man blir mer bevisst på det og får med seg enda flere jenter på laget, sier Kindem.

- Tallene taler for seg selv

Øystein Søreide i Abelia håper kåringen vil være med på å inspirere flere kvinner til å søke seg inn til tech-bransjen.

- Teknologi i seg selv er verken diskriminerende eller ensrettet, men dataene vi baserer oss på og måten vi setter sammen nye løsninger på, kan være det. Lages løsningene av menn, blir de også tilpasset menn. Det kan skape store utfordringer for mange brukere, sier Søreide.

Han har gjort seg de samme bemerkningene som Kindem og mener realfag er noe man må satse mer på allerede i tidlig alder.

- Hva tenker du om at man har 2,2 prosentpoeng økning siden 2016 i andelen av kvinner i teknologiyrker?

- Tallene taler for seg selv. Med dette tempoet har vi ikke likevekt før nærmere hundre år. Likevel kan vi få fart på pilene til å peke oppover, men initiativet må komme fra flere steder. Med forbilder som årets vinnere, alt det positive arbeidet som ODA, forskere, og andre bidragsytere, i tillegg til denne kåringen gjør, håper vi at bevisstheten og jenters interesse for teknologifaget styrkes. I tillegg må vi satse mer på matte og teknologi helt fra barneskolealder, sier Søreide.

Her kan du se alle navnene som befinner seg på årets listetopp over landets fremste teknologikvinner. Kilde: Abelia og ODA Her er Norges 50 fremste tech-kvinner

Navn Selskap
Aida Omerovic Sintef Digital
Andreea Ene Microsoft
Anna Silyakova HUB Ocean
Anne Dingstad Saga Robotics
Anne Marie Hegland Kongsberg Defence & Aerospace, Space and surveillance
Ann-Helen Moum Kristiansand kommune
Aysima Karcaaltincaba Cisco
Barbro Hagen Kredinor
Birgitte Bryne Norges Bank Investmest Management
Birgitte Egset Direktoratet for e-helse
Bjørg Tomlin Upheads
Cathrine Kirkøen Norconsult
Elisabet Haugsbø Zebra Consulting
Frida Klæbo Vonstad The Coring Company
Guro Seternes Autodesk (Spacemaker)
Hege Knight If Skadeforsikring
Hege Tokerud Aiba
Hege-Anita Wessel Forsvarsmateriell
Heidi Mork NRK
Henriette Borgund Hydro
Hilde Marit Nilsen Capgemini
Ida Furnes Breivik Webstep
Ida Ryland Computas
Ida Susanna Fattah Medlytic
Ieva Martinkenaite Telenor
Ingeborg Sølvberg NTNU
Ingrid Kindem Askeladden & Co
Ingrid Sternhoff Aker BP Digital
Irene From Aize
Jennifer Jordan Easee
Karianne Lien Sundahl Vipps
Karthika Periyasamy Kongsberg Digital
Kristine Bø Helse Vest IKT
L. Cecilie Wian Bouvet
Lill Kristoffersen Skatteetaten
Lisbeth Skogland Fishency Innovation
Liv Oftedal Rossow Oslo Origo
Lone Werness Bekkeheien Sopra Steria
Mai Tran IBM Norge
Mia Landsem Orange cyberdefense og sitt eget selskap Landsem As
Natalia Kucirkova Universitetet i Stavanger/Wikit
Nina Elisabeth Holt Genus
Nina Winther-Kaland StormGeo
Nora Johanne Sørsdahl Reen
Rebecca Wiborg Seyfarth Völur
Saghar Asadi Inmeta Consulting
Sanna Diana Tomren Accenture
Siren Sundland Sparebanken Vest
Torbjørg Vanvik Helseplattformen
Unni Grebstad Ocean Visioneering

 

Ingrid (25) er på listen over Norges fremste tech-kvinner: - Jeg brenner for at man skal tørre mer, og gi mer faen