Norske PR-byråer lever godt av ryktet som en mystisk bransje i stand til å løse det meste. Noe av det som bygger opp om denne magiske historiefortellingen, er den kontinuerlige rekrutteringen av rådgivere fra det politiske toppsjiktet i Norge. Det har dagens regjering lenge hatt lyst til å gjøre noe med, og med finansminister Trygve Slagsvold Vedum i spissen har vår Ap- og Sp-ledete regjering startet et korstog mot norske PR-byråer. Allerede under valgkampen ble det klart at norske PR-byråer var de som skulle tape mest på et regjeringsskifte.

At en tidligere ordfører i Senterpartiet nå melder overgang til First House, må irritere Vedum noe voldsomt.

Det er ikke så ofte det lekker fra Senterpartiet til den norske PR- og kommunikasjonsindustrien. Et av de partiene som har avgitt desidert færrest rådgivere til PR-bransjen er Senterpartiet, og vi må fort mange år tilbake i tid før vi finner tidligere ansettelser (kun Rødt og MDG lekker mindre). Det er kanskje ikke så rart når vi vet at dagens Senterpartiet-leder, Trygve Slagsvold Vedum, har hatt en rekke nådeløse oppgjør med PR-bransjen og tegnet et begredelig bilde av norske kommunikasjonsrådgivere som skumle spinndoktorer som jobber for kapitalinteressene og mot folkestyret.

Det kom nok derfor som en overraskelse da Dagens Næringsliv kunne fortelle at mangeårig ordfører og sentral rådgiver i Senterpartiet, Ivar Vigdenes, gikk til en bransje som Slagsvold Vedum (med støtte fra Jonas Gahr Støre) har stemplet som nesten skadelig for det norske demokratiet og folkestyret.

Les også: Tidligere SP-ordfører og rådgiver går til First House: - Har hatt god kontakt med partilederen

Kritikken til Vedum går på at det skapes for tette bånd mellom PR-bransjen og politikerne, og at PR-byråenes fremvekst går på bekostning av de tradisjonelle kanalene som valg, lokallagene i politikken og interesseorganisasjoner. PR-byråene blir i stedet en betal-kanal for de med den feiteste lommaboka og et sted selskaper og organisasjoner kan nå en toppolitiker i ekspressfart dersom du har råd til å betale 3000-4000 kroner i timen.

Her er det med andre ord penger å spare for statlige virksomheter og kommuner som vil ha politisk oppslutning om sine prosjekter eller påvirke politiske vedtak, mener regjeringen. Finansministeren vår har derfor beordret kutt i bevilgningene på til sammen 40 millioner til de 20 statlige virksomhetene som bruker mest på kommunikasjonsrådgivning (hvor mye mer kommer i neste års budsjett?) 

Det skremmer imdilertid ikke den tidligere Stjørdalen-ordføreren fra å trekke seg fra vervet i en av partiets kjernekommuner og det midt i en regjeringsperiode. At han i tillegg går til First House blidgjør neppe Vedum heller. PR-byrået First House er et konsulenthus som ble etablert av tidligere toppolitikere og som nærmest har bygget hele sin eksistens på hard core lobbyisme og rådgivere som virker å luske rundt på Løvebakken med råsterk politisk påvirkningskraft. 

I intervjuet med Dagens Næringsliv avdramatiserer Vigdenes det hele og sier han skal «arbeide for vekst og verdiskaping i private virksomheter», mens First House partner Sigbjørn Aanæs legger til at «ansettelsen […] først og fremst handler om Ivar Vigdenes» og at PR-byrået ville ansatt ham selv om ikke «Sp hadde sittet i regjering.»

Likevel klarer Vigdenes og First House og lirke inn en setning der det skrytes av at han har «et rimelig nært» forhold til Vedum og at han har hatt «god kontakt med partilederen». 

Les også: Vedum nekter Sp-politikere å snakke med PR-rådgivere

Uttalelsen kan også leses som et lite spark tilbake til partileder Trygve Slagsvold Vedum. Vigdenes befinner seg i annen fløy av partiet enn der Vedum står og vi er usikre på hvor godt forankret Vedums hysteriske angrep på kommunikasjonsbransjen står i den delen av partiet.

Det gjør samtidig overgangen lettere å svelge for Vedum. Vigdenes har vært en alternativ stemme i Senterpartiet og har en langt tettere relasjon til partiets mer frittalende forsknings- og utdanningsminister, Ola Borten Moe, gjennom et vennskap som strekker seg langt tilbake i tid. Vigdenes var en av mange Sp-topper som var på den mye omtalte hytteturen der kameratgjengen sendte en sexmelding til Liv Signe Navarsete i 2016.

Men heller ikke for PR-bransjen er Vigdenes-overgangen til First House udelt positiv. Oppfatningen av at det er en svingdør mellom PR og politikk befestes hver gang noen hopper fra politikken til PR-bransjen eller går motsatt vei. Da blir det lettere å rette anklager mot PR-byråene som en næring som først og fremst selger relasjoner, og en bransje som nærmest befinner seg i en evigvarende korrupsjonslignende tilstand. Vigdenes overgang til PR-bransjen og First House kan dermed gi Vedum og andre kritikere rett i at politikk og beslutninger i for stor grad påvirkes gjennom kommunikasjonsbransjen og norske PR-byråer.

Mystikken og hemmelighetskremmeriet rundt norske PR-byråer forsterkes ytterligere og det med god hjelp og innsats fra både finansminister Trygve Slagsvold Vedum og bransjen selv.

Les også: Vedum legger ingen demper på PR-festen – byråene nærmer seg milliarden for første gang