Ifølge Ipsos er NRK det selskapet som har best omdømme i Norge. Seieren er et resultat av måten de har fylt rollen som allmennkringaster under pandemien. På de neste plassene følger: Tine, Vinmonopolet, Felleskjøpet og Coop.
Globalt er det Apple, Amazon og Google som er verdens mest verdifulle merkevarer, ifølge Brand Finance. Microsoft er nummer fem og Facebook nummer syv. Bortsett fra at Apple rykket fra tredje- til førsteplass og gjenerobrer tittelen til verdens mest verdifulle merkevare er det stabilt fra året før.
Det er to norske selskaper på listen: Equinor på 200. plass og Telenor på 274. plass
Pandemien har gitt teknologiselskapene en formidabel vekst og utgjør nå 14 prosent av de 500 selskapene på listen. Og skal vi tro Brand Finance er de amerikanske teknologimerkevarene lite påvirket av anklager om misbruk av markedsmakt.
Det er bare litt over et år siden de fire store, Facebook, Google, Amazon og Apple, måtte møte i den amerikanske kongressen for å forsvare seg mot maktmisbruk. Og nå har vi vært gjennom nok runde med nyheter som dokumenterer at de globale teknologigigantene ikke er i synk med resten av samfunnet når det gjelder normer og verdier.
Nylig anklaget den tidligere Facebook-ansatte Frances Haugen sin tidligere arbeidsgiver for å prioritere profitt fremfor trygghet når de har valgt algoritmer. Haugen mener at produktene til Facebook skader barn, fører til splid og svekker demokratiet vårt. Nylig ble Haugen invitert til den amerikanske kongressen for å fortelle om sine observasjoner og refleksjoner.
Selskapene som topper Ipsos nasjonale omdømmekåring er selskap som er samvirkeeide eller statlige eide - og de to norske selskapene som er på Brand Finance globale omdømmekåringen er statlige eide selskap.
Disse syv selskapene kommer fra eierskap nordmenn forbinder med motstandsdyktighet i dårlige tider, varige og trygge arbeidsplasser og kunnskap og kompetanse i Norge.
For nordmenn mener eierskap er viktig. Vi mener eierskap påvirker den økonomiske utviklingen av landet, norske lokalmiljø, kompetanse og sysselsettingen i Norge (Ipsos). Over halvparten av oss mener at norske eiere gir sikrere arbeidsplasser.
Stadig flere nordmenn er oppmerksomme på at forbrukerinteresser og borgerinteresser ikke er alltid det samme. En opinionsundersøkelse gjort av Ipsos viser at vi ønsker å handle hos Amazon, men samtidig vil vi ikke at norske bedrifter skal bli skvist ut av markedet av den amerikanske teknologigiganten.
Forklaringen kan være at det er bare drøye femti år siden vi fant olje. Siden da har Norge blitt en rik nasjon, utviklet den norske modellen og beholdt et nasjonalt, bredt og langsiktig eierskap gjennom Equinor. Den norske oljehistorien er i all hovedsak en suksesshistorie. Og den er bygget på politiske visjoner, mot og gjennomføringskraft.
Femti år etter haster det igjen med en nasjonal plan i en global kontekst. Derfor er det veldig positivt at Støre-regjeringen nå skal sette ned et utvalg for å sikre demokratisk kontroll over digitaliseringen av samfunnet og sørge for at norske data gir verdiskaping i Norge. For det er ingen grunn til at digitaliseringen skal svekke den norske modellen som er bygget på nettopp kompetanse og tillit.
Med en befolkning med høy digital kompetanse, erfaring fra å bygge oljenasjonen Norge og utviklingen den norske modellen, tar vår nye statsminister Jonas Gahr Støre opp arven etter Arne Rettedal. Han vil satse på nasjonalt eierskap og kompetanse for å ta vare på og utvikle den norske modellen for å passe i et digitalt skifte.
Sånn kan Støre bygge fremtidens omdømmevinnere.
Kommentér