Torsdag kveld var det klart for en ny tvekamp eller trekamp for å være mer presis, mellom landets tre statsministerkandidater Erna Solberg fra Høyre (H), Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet (Sp). 

For etter en rekke debatter og diskusjoner på TV 2 og på VGTV, var det denne gangen programlederne Fredrik Solvang og Ingunn Solheim i NRK som kunne invitere våre tre statsministerkandidater til en ren statsministerdyst og det med en drøy uke igjen av valgkampen.

- En valgsending med mening og befriende fri for kakling. Her var det mange gode spørsmål og grovt sett gode svar fra både Erna og Jonas og etter hvert også fra Trygve, sier lederen av Kampanjes valgkampjury, Terje Svabø, rett etter sending.

Mest tid var det statsminister Solberg og den som på alle målinger ligger best an til å bli landets neste regjeringssjef Jonas Gahr Støre som fikk, og Kampanjes valgkampjury fulgte også denne gangen partitoppenes opptreden på NRK.  

Juryen kåret rett etter sendingen «en solid og kunnskapsrik» Erna Solberg til kveldens vinner. Høyre-lederen får terningkast fem av juryen.

- Erna er i bedre form i dag enn på lenge og får frem gode poenger og beholder roen, sier strategisk rådgiver i Knowit Experience, Jannikke Hannevik.

Landets statsminister slår dermed sin argeste utfordrer Jonas Gahr Støre som fikk terningkast fire tildelt av juryen. 

- Han er sterk, troverdig og balansert om det grønne skiftet som må bygges på ryggen av dagens olje- og gassindustri og han målbærer ansvarlig politikk i en tid ned høye rop fra ytterfløyene. Men for omtrentlig og lite konkret i flere av spørsmålene, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim

Slik trillet valgkampjuryens terningen på tre ulike statsministerkandidatene: 

Erna Solberg Høyre 5
Jonas Gahr Støre Arbeiderpartiet 4
Trygve Slagsvold Vedum Senterpartiet 4

 

Terningkast 5:

Valgkampjuryen mener statsminister Erna Solberg nærmest som alltid viser at hun «har oversikt og er kunnskapsrik» når partilederne og statsministerkandidatene møtes til debatt. I går trillet juryen terningen til fem på Høyre-lederen og det var best av alle i går. Foto: NTB.

Humring i salen
Noen av temaene de tre statsministerkandidatene duellerte i, var pandemihåndteringen, distriktene, EØS og helse og under pandemirunden ble også Bent Høies oppfordring til one night stands når vi igjen kan leve som normalt igjen kritisert.

Erna Solberg møtte kritikken med en lun replikk da hun ble konfrontert med om regjeringen har sendt tvetydige signaler og snakket for mye om kos og dans.

- Jeg har ikke snakket om one night stands, det er helseministeren. Jeg tror lange, trygge forhold er bedre, sa statsministeren til latter i salen.

Juryen mener vår statsminister viser at hun som alltid «har oversikt, er god og faktaorientert og kunnskapsrik» og i kveld holdt det også til seier. 

Det var ikke første gang de tre partitoppene møttes til debatt i valgampen etter at de tidligere har hatt tilsvarende runder både på VGTV og på TV 2. 

Les også: VG ga Vedum og Støre terningkast fem - men folkets vinner er Erna

- Vedum var på offensiven
Mye av spenningen i forkant av kveldens debatt, lå i hvordan Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum ville klare seg etter litt ymse terningkast de siste ukene og noe som ligner en kollaps på meningsmålingene. Men juryen mener Senterpartiet-lederen la svakere målinger til side og fremstod som «både opplagt og fortsatt klar til kamp».

- Vedum var på offensiven igjen med gamle vinnersaker i distriktene og humøret var tilbake. Men faller gjennom som statsministerkandidat sammenlignet med Støre og Solberg. I kveld synliggjør han hvorfor statsministerkandidaturet var et feilgrep, slår Fjellheim i Kampanjes valgkampjury, fast.

Vedum ble først hentet inn i salen etter at Solberg og Støre hadde fått dansegulvet alene den første timen og fikk også prøve seg i ren duell med en Ap-lederen. Juryen mener Sp-lederen klarte seg brukbart og triller terningen til fire. 

- Vedum er blidere enn tidligere i valgkampen, men faller ellers igjennom, sier Hannevik.

NRKs store folkemøte fant sted på Studentersamfundet i Trondheim og der svarte de tre statsministerkandidatene også på spørsmål fra publikum i salen om alt fra Afghanistan, fødselstilbud og boligmarkedet, pensjonssparing og hele Senterpartiets politiske prosjekt.

- Jeg kunne tenkt meg å stemme på deg i år, men det kunne vært lettere og stemt på deg hvis du hadde stått på høyresiden. Du er enig med dem om klima, avgift og olje. Hvorfor står du ikke på høyresiden, spurte publikummer Trude Margrete Jensen fra salen.

- Sp har vært hovedmotstanderen mot Høyre og Frps sentraliseringspolitikk, svarte Vedum.

- Fremstillingen har vært veldig vellykket
Kampanjes valgkampjury har fulgt valgkampen med argusøyne helt siden landsmøtene og mener nå Senterpartiet har blitt «temmelig borte» i tråd med at Senterpartiets store strategiske fortelling om distriktsopprøret og behovet for en reverseringspolitikk svinner hen. Samtidig er det nok av andre store fortellinger der ute som kniver om velgernes oppmerksomhet.

- Det har vært en valgkamp som har vært preget av mange alternative fortellinger som konkurrerer med hverandre, sier kommunikasjonsrådgiver og jurymedlem Morten Pettersen fra Boldt var imponert 

- Det er to store tendenser i valgkampen nå, og det er FN-rapporten som har gitt oss den grønne bølgen også er det den røde bølgen. Klimarapporten lever sitt eget liv, men den jobben som er gjort med å fremstille Forskjells-Norge har vært veldig vellykket. Det har aldri vært større bevegelser i velgermassen på det jeg kan huske, fortsetter politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg.

Noen av kriteriene juryen legger til grunn når det partiet som gjennomfører den beste valgkampen er blant annet «evne til å sette dagsorden», «klart og tydelig språk», «engasjement» og ikke minst «innsats i partilederdebattene.»

Sist gang juryen trillet terning var under den første partilederdebatten i Arendalsuka. Den gang kåret juryen Audun Lysbakken til vinner.

Les også: Valgkampjuryen kårer Lysbakken til vinner: - Suveren, solid og replikksterk

Her er Kampanjes valgkampjury:

  • Terje Svabø (juryleder) er journalist og kommentator. Han har tidligere jobbet som journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2.
  • Morten Pettersen er daglig leder og gründer av Boldt i Norge.
  • Skjalg Fjellheim er politisk redaktør i Nordlys.
  • Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land.
  • Therese Manus er daglig leder i Kommunikasjonsforeningen.
  • Jannikke Hannevik er strategisk rådgiver i Knowit.
  • Knut Kristian Hauger er ansvarlig redaktør og daglig leder I Kampanje

Som tidligere er partiene av juryen blitt vurdert på evnen til å sette og håndtere dagsorden, fremsette sine budskap tydelig og med et forståelig språk, evnen til å mobilisere velgerne, opptreden i møte med velgerne - på alle plattformer, bruk av sosiale medier og samspillet mellom nye digitale flater og tradisjonelle medier, innsats i partilederdebattene, oppfinnsomhet - og til slutt smil og godt humør.

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste årene:

2021: ?
2019: MDG
2017: SV
2015: Kristelig Folkeparti
2013: Arbeiderpartiet
2011: Høyre
2009: Høyre
2007: Fremskrittspartiet