Ett av høydepunktene under årets koronapregede Arendalsuka er den direktesendte partilederdebatten som gikk direkte på NRK mandag kveld der partitoppene fikk nesten to timer på til å overbevise velgerne om at akkurat deres løsninger er de beste.

Etter flere statsministerdueller med statsminister Erna Solberg (Høyre), Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på VG og TV 2, åpnet i kveld NRK også scenen for Guri Melby (Venstre), Bjørnar Moxnes, (Rødt), Audun Lysbakken (SV), Sylvi Listhaug (Fremskrittspartiet), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Une Bastholm (MDG). Denne gangen fant debatten sted på Fløyheia i Arendal med panoramautsikt over Arendal og Galtesund og under ledelse av programleder Fredrik Solvang.  

Les også: TV 2 og NRK fortsetter med «urettferdige» dueller: - Vi synes ikke dette er enkelt

Til stede for å følge debatten er også Kampanjes valgkampjury under ledelse av juryleder Terje Svabø og denne gangen tok juryen seg friheten med å kaste terninger på partiledernes opptreden i debatten. Den som skåret best når valgkampjuryen hadde trillet sine terninger var Audun Lysbakken i SV.

- Han er helt suveren i kveld. Lysbakken er både solid og replikksterk, sier juryelder Terje Svabø rett etter at debatten var ferdig. 

- Slår knock out på Sylvi
Også kommunikasjonsrådgiver og jurymedlem Morten Pettersen fra Boldt var imponert over SV-lederen og hvordan han vokste gjennom kvelden. 

- Han fikk en svak start og klarte aldri å svare Vedum godt på anklagen om at nullutslippsoner i byer skaper større forskjeller. Men duellen med Sylvi på skatt og avgift var knock out. Beskrivelsen av FrP som en bobil til tre millioner - folkelig image men egentlig bare for de rike - var svært god, sier Pettersen. 

Også leder av Kommunikasjonsforeningen Therese Manus er imponert over Lysbakkens prestasjoner. 

- Han er poengtert, har glimt i øyet, er velformulert og god i duell. Han er dagens vinner, sier Manus.

Kveldens partilederdebatt var delt inn flere ulike politiske temaer som klima og skatt. En av de friskeste diskusjonene kom mellom Senterpartilederen, Trygve Slagsvold Vedum, og nettopp Audun Lysbakken fra SV.

- Du har brukt mye tid på å si nei til klimatiltak, jeg mener vi nå må begynne å si ja, sa Lysbakken.

- Det du driver med ødelegger norsk klimapolitikk, svarte Vedum til Lysbakken.

Her kan du se SV-lederens reaksjoner etter kveldens seier i partilederdebatten i Arendal. 

Terningkast én til Ropstad
Kveldens taper var Kjell Ingolf Ropstad som bare fikk terningkast én. Juryen mener KrF-lederen fremstår som «tam og usynlig.»

- Han får ikke sagt noe før det har gått nesten 25 minutter. Så går det 25 nye minutter får han sier noe igjen. Er den kjedelige på møtet som insisterer på å si det alle andre sagt før, sier strategisk rådgiver i Knowit Experience, Jannikke Hannevik

Noen av kriteriene juryen legger til grunn når det partiet som gjennomfører den beste valgkampen er blant annet «evne til å sette dagsorden», «klart og tydelig språk», «engasjement» og ikke minst «innsats i partilederdebattene.»

Slik trillet valgkampjuryens terningen på de ulike partilederne.

Audun Lysbakken (SV): 6

Jonas Gahr-Støre (Ap): 5

Erna Solberg (H): 4

Une Bastholm (MDG): 4

Guri Melby (Venstre): 3

Trygve Slagsvold-Vedum (Sp): 3

Bjørnar Moxnes (Rødt): 3

Sylvi Listhaug (Frp): 3

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): 1

Støre hakket bedre enn Solberg
De to fremste statsministerkandidatene, Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, får begge gode tilbakemeldinger fra juryen og overbeviser juryen som både «troverdige og saklige». Men når alle poengene er talt opp er Støre hakket foran Solberg.

- Erna Solberg solid og trygg, best på klima. Men det blir for mye forsvar, for mye repetisjon av politikk som allerede er på plass og for liten om hva som er Høyres store prosjekter for Norge de neste årene, sier Morten Pettersen.

Juryen holdt likevel en knapp på Støre i kampen mellom to av våre fremste statsministerekandidatene.

- Støre var svært god da han forklarte hvordan penger som blir brukt på privat helsevesen vil tappe det offentlige, som har et stort ansvar når det gjelder opplæring og behandling av de tyngste pasientene, sier politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg

Lederen av Kommunikasjonsforeningen, Therese Manus, mener likevel at Ap-lederen har mer å gå på.

- Han manglet snerten vi så under VG-debatten, sier Manus. 

Få flere partilederreaksjoner her fra kvelden direktesendte debatt. 

Flere tøffe dueller
Partilederdebatten åpnet også for en rekke dueller mellom blant andre Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken og Une Bastholm og Guri Melby som åpnet kvelden med tøffe debatter om klima, mens Jonas Gahr Støre og Erna Solberg møttes til duell om velferden og privatisering av helsetjenester.

Gahr Støre advarte mot at Høyre vil privatisere mer av helsevesenet hvis de skulle ende opp med fire nye år i regjering.

- Det forbauser meg, svarte Erna Solberg.

Audun Lysbakken og Sylvi Listhaug måtte i ringen for å snakke om skatt og avgifter, men den gikk ifølge valgkampjuryen SV-lederens vei.  Om Frp-lederen sier juryen. 

- Listhaug var overraskende nervøs i sin aller første partilederdebatt, men klarte likevel å framstå som et tydelig alternativ for dem som ikke er så opptatt av klimakutt. Hun var på sitt mest offensive da hun snaket om at det kommer for mange innvandrere til Norge, sier Berit Aalborg i Vårt Land. 

Les også: - Klima ender aldri opp som valgkampens store sak

Her er Kampanjes valgkampjury:

  • Terje Svabø (juryleder) er journalist og kommentator. Han har tidligere jobbet som journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2.
  • Morten Pettersen er daglig leder og gründer av Boldt i Norge.
  • Skjalg Fjellheim er politisk redaktør i Nordlys.
  • Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land.
  • Therese Manus er daglig leder i Kommunikasjonsforeningen.
  • Jannikke Hannevik er strategisk rådgiver i Knowit.
  • Knut Kristian Hauger er ansvarlig redaktør og daglig leder I Kampanje

Som tidligere er partiene av juryen blitt vurdert på evnen til å sette og håndtere dagsorden, fremsette sine budskap tydelig og med et forståelig språk, evnen til å mobilisere velgerne, opptreden i møte med velgerne - på alle plattformer, bruk av sosiale medier og samspillet mellom nye digitale flater og tradisjonelle medier, innsats i partilederdebattene, oppfinnsomhet - og til slutt smil og godt humør.

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste årene:

2021: ?
2019: MDG
2017: SV
2015: Kristelig Folkeparti
2013: Arbeiderpartiet
2011: Høyre
2009: Høyre
2007: Fremskrittspartiet