Kampanjen vår, «På tide å gå fra ord til handling» engasjerer. På små budsjetter og på kort tid har nær én million nordmenn fått den med seg. Enten ved å ha sett filmen eller bladd seg gjennom en eller flere av karusellene med brutte klimaløfter. Tusenvis har klikket seg inn på kampanjesiden vår for å lese mer, og det har ikke manglet på reaksjoner, både positive og negative. Carlsen er i godt selskap når han griper tastaturet.

Les også: - MDG satser på å vinne valget ved å løfte frem brutte klimaløfter fra før jeg ble født

Men Carlsen er ikke urolig for om kampanjen engasjerer, han er bekymret for om den mobiliserer. Han slår faktisk fast at kampanjen «neppe [er] veien å gå for å skape bred oppslutning». La meg svare på det første først. Carlsen har helt rett: Å påpeke andre partiers gjentatte brutte klimaløfter, er neppe en god måte å mobilisere. Men mobilisering var ikke målet med mai-kampanjen vår. Dette gjorde vi for å informere og forme debatten de neste månedene. Hvordan ser Ap eller Venstre sine nye klimaløfter ut i lys av at de sa nesten akkurat det samme før de gikk i regjering?

Å mobilisere gjør vi gjennom andre mer effektive mobiliseringskanaler som for eksempel husbesøk og den gode gamle telefonen. Så samtidig som vi viser frem sviket fra andre partier på Facebook, går vi fra dør til dør, og lytter til og snakker med tusenvis av potensielle velgere. Vi er i redaksjonelle flater med overordnede saker som forsvarer posisjonen som Norges eneste miljøparti, og med saker som går rett inn i livene til folk, som lavere kollektivpriser, bedre togtilbud og bedre psykisk helsevern. Vi bygger tillit gjennom konsept som MDG svarer på Youtube-kanalen vår, og setter stadige rekorder for engasjement i Instagram-feeden vår hvor vi gjerne gir de litt ekstra politisk engasjerte delbart bakgrunnsmateriale. Ingen av de delene vinner valget alene, men de har alle en viktig rolle i planen om å få enda flere til å stemme på oss i august og september. 

Preben Carlsen etterlyser et tydelig veikart og en visjon for en nyskapende klima- og miljøpolitikk. Det finner han her. I månedene frem mot valget kommer vi også til å løfte frem deler av det, og alle gode kommunikasjonskrefter er herved invitert til å bidra med stort og smått.

Men det er nok ikke en god idé å endre hvem vi er; et parti som ble til fordi andre partier ikke gjorde jobben sin. Som Une Bastholm sa da vi fikk prisen for å gjennomføre den beste valgkampen i 2019. “Tydelig politikk gjør at vi også har tydelig kommunikasjon”. For også da mente enkelte at Lan Marie Berg sitt utspill om bomringen var dårlig kommunikasjon. Men fire måneder senere fikk vi 15 prosent oppslutning i Oslo, Lan ble Norges mest populære politiker, og vi ble en del av posisjonen i åtte av landets ti største byer.

I dag svarer nær halvparten av unge at vi er best på miljø blant de politiske partiene. En av grunnene som går igjen når vi spør dem hvorfor, er fordi vi for dem er det eneste partiet som tar deres største bekymring på alvor. Vi er ikke redd for å si ting som det er, uansett om det er snakk om at bomringen er med på å skape en bedre by, at vi må spise mindre kjøtt, eller påpeke strutsementaliteten som preger norsk oljepolitikk. Andre partier kan si seg enig i at klimakrisen er vår tids største utfordring, de kan til og med ta det inn i valgløftene sine, men de skygger unna med en gang de er nødt til være ærlig om hva som skal til for å løse klimakrisen.

Akkurat som i klimapolitikken, må man innen kommunikasjon være opptatt av hva som gir resultatene man har satt seg. For MDGs del handler det om å fortsette den fenomenale veksten vi har hatt de siste årene slik at vi får endret norsk politikk. Per nå ser det veldig lyst ut, vi har aldri mobilisert flere medlemmer, frivillige eller økonomiske bidragsytere, og takket være at nær en tredjedel av befolkningen sier vi har best miljøpolitikk, tyder mye på at vi bare vil se bedre og bedre meningsmålinger frem mot valget.

 

Engasjementet Hulda har i filmen er ektefølt på bakgrunn av hvordan man gang på gang har latt det bli med store ord og visjoner i norsk klimapolitikk. Dette engasjementet vet vi mange velgere kjenner seg igjen i. I årets valgkamp prøver allerede parti etter parti å komme unna med de samme løftene som før. Men vi er mange som er lei store ord nå. Vi vil se handling.