To år har gått siden Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) rystet det politiske landskapet i deler av Norge. Nå ruster det ferske partiet seg til stortingsvalg med et særdeles vanskelig utgangspunkt. Ifølge NRK er verken FNB eller andre mindre partier i nærheten av å sikre seg stortingsplass. Da hjelper det heller ikke at debatten om bompenger så å si har forduftet fra mediebildet.

En av partiets to ledere, Cecilie Lyngby, har derfor hentet inn mangeårig PR-rådgiver Jarle Aabø for å bidra i stemmejakten.

- Jeg har jobbet med valgkamper enten som journalist eller rådgiver siden 1991. Det er jo bedre enn både fotball og langrenn spør du meg. Da jeg ble kontaktet av FNB, og de spurte om jeg kunne bistå, så er det faglig høydepunkt blant mange for meg som PR-rådgiver, sier Aabø til Kampanje.

- I økonomisk størrelse svært beskjedent, men den faglige utfordringen for et slikt parti er så stor at det skal bli både spennende og kreve mye kreativitet for å bidra med positive ting, legger han til.

- Regner med vi må øke litt
Foreløpig har FNB satt av 100.000 til medierådgivning i FNB Oslo. Det er det de bruker mest penger på i valgkampen.

- Vi sjekket rundt på pris, strategi og hva de andre har valgt, og så havnet vi på Aabø & Co. Jarle Aabø har holdt på i over 40 år med journalistikk og PR. Han er dyktig og svært kreativ, sier Cecilie Lyngby i FNB.

Partilederen har selv fullført et markedsføringsstudium ved Norges handelshøyskole, men erkjenner at de trenger hjelp for å nå gjennom mediestøyen.

- Vi har ikke så mye midler og får ikke den støtten som Høyre, Arbeiderpartiet og de andre partiene på Stortinget får, så vi får se om vi klarer å øke budsjettet noe når valgkampen tilspisser seg. Jeg regner med at vi kanskje må øke litt i de siste ukene, etter sommerferien.

Saken fortsetter etter bildet.

Kjemper for stortingsplass:

Cecilie Lyngby har en lang vei foran seg til Stortinget. Hun engasjerer PR-rådgiver med dokumentert engasjement for bilen i Oslo. Foto: Lise Åserud/NTB

Stod bak omstridt Facebook-gruppe
Jarle Aabø har bakgrunn som journalist i NRK og Dagens Næringsliv, og har drevet sitt eget PR-byrå siden 2003. De siste årene er han imidlertid mest kjent for å ha drevet Facebook-gruppen «Ja til bilen i Oslo», som har blitt kritisert fra flere hold for å piske opp stemningen rundt og hatet mot samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG). 

Aabø trakk seg fra Facebook-gruppen etter lokalvalget i 2019

- Aabø har tidligere engasjert seg i spørsmålet om bil i Oslo, hvor mye har det spilt inn i valget?

- Vi hadde en diskusjon i styret, ettersom han hadde Facebook-gruppen «Ja til bilen i Oslo», men han gikk ut av gruppen rett etter valget for to år siden, og den ble lagt ned av administrator 14 dager senere. Aabø er svært kunnskapsrik når det gjelder den sære samferdelspolitikken i Oslo, men det er hans svært lange erfaring som PR-rådgiver vi er opptatt av. Det er denne kompetansen vi har vurdert, sier Lyngby.

Lyngby understreker at Jarle Aabø ikke skal jobbe med politikken i partiet.

Aabø selv kaller Facebook-gruppen «Ja til bilen i Oslo» for et tilbakelagt kapittel.

- Jeg meldte meg ut av «Ja til bilen i Oslo» på valgdagen i 2019. Det er et tilbakelagt kapittel. Hvis du spør hva jeg synes om samferdselspolitikk, så har jeg vært engasjert så lenge jeg kan huske.

- Hvor mye av dette er personlig for deg?

- Ingenting er personlig når du jobber profesjonelt med et fagområde.

Vil ha MDG-duell
Parkeringsplasser er blant de viktigste sakene til FNB denne gangen, og det Lyngby ønsker seg mest av alt er en duell med samferdselsesbyråd Lan Marie Berg.

- Hva blir viktigst i valgkampen for dere?

- Vi har et nasjonalt partiprogram for første gang og det må vi få ut. For det andre må vi opp og frem i lyset og vise at vi har flere saker enn bompenger. Vi kommer til å angripe samferdselsbyråden. Det blir ikke personhets, men det er på det området at folk er mest sinna nå.

- Er det en vanskelig balansegang?

- Det er en fin balansegang, men det går på at hun er øverste ansvarlig i etaten. Det er den som er ansvarlig som må stå til rette, enten man er styreleder eller direktør. Dette handler om roller, ikke personer.