En venninne tok han med på bakekurs i 2011, der barndommen slo inn med minner om mor og bestemødre som bakte. Da ble tidligere Dagbladet-journalist Sverre Gunnar Haga frelst på brødbaking. Et par år senere ringte Kagge Forlag og ville ha ham til å skrive boken «Menn som baker brød». Haga avbryter seg selv i det intervjuet skal til å begynne.

- Jeg må ha på forkle, utbryter han og iler til kjøkkenskapet og tar ut et han fester kyndig rundt magen. 

Haga er denne ukens gjest i Kampanjes «Frisonen»-spalte som også tidligere har vært innom baking, men da i en mer avansert form for pepperkakebaking.

Les også: Try-designer Caroline Eriksson lager bransjens villeste pepperkakehus

I spalten Frisonen møter Kampanje bransjefolk der de finner inspirasjon, motivasjon eller bare kobler av. Hjemmebesøket hos Haga tar oss med på en reise gjennom glutennettverk, operaen La Boheme og kvinnebryster, men bakekurset hvor det hele startet, fant sted for rundt ni år siden hos den svenske bakeren Martin Johansson, i forbindelse med lanseringen av hans bok «Enklare brød.»

- Etter den kvelden gikk det mer eller mindre døgnet rundt, utenom jobb, men i dag er det nede på litt mindre hysterisk nivå. Men jeg baker nok en til tre ganger i uka fortsatt, sier han.

- Hvor mange brød baker du i uka?

- Tre til seks brød. På en riktig god uke kan det bli brødstenger, boller, kanelboller, scones og et eller annet i tillegg.

- Tørrgjør eller fersk gjær?

- Begge deler fungerer fint. Men husk at du trenger bare en fjerdedel i vekt av tørrgjær versus fersk gjær.

- Det har vært nesten umulig å finne gjær i dagligvarebutikkene de siste ukene, hamstret du eller gikk du tom?

- Heldigvis trenger jeg ikke å forholde meg til det, siden jeg også har en surdeig stående. Som i tillegg til å være gjær også er en fantastisk smakstilsetning. Det blir mitt neste kræsjkursprosjekt, å lære folk å lage surdeig. Det er gøy, og ikke vanskelig, sier han.

Se video med Sverre Gunnar Haga her.

Bruker kanelboller i jobben
Sverre Gunnar Haga har hatt en rekke forskjellige stillinger både som informasjonssjef i Den Norske Opera & Ballett, mangeårig kulturjournalist i Dagbladet, daglig leder i Ultimafestival og kommunikasjonssjef i Norsk design- og arkitektursenter. I dag er han kommunikasjonsleder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

- Hva er viktigst: Brød eller sirkus? Jeg mener opera? 

- Umulig å velge. Livet ville vært ufattelig kjedelig uten dette.

- Hvis brødet var en opera, hvilken og hvorfor?

- «La Boheme». Lett å fordøye, men med en fantastisk ettersmak.

- Hjelper bakingen deg i jobben din på noen måte?

- Overhodet ikke. Det vil si, med unntak av de gangene jeg tar med kanelboller. Er ikke redd for å si de er byens beste, så da slipper jeg unna med mye annen rart jeg gjør på jobben.

- Har de beste glutenegenskapene 
Når det gjelder selve brødbakingen, mener Haga at mye av nøkkelen til suksessen ligger i melet. Et tips, ifølge Haga, er å bruke mel som ikke er gått ut på dato.

- Det er regel nummer én. For etter det mister de sine beste egenskaper. Som er forskjellige avhengig av hvilken type mel det er, sier han.
Favorittmelet er det heller ikke tvil om hva er.

- Hvetemel, fordi det er godt med gluten i det. Det er derfor det er mest av hvetemel i oppskrifter, fordi de har de beste glutenegenskapene. Og gluten er avgjørende, det er for å si det veldig enkelt det som lager gulv, vegger og tak i brødet, slik at du stenger fukten inne og som er det som gjør at du får et saftig og smakfullt brød. 

- Hva er ditt viktigste redskap på kjøkkenet?

- Foruten eltemaskin er det en plastskrape. Den er så viktig at rekkefølgen av ting å redde i tilfelle brann, er som følger, barna, plastskrapa og til slutt kona, sier Sverre Gunnar Haga.

Her kan du få en enkel oppskrift på Sverre Gunnar Hagas «verdens enkleste beste brød»:

300 gram hvetemel
200 gram grov sammalt rug
5 gram salt
5 gram honning, sirup eller maltekstrakt
og 5 gram fersk gjær som du blander i 400 gram KALDT vann.

Bland godt sammen til du har en våt, klissete deig. La stå på kjøkkenbenken mellom 8 og 10 timer. Hell over i brødform. Etterhev med håndkle over i 30 minutter. Stek på 210 grader i ca 40 minutter. Har du steketermometer? Sett det imot slutten av steketiden. Brødet er ferdig når det når 96 grader.  Verdens enkleste beste brød.