Katrine Øyvåg er i Kampanje 23. januar bekymret for Erna Solbergs «rekrutteringsprosess» for nye statsråder i regjeringen. Selv lever jeg godt med at embetsverket og statsministeren gjør den jobben, og ikke Hyper Redink.

Erna Solberg inntar snart 4. plass på listen over Norges lengst sittende statsministre gjennom historien. I tillegg har hun fire år som statsråd, åtte år som parlamentarisk leder, 24 år på Stortinget og over 40 års erfaring fra politisk arbeid.

Regjeringen likner ikke veldig mye på en av bedriftene på kundelisten til Hyper Redink.

En bedrift svarer til markedet, styret og eventuelle investorer. Departementene og forvaltningen vår er politisk styrt for å nå politiske mål. De opererer innenfor begrensninger satt ved lov, forskrift og sedvane. Og de styrer på bakgrunn av demokratiske valg.

Statsministerens «employer proposition value» er dette: hun er Norges statsminister. Det er en «EPV» ingen andre har. Erna Solberg er Norges statsminister fordi et flertall av velgerne i 2013 stemte på partier som pekte på henne som statsminister. Det gjorde de også i 2017.

Å utnevne statsråder er ikke en ansettelsesprosess. Statsråder er ikke ansatt. De har ingen arbeidskontrakt. Statsrådene er oppnevnt av kongen i statsråd – i praksis basert på anbefalinger fra statsministeren selv og partilederne i partiene hun samarbeider med.

Det er ikke slik at statsrådene fra Fremskrittspartiet sluttet i jobben og leverte en oppsigelse til statsministeren på grunn av lederskapet hennes. Partiet de representerte gikk ut av regjering. Det er mange grunner til at Frp gikk ut av regjeringen. Statsministerens «employer branding» er ikke en av dem.

Frps sorti fra regjeringssamarbeidet forandrer norsk politikk og det politiske landskapet, men det er ikke et tegn på at statsministeren har feilet. Det er heller et bevis på at Norges politiske system fungerer som det skal, uten overraskelser. At demokratiet gjør jobben sin.

Også til denne krukken med verdier som Øyvåg mener slår sprekker. Det er ikke en veldig god metafor. Krukker er skjøre. Politikken er i sin natur dynamisk, og det politiske systemet er laget for å vare. Demokratiet og Grunnloven vår overlever krig, naturkatastrofer, terrorangrep og syv justisministre fra Fremskrittspartiet.

Der kommer gaffateipen din litt til kort.

Jeg er trygg på at Statsministeren har sitt «why». Der er både valgresultatet, Høyres stortingsvalgprogram og Granavolden-plattformen gode kilder.

Politikk kan være vanskelig. Men akkurat dette er ikke så vanskelig. Nå skal jeg ut og kjøpe gaffateip til min emosjonelle krukke.

Kristoffer Gustavsen er rådgiver i Geelmuyden Kiese og varamedlem i kommunestyret til Oslo Høyre, red. anm.