Jeg tar gjerne en prat etter lunsj i dag, Erna – for er det noe jeg virkelig brenner for så er det rekruttering av nøkkelpersoner. De skal nemlig gjøre så mye mer enn å utføre sine faktiske oppgaver. Ansettelse av ledere og mellomledere er ikke noe som bør gjøres i hurten eller sturten. Disse menneskene er helt avgjørende for kulturen i bedriften.

Jeg tror faktisk at du er en god sjef, Erna. Og jeg er overbevist om at du drar på jobb hver dag med et oppriktig ønske om å innfri forventningene. Du har garantert definert dine mål og ditt «why» i jobben som Statsminister, men har regjeringen egentlig definert sitt employer brand og jobbet skikkelig med sin employer value proposition (EVP)?

Når vi skal hjelpe bedrifter med rekruttering, starter vi alltid arbeidet med en markedsanalyse og en konkurrentanalyse, før vi dykker inn i bedriften på jakt etter et DNA. Basert på dette, legger vi en plan for historiefortellingen. Må vi jobbe med oppmerksomhet eller kunnskap? I hvilke kanaler treffer vi målgruppen?

Erna, du befinner deg i en unik posisjon når du nå skal rekruttere statsråder. Du trenger ikke jobbe med hverken kjennskap eller kunnskap, for målgruppen er ikke i tvil om hvem du er og hva du driver med? Synlighet og oppmerksomhet får du gratis i alle kanaler. Du har garantert konkurransedyktige betingelser, så da koker det egentlig ned til: Hvor attraktiv er du som arbeidsgiver og sjef?

Men når så mange mennesker forlater deg over natta, er det vel et tegn på at noe feilet?

Hva kan du tilby aktuelle kandidater som går utover de faktiske arbeidsoppgavene? Makt? Muligheten til å påvirke og faktisk bestemme hvordan landet vårt styres? Ja, du vinner lett. Men har du noe mer enn det? Hva kan du tilby som gjør at de råeste folka vil jobbe for deg og være en del av ditt prosjekt? 

Jeg blir bekymret når du lover Norge at rekrutteringsprosessen skal skje i løpet av noen dager. Vi som jobber med rekruttering og employer branding, vet at slike prosesser tar tid.

Det er kult at du ikke kun erstatter eksisterende stillinger, men ser på organiseringen i et nytt perspektiv i lys av det som har skjedd. Når folk slutter, er det smart å se på mulighetene som åpner seg – og å lage helt nye stillingsspesifikasjoner istedenfor å bare erstatte den gamle.

Men når så mange mennesker forlater deg over natta, er det vel et tegn på at noe feilet? Har dere tatt internkommunikasjon på alvor? Har du sørget for tilstrekkelig opplæring og utvikling? Husket du å se menneskene bak rollene? Har du hatt tid til å evaluere situasjonen og gjennomføre exit-samtaler slik at du kan lære av det det som gikk galt?

Erna, se for deg at det står en verdifull, skjør krukke på skrivebordet ditt. Den rommer regjeringens verdier. Det rommer alt dere står for og tror på sammen. Den står hos deg nå, men den kan like gjerne stå på Finansministerens kontor. Alle dine ansatte har like stort ansvar for å passe på den.

Den inneholder historiene fra Jeløya og Granavolden, oppturer og nedturer, men først og fremst inneholder den essensen av det du tror på. Og det er ditt ansvar som sjef at alle dine ansatte vet hva den inneholder. Samarbeid er vanskelig i alle bedrifter,  men å være samlet rundt krukkens innhold tror jeg er helt nødvendig og den skal behandles varsomt og med respekt.

Erna; når så mange nøkkelpersoner ikke ønsker å være en del av laget ditt lenger – er det et tegn på at krukken har sprekker. Innholdet lekker ut.  

Snart har du dine nye statsråder på plass. En ny gjeng, ny energi – og masse muligheter. Noen er garantert kjent i kontorene fra før, og alle har med seg en historie og en del bagasje. Men husk at de kommer til å «være nye» på jobben uansett. Det er knyttet stor forventning til deres innsats. Jeg håper du ser verdien av skikkelig on boarding. Det fortjener de – og det fortjener du – fordi skal du bygge en sterk regjering frem mot neste valg, så er dere helt nødt til å være samlet om innholdet i den krukken!

Synes du det er banalt? Kanskje. Men vet du, jeg tror på det likevel! Dere kan være uenige om enkeltsaker, og nå som dere er i mindretall, kommer hverdagen til å bli full av kamper – men om du klarer å samle gjengen din rundt en felles motivasjon slik at dere innerst inne tror på det samme, da blir det letter for oss andre å tro på dere også. Det er helt sant.

Hvis vi skal treffes i dag, Erna – så må det skje før klokke 17, for jeg skal på FAU-møte klokken 1730. Det er veldig viktig for meg å være involvert i mine barns skolehverdag. Så hvis du ikke rekker en kaffeprat før det, så vil jeg bare si én ting: Ikke ansett folk basert kun på grunn av en imponerende CV. Ansett folk du tror på. Stol på magefølelsen. Er du tvil, så gå en runde til. Det er så dyrt å bomme, og det får så store konsekvenser. Lykke til! Jeg heier på deg!

Og en ting til: Gå på Clas Ohlson og kjøp gaffatape til krukken din. Sett av tid sammen med gjengen din slik at dere sammen kan kaste ut det som ikke skal være i den. Fyll den med det innholdet som inspirerer dere og vokt den.