Direkte på TV 2 Nyhetskanalen søndag morgen ble partileder Une Bastholm og Miljøpartiet de grønne (MDG) utropt til valgkampens vinner av Kampanjes valgkampjury.

Det var juryleder Terje Svabø og jurymedlem og Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger som overrakte prisen til Bastholm i TV 2s studio i Bjørvika i Oslo.

Det er første gang MDG vinner denne prisen som Kampanje har delt ut i nesten 30 år.

- Dette er veldig stas, vi er aller mest opptatt av politikk, men det er også hyggelig å få anerkjennelse for en kampanje som også vi synes har vært vellykket, sa Une Bastholm da hun mottok kommunikasjon- og mediestrategiprisen direkte på TV 2 Nyhetskanalen søndag morgen.

Juryen sier følgende om Miljøpartiet de grønnes valgkamp:

- I tidenes mest rotete valgkamp hvor de tradisjonelle styringspartiene har mistet grepet, fremstår MDG som tydelige, troverdige og lite vinglete. Feide de andre klimapartiene av banen og står bak valgkampens beste sitat: «Jeg elsker bomringen». Fortsetter de å mobilisere og særlig de yngre, kan partiet bli den store overraskelsen i 2021, skriver juryen i sin begrunnelse.

- Vi har vært veldig tydelig på hva vi vil, og ikke bare hva vi ikke vil ha. Og jeg tror vi har klart å vise hvordan miljøsakene henger sammen, og at miljø og mennesker henger sammen, supplerer Une Bastholm.

Se klippet der Une Bastholm mottar prisen direkten på TV 2 Nyhetskanalen. 

- Rar og forunderlig valgkamp
Partiet har vært i en voldsom medvind under hele valgkampen og blitt båret frem av et klimaengasjement man knapt har opplevd i Norge tidligere, med både klimastreiker og klimabrøl. Samtidig peker juryen på at MDG har vært «kompromissløse på sine standpunkter» og da særlig i spørsmålet om bompenger der Oslo miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg kom med kommentaren «Jeg elsker bomringen».

Juryleder Terje Svabø, som har jobbet mye med politikk gjennom en lang journalistkarriere, understreker at juryen har hatt gode og lange diskusjoner og fulgt valgkampen helt siden landsmøtene.

- Det er den mest rare og forunderlige valgkampen noensinne, sier Terje Svabø.

I starten var Senterpartiet juryens favoritt, men til slutt stod det mellom Senterpartiet og MDG, som kom veldig sterkt mot slutten av valgkampen.

- Senterpartiet er en klar nummer to og har tatt og beholdt eierskap til sentrale saker. Partiet har greid å få distriktspolitikk øverst på den politiske dagsorden, men får en minus for liten digital synlighet, sier juryen.

Les mer: Valgkampjuryen om partilederdebatten: - Lysbakken var best, Ropstad var taperen

Har ikke vurdert politikken
Kampanjes ansvarlige redaktør Knut Kristian Hauger er fornøyd over at det ble Senterpartiet og MDG i finalen.

- Senterpartiet vant distriktene og MDG vant byene. Sånn sett var det to gode finalister som begge har markert seg sterkt under årets valgkamp, sier Hauger i Kampanje.

Han påpeker at det ikke er innholdet i politikken juryen tar stilling til.

- Vi har vurdert partienes kommunikasjonsfaglige innsats under valgkampen. Vi har kåret valgkampens vinner. Vi har sett på hvordan partilederne og partiene har markedsført seg selv. Det er det denne kåringen dreier seg om. Valgets vinner kåres av velgerne og det skjer i morgen, sier Hauger.

Les også: Ingen partier får terningkast seks i den digitale valgkampen - ett parti får terningkast én

Her ser du begrunnelsene til de andre partiene:

Ap: - Har vinglet i sentrale spørsmål, men partilederen kom veldig bra med mot slutten.

Høyre: - Partiet måtte bruke tid på å redde regjeringsprosjektet og har vært på defensiven i valgkampens største saker. Får pluss for sin digitale tilstedeværelse.

Frp: - En til tider desperat valgkamp med tendensiøs bruk av sosiale medier.

Venstre: - Partiet har kranglet med mange om mye. Ikke kledelig med en regjeringskollega som hovedmotstander.

Rødt: - Ble borte i valgkampen og ble klistret til FNB i bompengesaken.

SV: - Valgkampens beste partileder, også med humør. Men står veldig alene og tapte eierskap til klimasaken.

Krf: - Tannløse. Har ikke eid noen viktige saker i valgkampen.

FNB: - Fikk overrumplet de etablerte partiene, men det var også alt.

Her er Kampanjes valgkampjury:

  • Terje Svabø (juryleder) er journalist og kommentator. Han har tidligere jobbet som journalist i Aftenposten, VG, NRK og TV 2.
  • Morten Pettersen er daglig leder og gründer av Boldt i Norge.
  • Skjalg Fjellheim er politisk redaktør i Nordlys.
  • Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land.
  • Therese Manus er daglig leder i Kommunikasjonsforeningen.
  • Jannikke Hannevik er strategisk rådgiver i Knowit.
  • Knut Kristian Hauger er ansvarlig redaktør og daglig leder I Kampanje

Som tidligere er partiene av juryen blitt vurdert på evnen til å sette og håndtere dagsorden, fremsette sine budskap tydelig og med et forståelig språk, evnen til å mobilisere velgerne, opptreden i møte med velgerne - på alle plattformer, bruk av sosiale medier og samspillet mellom nye digitale flater og tradisjonelle medier, innsats i partilederdebattene, oppfinnsomhet - og til slutt smil og godt humør.

Vinnere av Kampanjes valgkampkåring de siste årene:

2017: SV
2015: Kristelig Folkeparti
2013: Arbeiderpartiet
2011: Høyre
2009: Høyre
2007: Fremskrittspartiet
2005: Arbeiderpartiet
2003: SV
2001: Ingen vinner kåret
1999: Fremskrittspartiet
1997: Kristelig Folkeparti
1995: Arbeiderpartiet