Navn: Knut Morten Johansen

Stilling: Informasjonssjef i SAS

Aktuell: Ble nylig kåret til Norges beste pressetalsperson i Aalunds PR-barometer for 2018

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Tradisjonelt sett så går det i juleribbe, men i år har jeg spesielt store forventinger til min svigersønn, en avansert kokk som imponerer til stadighet. Han er vertskap med min datter i år, og vi har våre forventninger. Det blir nok både tradisjonelt og ganske avansert, så vi gleder oss. Når det gjelder drikke så går det i øl og akevitt til maten og cognac til kaffe og kaker.  

- Du ble nylig kåret til journalistenes PR-favoritt for andre gang, har du fått noen reaksjoner på prisen som har skilt seg litt ut, eller som var ekstra hyggelige?

- Det har vært hyggelig å oppleve at så mange kollegaer internt i selskapet gleder seg over det.  Det ble arrangert en morsom surprise-markering på jobben, så jeg har fått mer ros enn jeg fortjener. 

- Hva var det morsomste som skjedde i medie- og kommunikasjonsåret 2018?

- Man kommer ikke utenom Trump når man skal snakke om kommunikasjon. Det som kjennetegner det han sier er at man ikke vet om man skal le eller gråte. Da han snakket om at finnene pleide å rake løv i skogene for å unngå skogbrann og anbefalte Californias skogvokter å gjøre det samme, var både morsomt og ganske spesielt. 

Du får lov til å forfatte ett av forslagene i Trine Skei Grandes kommende stortingsmelding om mediebransjen, som blir førende for mediepolitikken i lang tid fremover. Hva skriver du?

- Det må bli et overordnet prinsipp: At mediemeldingen med statens støtteordning og reguleringer sikrer så god og profesjonell journalistikk som mulig. Det er selvsagt viktig med mangfold, men nå er vi i en tid med «information overload» fra alle kanaler. I den verden herjer kampen om sannheten, og da tenker jeg at godt utdannede journalister og kompetente miljøer i mediehusene må være en forutsetning for at den frie, uavhengige pressen skal spille sin viktige rolle i vårt demokrati. Det synes jeg er viktig å få frem i mediemeldingen, men det kan godt væharre at det står allerede. 

 - Rema 1000 har fått mye oppmerksomhet for sin smarthus-film i år. Dropper du hele taleassistenten eller gleder du deg til å begynne å snakke til kaffemaskinen og stereoen?

- Hehe, den filmen er fantastisk. Elsker den! Jeg har en Alexa hjemme, men hun har ikke blitt noe dypsindig samtalepartner enda. Når hun drar på med Deep Purple når jeg sier «Alexa, play some good music», da blir hun en venn for livet for meg. Brødristeren og kaffemaskinen ser jeg ikke, men jeg tror slike teknologiske nyvinninger kan være ganske så berikende om det anvendes på riktig måte. Også vet jeg at mange er skeptiske som i reklamen, men jeg gir en foreløpig tommel opp, og her tror jeg det er mye bra i vente. 

- 2018 har vært et politisk stormfullt år. Hvilken politiker får din kommunikasjonspris og hvem får den ikke?

Hareide har imponert meg med sitt prosjekt. Jeg synes han har vært interessant å høre på, i tillegg til at han begrunnet veivalget i en bok før han tok med partiet og hele Norge med på en ganske imponerende politisk reise. Det er lenge siden vi har hatt et sånt totalengasjement rundt et politisk spørsmål. Den store feilen var timingen, og det tror jeg mange er enige om. Han skal ha ros for måten han har gått til verks på, ganske så imponerende. Listhaugs såkalte beklagelse har ikke imponert meg i samme grad. Hun forsterker jo nettopp det inntrykket i boken sin. 

- Hvilken tv-serie ble du hekta på og hvilken hekta du deg av i 2018?

- Jeg fikk anbefalt «Outlander» på radio, og har latt meg fascinere mer og mer av den. Jeg har ikke sett den ferdig enda, for da har jeg noe å glede meg til hver gang jeg har tid til tv-titting. Jeg har fullstendig falt av «House of Cards», som jeg elsket i begynnelsen. Jeg vet ikke om det var typen konflikter, eller om alt ble litt «too much» etter hvert. Jeg mistet rett og slett interessen. 

- Har radiovanene dine endret seg etter FM-slukkingen?

- Jeg kommer jo fra Stjørdalen, og for meg virker det som om hele Midt-Norge nå hører på FM-kanalen Nea Radio. Selbus lokalradio spiller nachspielmusikk klokken halv syv om morgenen, og har fått hele Trøndelag til å høre på bingo-radio. For min egen del så har jeg blitt en trofast P2-lytter, men P2 er jo på DAB, så da hører jeg via telefonen. Det går mye i debattprogrammer, Studio 2, Ekko og politisk kvarter. 

- Er det morsomt og folkelig eller helt upassende av VG å spørre Hadia Tajik om hun fikk «snøret i bånn» første kvelden med sin nye kjæreste?

- Jeg tenkte med en gang at på en fest i Trøndelag kan man spøkefullt stille et sånt spørsmål uten å forvente et ærlig svar. Når VG spør en av våre mest respektere politikere om det her, så er det litt barnslig og ganske respektløst. Mulig jeg er gammeldags og traus i min holdning, men jeg synes ikke det var greit.  

- Hvilket bilde på kamerarullen på mobilen din oppsummerer 2018 best?

Min datter Maria med Heine (1 år). Det illustrerer «the meaning of life» og er en god påminnelse om hva som betyr mest når det blåser fra alle kanter og trykker er høyt på jobben.