I dagens transparente samfunn holder det ikke å bare si at du vil godt, du må stå inne for det også. Gjør du ikke det blir du gjennomskuet og trampet på i full offentlighet.
Tillit. Et ord vi som PR-rådgivere ofte bruker når vi snakker med kundene våre. Valutaen som gjør at du tiltrekker deg de beste og mest engasjerte medarbeiderne, skaper trygghet til investorer og gir kundene en grunn til å handle varene dine. Når selskaper er ute i hardt vær så ønsker de ofte å nettopp gjenvinne tilliten hos sine målgrupper, og det siste halvåret har vi sett mange eksempler på selskaper som opplever kriser og brudd på tilliten. Og ikke så sjelden så er selve medisinen å legge seg paddeflat og be om en sjanse til å rette opp. Men som tidligere toppsjef i Edelman, Robert Phillips, skriver så godt i boka «Trust me. PR is dead» så er ikke tillit noe du snakker deg til, det er noe du gjør deg fortjent til. Og da ikke gjennom hva du sier, men hva du gjør. Han mener at bransjen slik den engang var er død. For virksomheter som bruker PR bare når de får buksevann av mediene for å trylle med ord, så må jeg utvilsomt si meg enig i det.
Selskaper som behandler kundene sine som samfunnsborgere fremfor konsumenter er fremtidens vinnere. Mennesker ønsker å bli assosiert med merkevarer og selskaper som står for noe bra og som bruker posisjonen sin til å drive samfunnet videre. Vi oversvømmes daglig av kommunikasjon som pushes på oss, og bare det faktum at vi har mulighet til velge dette bort, gjør at vi må flytte fokuset og kommunisere på målgruppenes premisser. Vi må forstå dem, hva de er opptatt av og hvordan virksomheter kan fortjene deres engasjement. Og når vi finner skjæringspunktet mellom hva målgruppene er opptatt av og hvilken posisjon et gitt selskap kan ha i deres liv, så vil de også bli en del av virksomhetens historiefortelling.
PR-faget er ikke dødt, men meningsløs produktpush og ord pakket inn i tyll er det.
73 prosent av generasjonen vi kaller «millenials » mener det er viktig at kommersielle virksomheter deler sitt syn på viktige samfunnsspørsmål og mener de bør jobbe aktivt for å påvirke andre til å involvere seg, viser en global undersøkelse utført av MSL Group. Skal virksomheter lykkes i å treffe hjertet hos individene i målgruppene sine må de vise at gjør sitt for å gjøre en forskjell.
Som rådgivere spiller vi kundene gode ved å hjelpe til med å finne deres samfunnsrolle. Det vil gjøre dem relevante og det vil også bidra til at de kommuniserer på premisser om hvilke temaer målgruppen er genuint opptatt av. Push-kommunikasjon er ut. Nøkkelen er å skape engasjement! Og det beste av alt: Det vil lønne seg fordi det bygger tillit.
Og tillit er bra for bunnlinja. Det viste seg med en aktivitet vi kjørte sammen med Good Morning for Avis Bilutleie i fjor høst; På den tjukkeste mørketida i Nord-Norge rullet vi ut konseptet «Søndagsturer» der folk kunne få låne bil gratis dersom de tok med seg en ensom med ut på søndagstur. Ikke bare førte dette til et bedre omdømme lokalt, det førte også til 100 prosent økning i det ordinære utleiemarkedet. Noe som i sin tur viser at det å ta samfunnsansvar, er ikke noe man kan verbalisere. Det er noe man GJØR. Og det er ikke bare bra for samfunnet. Det er også bra for business.
PR-faget er ikke dødt, men meningsløs produktpush og ord pakket inn i tyll er det.
Kommentér