- Hvilke pepperkaker smaker best? spør Haakon Dahl i Kitchen, etter å ha lest mitt innlegg Prisverdig tyveri i DN.

Utgangspunktet mitt var at mange av årets beste kampanjer er basert på idéer fra utlandet. Jeg mener det er et sunnhetstegn for bransjen at vi setter effekt for kunden høyere enn ønsket om å finne på alt selv.

Dahl spør om jeg vil sparke mot reklamebransjen. Det vil jeg ikke. Jeg oppfatter at vi er i samme bransje, selv om virkemidlene varierer litt fra byrå til byrå. Og jeg oppfatter ikke at det er noen forskjell på reklame, PR eller andre disipliner når det gjelder å hente tankegods fra andre.

Jeg ønsker heller ikke å snakke ned kreativitet. Tvert imot. Vi lever av løsninger som oppleves som nye og spennende, og derfor gir oppmerksomhet og verdifulle endringer. Jeg elsker å utvikle ideer! Men det betyr ikke at vi alltid må starte med blanke ark.

Eksemplene jeg nevner i mitt innlegg, Coops The Secret Coffeshop, Triggers Stopp bryllupet for Plan, PR-operatørenes Hold fokus for Gjensidige og vår egen #night at Holmenkollen for Airbnb inneholder masse godt kreativt arbeid her hjemme, selv om grunntanken er importert. Kreativitet handler ikke bare om grunnideen, men like mye om gjennomføringen.

Uansett hvordan man arbeider, må god etikk ligge i bunn. Man må aldri krenke andres opphavsrett eller være ufin mot kundenes eller byråets konkurrenter. Jeg mener de nevnte deltagerne i Gullkorn – Trigger, PR-operatørene og Apeland – alle er "innafor", ved at konseptet enten er kjøpt av kunden i et annet land, at byrået har avtalt med et byrå i et annet land. Coop-caset kjenner jeg ikke godt nok.

Alle kunder ønsker mest mulig effekt for pengene sine, og nå når mange opplever tøffe tider er det ekstra viktig. Jeg mener det er vår forpliktelse å lage de kampanjene som vi tror vil skape aller mest effekt for kunden, og ikke tenke så mye på våre egne, kreative egoer.

Selvsagt er det mest stas å kunne si at man har funnet på alt helt selv, men jeg synes det står respekt av å kaste sin ego-idé hvis man ser at kunden har mer igjen for å gå i spor andre har tråkket før. Forutsetningen må selvsagt være at det gjøres med åpenhet og respekt.

Jeg har ikke tenkt å stjele pepperkaker fra noen, og anbefaler ingen å gjøre det. Men jeg ser heller ikke noe poeng i å forske frem min egen oppskrift. Å hente oppskriften fra en matblogg og pynte kakene på min egen, kreative måte, synes jeg er utmerket.

For meg er det resultatet som teller. Og jeg tror kundene mine synes at effekt smaker aller best.