Analyseselskapet Meltwater har fulgt omtalen i sosiale medier av de norske partilederne i perioden mars til juni og har i den samme perioden også analysert omtalen av landsmøtene til de største partiene. 

Her kommer det frem at det Erna Solberg dominerer på sosiale medier med over 14.000 omtaler. Ida Aalen, rådgiver i Netlife Research og medlem av Kampanjes valgkampjury, er ikke overrasket over at Erna Solberg og Høyre er på omtaletoppen i sosiale medier. 

- Nei, jeg er egentlig ikke det. De store partiene får gjerne mer medieomtale og det gjelder også i sosiale medier, sier Ida Aalen. 

Tidligere undersøkelser viser at statsminister Solberg har kontroll på sosiale medier og Høyre-lederen har fått mye skryt for måten hun bruker Twitter.

Les også: Erna Solberg svarer mest på Twitter

- Er Høyre flinkere enn andre partier  i å utnytte sosiale medier i valgkampen?

​ - Dette henger sammen med størrelsen deres og de sakene som har fått oppmerksomhet i vår. Med partilederen som statsminister er det også noe automatikk i at de får mer omtale, sier Aalen. 

Gahr Støre best likt
På andreplass etter statsministeren kommer Jonas Gahr Støre med 9.709 omtaler. Men selv om Solberg har klart mest omtale på sosiale medier, stikker Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre av med den største andelen av positiv omtale (29,5%), ifølge Meltwaters tall. Gahr Støre slår dermed Solberg i positiv omtale på sosiale medier.

- Selv om Jonas Gahr Støre har nest flest omtaler på sosiale medier, har han som opposisjonsleder definitivt langt mer positiv omtale enn statsministeren, sier  administrerende direktør i Meltwater Norge, som står bak undersøkelsen, til Kampanje.

Her kan du se alle tallene og tabellene i undersøkelsen.

Hot SoMe-stuff:

Erna Solberg er den partilederen med klart mest omtale på sosiale medier. Også partiet Høyre er «hot stuff» på sosiale medier. Ap-leder Jonas Gahr Støre får mest positiv omtale.

Da Kampanjes valgkampjury oppsummerte landsmøtevåren, mente juryen at det var Arbeiderpartiet som hadde kommet best i gang med valgkampen, mye på grunn av partileder Jonas Gahr Støres utspill om at Norge måtte ta imot 10.000 flyktninger fra Syria.

Les også: - Går fra å være tåkefyrste til å eie saken

Svake Frp-tall
Også for Frp er tallene svake. Både partileder Siv Jensen og landsmøtet skårer dårlig i Meltwaters undersøkelse. Jensen er den partilederen som er mest omtalt i negativ forstand med 20,9 prosent, og det landsmøtet som relativt sett har fått mest negativ omtale på sosiale medier er også Frps hvor 26,9 prosent av omtalen var negativ, viser tallene til Meltwater.

- Landsmøtene har vist hvordan sosiale medier forsterker noen tradisjonelle mediesaker. Særlig under Frps landsmøte, der mediene diskuterte Per Sandbergs t-skjortevalg under flyktningesaken, spilte sosiale medier en viktig rolle i diskursen, sier Steen.

Senterpartiet på bunn
Den minst omtalte partilederen er Trygve Slagsvold Vedum med bare 217 omtaler. I motsetning til både Solberg og Gahr Støre, har ikke Sp-leder Slagsvold Vedum egen Twitter-konto. Senterpartiets landsmøte fikk heller ikke mye omtale på sosiale medier i perioden, hvor altså Høyre nok en gang dominerer.

- Det er overraskende at Vedum ikke bruker Twitter aktivt. Senterpartiet er en grasrotorganisasjon, og burde vel ta i bruk alle digitale verktøy for å komme i kontakt med grasrota, sier Birte Steen.

Mest positiv omtale fikk emneknaggen til Miljøpartiet de grønne med 31,6 prosent. Spørsmålet er da hvordan det vil slå ut for et parti med lite omtale og en Twitter-løs partileder i kampen om stemmene.

- Kan Senterpartiet tape valgkampen på sosiale medier?

​ - Senterpartiet gjorde det dårlig sist valg også. De ser ikke ut til å prioritere sosiale medier. Kanskje har de bestemt seg for at de ikke finner kjernevelgerne sine der. Det stemmer nok at de ikke er på Twitter, men journalistene og mange andre meningsdannere er jo der så da er det litt merkelig at han ikke er til stede der, sier Ida Aalen.

Rødt med crowdfunding
- Ser vi noe nytt i bruken av sosiale medier under årets valgkamp sammenlignet med tidligere?

- En ting: Rødt som bedriver kronerulling via crowdfunding-tjensten Indiegogo.

På nettsiden står det blant annet følgende: «For 10.000 USD (litt over 70.000 kr) kan vi (Rødt, red. anm) via sosiale medier nå ut til like mange som vi mister når NRK utestenger oss. Beløpet er i dollar fordi Indiegogo ikke lar oss samle inn i norske kroner.»

Følger valgkampen:

Ida Aalen er medlem av Kampanjes valgkampjury. Hun er rådgiver i digitalbyrået Netlife Research.