I de rødgrønne årene fra 2005 til 2013 falt produktiviteten i Norge dramatisk, dokumenterer Rattsø-utvalget. Nå må produktiviteten opp, men hvordan? Svaret er selvfølgelig å utdanne og ansette flere informasjonsfolk.
BDO sjef Trond-Morten Lindberg bommer grovt når han i et innlegg i Dagens Næringsliv angriper folk som er på vinterferie denne uken. Produktiviteten øker ikke nødvendigvis av å løpe fortere på hamsterhjulet. Produktiviteten øker når vi jobber smartere. Nobelprisvinner Solow kaller det Total Faktor Produktivitet (TFP). Rattsø-utvalget skriver; «På lengre sikt vil et lands produktivitetsvekst avhenge av landets evne til å flytte teknologifronten gjennom innovasjon, og ikke minst evnen til å ta i bruk frontteknologi som utvikles i utlandet». Schibsted er et skoleeksempel. Lørdag fortalte konsernsjef Ryssdal at Schibsted skal hente verdens fremste teknologer i Silicon Valley.
MERK: Trond Morten Lindberg avviser at han har angrepet nordmenn som drar på vinterferie, hverken i Dagens Næringsliv eller andre steder. Debattinnlegget hans i DN kan du lese her (redaksjonell anmerkning).
Norge har gjennomlevet en oljerevolusjon de siste femti årene. Den viktigste globale revolusjonen i perioden har vært informasjonsrevolusjonen. «Teknologifronten» Rattsø snakker om er informasjonsteknologi. Mikroprosessoren ble satt i masseproduksjon i 1973. Apple ble etablert i 1975. I 1989 presenterte forskere ved internettprotokollen, og i 1997 skrev Gartner at investeringene i informasjonsteknologi ga positiv avkastning for bedriftene. Nå snakker vi om «the internet of things». «The internet of things» handler ikke om ting, men om billig informasjon i enorme mengder, skriver teknologinetttstedet Gigacom. «Jo mer du forteller verden om deg selv, jo oftere kan verden gi deg det du ønsker», skriver Sam Lessin som leder Facebooks Identity Product Group.
Informasjonsrevolusjonen forandrer hvordan vi tilnærmer oss verden og vurderer oss selv, skriver Oxford professor Luciano Floridi som også er Googles husfilosof. Han skriver at kunstig intelligens eller algoritmer nå gjør oppgaver mennesker har gjort i århundrer, og at mennesker gradvis innser at de ikke er enkeltstående ensomme individer, men forenes av samme informasjonssfære. Informasjonsteknologien endrer samfunnene våre fundamentalt, slik dampmaskinen endret samfunnet på attenhundre-, og elektrifiseringen gjorde på nittenhundretallet.
PR-profesjonen, slik vi kjenner den i dag, ble etablert da Thomas Alva Edison prøvde å overbevise amerikanske husmødre om at elektrisitet ikke var farlig. Profesjonen lever fortsatt av å hjelpe samfunn, organisasjoner og næringsliv å fremskaffe og kommunisere bedre informasjon i mylderet. Når Rattsø-utvalget nå skal i gang med en ny rapport, bør det fordype seg i hvordan Norge skal utdanne og anvende flere programmerere, informasjonsteknologer og kommunikasjonsfolk. De kan studere hva de har gjort på NTNU og ved Westerdal School of Communication. Det står om Norges fremtid.
I påvente av denne rapporten kan vi andre ta vinterferie med god samvittighet.
Hans Geelmuyden, sjef Geelmuyden.Kiese Gruppen
Kommentér