- Hvis noen kom til meg med ønske om å forstå hvorfor høyresiden vokser frem i mange vestlige land, ville jeg anbefalt TikTok fremfor Urix som en god kilde, sier Unge Høyre-leder Ola Svenneby på Høstmøtet til Norsk Redaktørforening.

Få timer etter at Donald Trump ble erklært vinner av det amerikanske presidentvalget, deltok Svenneby i en panelsamtale på Høstmøtet for å diskutere mistilliten til redaktørstyrte medier blant unge voksne.

Svenneby er spesielt kritisk til hvordan mediene har omtalt, eller latt være å omtale, Joe Bidens tabber som president.

- Det har vært total stillhet i norske medier om at Joe Biden åpenbart ikke er egnet til å være president, samtidig som man på TikTok kunne se at Biden sa at Gaza hadde grense til Mexico eller at han ikke klarte å stå på to bein, sier Svenenby.

Det har vært med på å så et frø av mistillit hos unge voksne som får nyhetene sine fra sosiale medier, mener han.

Les mer: Norske redaktører om Trump-skredet: - Ser mørkt på veien fremover

- Bidratt til å skape større mistillit
På den andre siden har ingen av Donald Trumps tabber vært for små for norske nyhetsredaksjoner ifølge Svenneby.

- Donald Trump kunne ikke slippe en fis uten at det ble forsidesak i alle norske medier. Da trenger du ikke å være Trump-tilhenger for å se at mediene har bidratt til å skape større mistillit til seg selv.

Han mener norske medier er skyldige i å overdrive deler av Trump-dekningen.

- Jeg er enig i at Donald Trump er en kandidat som burde advares mot. Er han demokratisk farlig? Ja. Er han like farlig som norske medier har fremstilt han som? Da tror jeg svaret er nei, sier Svenneby.

Han understreker samtidig at han ikke ville ha stemt på Donald Trump.

Les også: - USA står som et symbol på hvordan tilliten til media kan smuldre

- Et stort dilemma
TV 2s nyhetsredaktør er ikke helt enig i analysen.

- Jeg er ikke sikker på at det er riktig. Vi har hatt masse rare saker om Biden og det han har sagt og gjort, men det faller gjennom fordi absurditeten rundt Trump er så mye større, sier Karianne Solbrække til Svenneby på scenen.

Hun deler likevel en grunnleggende bekymring for tilliten til redaktørstyrte medier.

- Vi skal være mer selvkritiske, det gjelder ikke bare TV 2, men alle større medier. Vi må erkjenne at vi ikke lykkes med å forklare hvorfor så mange amerikanere stemmer på Trump. Noe av problemet akkurat nå er at vi møter en ung generasjon som har problemer med å forholde seg til nyansene. Vi får mer hat jo mindre vi mener. Det er et tillitsbrudd i seg selv for unge brukere at vi ikke tar stilling til Gaza-krigen. Det er det store dilemmaet, sier Solbrække.