Årets mest omtalte bryllup på norsk jord nærmer seg med stormskritt, men enn så lenge har det kommet begrenset med informasjon til norske journalister som setter kurs mot Geiranger for å dekke vielsen av prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett 31. august.

I et brev til prinsessens management - datert 27. juni - tilbyr Norsk Redaktørforening å fungere som et kontaktpunkt mellom managementet og foreningens 820 redaktørmedlemmer med tanke på kommunikasjon og tilrettelegging rundt dekningen.

- Bryllupet har naturligvis stor offentlig interesse, og det er viktig at det blir lagt godt til rette for redaktørstyrte medier  som ønsker å dekke begivenheten, skriver generalsekretær Reidun Kjelling Nybø og styreleder Tora Bakke Håndlykken. Sistnevnte er til daglig nyhetsredaktør i VG.

Det er ikke første gang Redaktørforeningen tilbyr lignende tjenester, understreker Kjelling Nybø overfor Kampanje.

- Det har skjedd før at vi har invitert til dialog med representanter fra kongefamilien og vært et kontaktpunkt, så langt tilbake som 2001, sier hun med henvisning til bryllupet mellom kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

- Har dere fått tilbakemeldinger fra medlemmene deres om at de etterlyser mer informasjon om bryllupet?

- Vi har fått ett og annet hjertesukk om at det har vært for lite informasjon. Vi er tett på hendelsen nå. Både i brevet og i samtaler med Simon Eriksen Valvik (pressekontakt for bryllupet, red. anm.) har vi gitt uttrykk for at vi forventer at det tilrettelegges skikkelig for redaktørstyrte medier som skal dekke begivenheten og at man har forståelse for at det er stor interesse i det norske folk for det som skal skje.

Generalsekretæren minner om at prinsesse Märtha Louise er nummer fire i arverekken.

- I et monarki som er bygget på familiære bånd vil det være sånn at en del av det som i andre sammenhenger er ansett som privat, vil ha offentlig interesse på en annen måte enn i mange andre familier.

- Det er ingen hemmelighet at Märtha Louise har et anstrengt forhold til norsk presse. Kan man forstå det dersom hun skulle ønske å holde pressen på en armlengdes avstand på den store dagen?

- Det har kommet ulike signaler fra prinsessen og paret som skal gifte seg. Vi fikk noen signaler i april om at de ikke ville gi kommentarer til pressen, og så kom det andre signaler i sommer. Jeg håper og tror at prinsessen forstår at det er stor interesse knyttet til denne begivenheten og at deler av begivenheten må være åpen og tilgjengelig også for redaktørstyrte medier.

Det er ventet mer praktisk informasjon om pressens arbeidsforhold på bryllupsdagen i løpet av tirsdag 20. august, opplyser Norsk Redaktørforening i en e-post til medlemmene sine mandag. Den vil imidlertid ikke komme fra foreningen, men fra pressekontakt Simon Eriksen Valvik.

Les mer: Durek Verretts tidligere PR-manager blir pressekontakt for Märtha og Dureks bryllup