Hoem har annonsert at hun vil vinne tilbake de unge guttene som har forlatt partiet til fordel for høyresiden. Det er også ett av temaene for AUFs sommerleir, som åpnet torsdag.

- AUF har alltid vært den tydeligste stemmen i likestillingskampen. Vi må være like tydelige på utfordringene som unge gutter opplever, sier AUF-leder Astrid Hoem til NTB.

Hun retter samtidig krass kritikk mot hvordan de blå ungdomspartiene henvender seg til unge mennesker på Tiktok:.

- De er som life coacher på Tiktok. De framstiller det som at det bare er om å gjøre å jobbe hardt nok for å ha råd til bolig eller læreplass. Men det er et politisk ansvar å sørge for at vi alle har mulighetene til å få det til. Det politiske ansvaret tar ikke de, sa Hoem.

- Tråkket feil
Nå får hun svar fra FpU-leder Simen Velle, som selv har markert seg på det sosiale mediet.

- Fravær av sosialdemokrati er ikke det samme som fravær av politikk. Unge nordmenn har stemt på andre politiske løsninger enn de Astrid Hoem og AUF forfekter, og det er ganske frekt å late som noe annet, sier Velle.

Høyre og Frp var de to partiene som gjorde det klart best i fjorårets skolevalg, mens Ap gikk på en real smell. I forrige kommunevalg var det kun sju prosent av menn under 25 år som stemte på Arbeiderpartiet, viser tall fra SSB. Nesten seks av ti stemte på enten Høyre eller Frp.

- Det å redusere den blå bølgen blant ungdom til Tiktok er ikke bare feil, det er ganske frekt mot de over 50.000 skoleelevene som stemte Frp eller Høyre i skolevalget. Her understreker Hoem og AUF at de på ingen måter skjønner hvor de har tråkket feil, og det er bekymringsfullt, sier Velle.

Det var Velle som skapte mest engasjement på Tiktok av alle ungdomspartiene under skolevalgkampen i fjor. Men FpU-lederen har også høstet kritikk på det sosiale mediet, som da han sa at noen få menn har tilgang på alle jentene.

Har fått seg Tiktok-konto
Nå er også AUF på Tiktok, forteller Hoem. Hun mener ungdomspartiet må tørre å ta større del i debatten om de unge.

- Nå er også AUF på Tiktok og får stadig flere følgere, men det handler ikke bare om Tiktok. Det handler om at mange unge nå kan bli den første generasjonen som har færre muligheter enn foreldregenerasjonen, sier Hoem og fortsetter:

- AUF og Ap må være tett på problemene de opplever, og ikke minst komme med løsninger – enten det handler om at unge ikke kommer inn på boligmarkedet, eller at skolene er for fulle av press og stress.

Velle er ikke imponert.

- Jeg forstår godt at AUF nå bruker store ressurser på å forsøke å nå de unge gutta. Hadde jeg levert så dårlige skolevalg som Arbeiderpartiet, hadde jeg nok gjort det samme.