Polaris Media legger torsdag morgen frem et overskudd før engangseffekter på 57 millioner kroner i fjerde kvartal i 2023. Det er et svakere resultat enn på samme tid i fjor da tilsvarende resultat var på 19 millioner kroner.  Engangskostnadene knyttet til sluttvederlag i mediehusene, den kommende avviklingen av trykkerivirksomhet i Trondheim og avvikling av filialer i den svenske distribusjonsvirksomheten, beløper seg 37 millioner kroner kroner, slik at driftsresultatet etter engangskostnader til slutt endte på 20 millioner kroner.

I likhet med tredje kvartal er svakere annonseinntekter og reduserte inntekter fra trykk og distribusjon, hovedårsaken til resultatnedgangen også i fjerde kvartal. Nedgangen i konsernets annonseinntekter endte på 28 millioner kroner, en tilbakegang på ni prosent sammenlignet med fjerde kvartal i 2022. 

- Annonsemarkedet er fortsatt krevende både i Norge og Sverige. Der ligger hovedutfordringen for mediehusene. I tillegg ser vi et tiltakende fall i etterspørselen etter papiraviser, noe som også påvirker lønnsomheten i trykkeri- og distribusjonsvirksomheten vår, sier konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media. 

Les også: Schibsted tjener mer på medier - øker overskuddet med nesten 50 prosent

Kutter bemanningen
I fjerde kvartal ble det gjennomført en ytterligere nedbemanning på 95 årsverk i mediehusene i Stampen Media. Dette kom i tillegg til 26 årsverk i første kvartal 2023. Det er også gjennomført større strukturelle endringer i den svenske distribusjonsvirksomheten, herunder en reduksjon på 77 årsverk, for å tilpasse kostnadsnivået til lavere papirbaserte inntekter i mediehusene.

I den norske virksomheten er en bemanningsreduksjon på 90 årsverk under gjennomføring i 2023 og 2024, hvorav 40 årsverk i trykkerivirksomheten. 

- Tiltakene er nødvendige for å løfte de finansielle resultatene både i Norge og Sverige, sier Koch. 

Konsernet forventer at tiltakene gir en samlet bruttobesparelse på 300 millioner kroner, med helårseffekt fra 2025.  

- Dette vil gi konsernet en buffer til å håndtere fortsatt krevende markedsforhold og underliggende kostnadspress som følge av fortsatt høy inflasjon i Norge og Sverige, sier Koch.

Vekst i brukerinntekter
Veksten i konsernets digitale inntekter fortsatte imidlertid i fjerde kvartal. I det Polaris Media omtaler som «et krevende marked» endte de 12 prosent høyere enn samme periode året før. Polaris Medias brukerinntekter økte med to prosent i kvartalet ettersom veksten på 23 prosent i digitale abonnementsinntekter kompenserte for nedgangen i papirbaserte inntekter.

- Vi har lyktes godt med de digitale brukerinntektene. Den digitale transformasjonen i mediehusene har skutt ytterligere fart i året som har gått. Det er gledelig å se at veksten i digitale abonnement gjør at vi også har vekst i den samlede abonnementsmassen, til tross for stort frafall på papir, sier konsernsjef Per Axel Koch.  

Her kan du se alle tallene til Polaris Media for årets fjerde kvartal i 2023. 

Polaris Media  2023 2022 Endring i %
Omsetning 942,0 986,0 - 4
Driftsresultat (EBITDA) 20,2 - 8,4 -
Resultat før skatt -120,0 - 43,4 -