Lørdag går den store finalen i Melodi Grand Prix av stabelen i Trondheim Spektrum. Samtidig pågår debatten om Israels deltakelse i Eurovision Song Contest i lys av krigshandlingene på Gaza for fullt.

Det har vært demonstrasjoner mot Israels deltakelse i forbindelse med alle tre delfinaler så langt, og over 20.000 nordmenn har signert et opprop om at NRK går i bresjen for at det skjer. Over 300 norske artister har stilt seg bak et lignende budskap.

Les mer: Artist-opprop mot Israels deltakelse i Eurovision

Svaret fra NRK og kringkastingssjefen har så langt vært et klart «nei». Deres begrunnelse er at de ikke alene kan gå inn for en kulturboikott av Israel.

- Vi er godt kjent med posisjonene, vi har mottatt masse henvendelser og demonstrantene er tydelige på hva de mener. De bruker sin ytringsfrihet, som jeg synes er veldig bra, og er tydelige i tilbakemeldingene og forventningene til NRK. Så forsøker vi å være tydelige på hva vi mener er riktig i vårt svar, sier kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen i NRK til Kampanje.

Hun deltok torsdag på et arrangement i regi av Oslo Redaktørforening om å lede som redaktør når det stormer rundt egen journalistikk.

Foreløpig har ikke debatten rundt Eurovision Song Contest resultert i like store vindkast som da Haugen måtte trekke «Ingen elsker bamsegutt» i fjor høst, men kringkastingssjefen forventer heller ikke at debatten vil ta slutt når årets Melodi Grand Prix-vinner er kåret på lørdag.

- På hvilken måte?

- Etter hver som de andre europeiske landene plukker ut sine finalister, vil det kanskje være videre debatt. Vi vet at det har vært en debatt på Island og vi følger med.

Den islandske kringkasteren RÚV har avgjort at beslutningen om Island vil delta i den internasjonale finalen i Malmö i mai skal være opp til vinneren av den nasjonale finalen.

- Vil NRK være åpen for en lignende løsning?

- Vi har sagt at vi har disse nasjonale delfinalene og en nasjonal finale i helgen. Da er vi opptatt av å løfte ny norsk og samisk musikk. Og det er det aller viktigste. Vi har en veldig god dialog med artister og managementet deres, og så må vi følge med og se hva som skjer.

Vokalist Gunnhild Sundli i bandet Gåte, som er en av favorittene til å vinne på lørdag, sier til NRK.no at de oppfatter det som problematisk at Israel skal være med slik situasjonen er nå.

- Skulle vi vinne lørdag, er dette noe vi må ta stilling til. Men det vil kreve tid og diskusjoner for å finne ut hva som er best, sier hun til NRK.