73 prosent av den norske befolkningen er innom en nettavis daglig, mot 74 prosent i fjor. Talleter hentet fra Mediebedriftenes landsforening (MBL), og det er første gang på ti år at det blir mindre, og ikke større.

Samtidig går den totale digitale dekningen for norske nettsteder går tilbake med to prosent i fjerde kvartal av 2023, sammenlignet med tilsvarende kvartal året før.

- Enkelte tredjepartsaktører og sosiale medier, som Facebook, prioriterer i mindre grad redaksjonelle medier. Dette kan også ha betydning for utviklingen til flere av de målte nettstedene, sammenlignet med samme periode i fjor, sier MBL-sjef Randi S. Øgrey i en pressemelding.

Dagbladet - som mister nesten tolv prosent på sine digitale lesertall - har tidligere fortalt at de mistet nesten all Facebook-trafikk over natten. 

- Det ser ut som Meta er i ferd med å bevege seg bort fra å prioritere nyheter i så stor grad som de har gjort tidligere i algoritmene sine, sa daværende nyhetsredaktør Jan Thomas Holmlund til Kampanje i fjor høst.

Les også: Dagbladet-overskudd på over 50 millioner kroner

Papirskrell
Den digitale nedgangen blekner likevel sammenlignet med det som nå skjer med papiravisene. De ferske lesertallene viser en samlet tilbakegang på 13 prosent for papiravisene det siste året. Nå leser kun 24 prosent en papiravis daglig.

- Nedgangen for papiravisene akselererer i denne perioden. Flere mediehus har den siste tiden endret frekvens på papirutgavene, og velger å legge mer av det journalistiske trykket digitalt. Dette er en naturlig utvikling, og fremover vil vi fortsette å se nye abonnementsmodeller som er mer tilpasset endringene i folks medievaner, sier Øgrey.

De 153 avishusene som er en del av målingen har en total tilbakegang i lesertallene på fire prosent i forhold til 2022.

Ifølge Kantar, som står bak målingen, bruker nordmenn i snitt mer tid på lesing av nettaviser. Det kan tyde på at det er noe færre som leser, men at de til gjengeld bruker mer tid på dem.

Les mer: Digitalsmell for KK-sjef: - Vi har fått en skikkelig kilevink

Kraftig vekst for E24
Nesten alle de største nettavisene i landet mister lesere. E24 skiller seg ut med en vekst på over 12 prosent.

- Dette var veldig gøy, og ekstra gøy fordi det kommer som et resultat av dagsettende journalistikk som leserne tydeligvis setter pris på, sier publisher i Schibsted-avisen E24, Lars Håkon Grønning til Kampanje.

Nå er E24 landets femte største nettavis. Rett foran Nettavisen, og et godt stykke bak TV 2.

- Vi er veldig tilfredse med å være på femteplass bak aviser som dekker langt bredere. Jeg er overbevist om at det skyldes god journalistikk og at vi setter dagsorden i nyhetsbildet på en god måte. Vi har dekket urolige tider og jeg tror nordmenns interesse for økonomi er på et historisk høyt nivå.

Her kan du se lesertallene til Norges ti største nettaviser. Alle tall i tusen.

Nettavis 2023 2022 Endring i prosent
VG 1.964 1.958 + 0,3
NRK 1.501 1.540 - 2,5
Dagbladet 1.202 1.360 - 11,6
TV 2 1.039 1.127 - 7,8
E24 553 493 + 12,2
Nettavisen 510 530 - 3,8
Aftenposten 343 377 - 9,0
Se og Hør 259 315 - 17,8
ABC Nyheter 200 232 - 13,8
Bergens Tidende 198 185 + 7,0