Dagbladet mistet nesten all Facebook-trafikk over natta - vet fortsatt ikke hva som skjedde

- Det har vært vanskelig å få et godt svar, sier nyhetsredaktør.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Trafikktallene til MBL avslørte et kraftig fall i unike brukere for Dagbladet i uke 31. Mens de andre nasjonale nettavisene holdt seg stabile, mistet Dagbladet 178.109 unike brukere på mobil. For første gang på lang tid hadde Dagbladet under én million unike brukere om dagen på mobil. Trafikkfallet ble først omtalt av Journalisten.

 - Over natta mistet vi nesten all trafikken vår fra Facebook, forteller konstituert nyhetsredaktør Jan Thomas Holmlund i Dagbladet.

Han legger til at en svært liten andel av sidevisningene til Dagbladet kommer fra Facebook, men endringen har hatt en påvirkning på antall unike brukere.

- Da trafikken fra Facebook uteble, så gikk også totaltallet på unike brukere ned. 

I perioder har «så å si all trafikk» fra Facebook vært borte ifølge Holmlund.

- Tok dere kontakt med Facebook?

- Nei, det har vært vanskelig å få et godt svar på, rett og slett. Vi har vært i kontakt med flere forskjellige i Facebook-systemet de siste ukene, og fått litt forskjellige svar. Vi er fortsatt i dialog med dem og prøver å finne ut av hva som har skjedd og hvordan vi kan hindre at det skjer igjen.

- Skyldes det en teknisk feil eller er det en bevisst endring hos Facebook?

- Nei, det har vært vanskelig å få et godt svar på, rett og slett. Vi er fortsatt i dialog med dem og prøver å finne ut av hva som har skjedd og hvordan vi kan hindre at det skjer igjen, forteller han. 

Les også: Slår alarm om ny Facebook-trend: - Bekymrer meg veldig

- Ikke friskmeldt enda

Underveis har Dagbladet fortsatt med å legge ut saker på plattformen og testet ut ulike formater. Nå ser de at Facebook-trafikken gradvis øker, men den er fortsatt ikke på gamle høyder, og Holmlund er ikke sikker på at den vil komme dit igjen.

- Jeg vil på ingen måte si at vi er friskmeldt enda. Så vi jobber fortsatt med å prøve å få opp trafikken igjen. Men hva Facebook prioriterer å vise brukerne sine er selvsagt deres privilegium. Dette er ikke noe som holder oss våkne om natta, påpeker nyhetsredaktøren.

Allerede før Facebook skrudde igjen krana, opplevde Dagbladet, i likhet med resten av mediebransjen, at det var blitt vanskeligere å få saker til å fly på Facebook.

- Det ser ut som Meta er i ferd med å bevege seg bort fra å prioritere nyheter i så stor grad som de har gjort tidligere i algoritmene sine, sier Holmlund.

Det gjør at direktetrafikk blir enda viktigere for mediehusene fremover, mener han.

- Hvis man baserer forretningsmodellen sin på at man skal ha en stor andel av trafikken sin fra Facebook, så sitter man i en vanskelig posisjon. En sterk forside, høy direktetrafikk og en god merkevare, det er veldig viktig akkurat nå, understreker han. 

I uke 32 var det bare 6111 unike brukere som skilte Dagbladet og TV 2 på mobil ifølge MBLs trafikkdata. I uke 33 har Dagbladet igjen økt avstanden til konkurrenten.

- Er du bekymret for at Facebook-endringene skal svekke posisjonen til Dagbladet?

- Når vi mister en trafikk-kilde som konkurrentene fortsatt har, så tar de selvfølgelig innpå. Men sånn i det store av det hele, så ser vi at vi holder avstanden ganske fint, også mot TV 2.

- Fri flyt av redaktørstyrt journalistikk må ikke hindres

Før sommeren la norske presseorganisasjoner frem seks krav til de internasjonale teknologigigantene Google, Meta, Snapchat og Tiktok, i håp om å sikre en mer regulert og transparent distribusjon av norsk journalistikk.

Administrerende direktør i MBL, Randi S. Øgrey var blant de som spilte inn kravene til daværende kulturminister, Anette Trettebergstuen. Hun forteller Kampanje at de i lang tid har arbeidet med å skape mer symmetri i forholdet mellom mediene og de globale plattformene.

- Vi har spilt inn seks krav, der et av kravene går på at de redaksjonelle mediene må ha innsikt i og forstå de beslutningene som begrenser eller forårsaker spredning av nyheter. For våre medlemmer er både innsikt og forutsigbarhet essensielt, påpeker hun.

På spørsmål om hva hun tenker om at Dagbladet skal ha mistet nesten all Facebook-trafikk i enkelte perioder, mener Øgrey at mediene må finne andre måter for å nå ut til brukerne sine på dersom det er slik at spredningen av nyhetsinnhold via Facebook, eller andre tredjeparter, synker.

- Norske redaktørstyrte medier er i verdenstoppen på direktetrafikk og det gjør oss mindre utsatt for endringer hos Meta og andre plattformselskaper enn tilfellet er i andre markeder. Så langt er det imidlertid ingenting som indikerer at all trafikk fra Facebook forsvinner. Men det er ingen hemmelighet at Meta ikke prioriterer nyhetsinnhold i samme grad som tidligere. 

Hun trekker frem at det også er en rekke andre faktorer som spiller inn. Reuters Institute peker blant annet på at yngre brukere flytter seg til andre plattformer, og at folk flest deler og kommenterer mindre enn tidligere.

- Hvilke forventninger har dere til regjeringen som nå prøver å ta grep om relasjonen mellom Facebook og norske medier?

- Presseorganisasjonene har innledet dialog med de fleste av de store selskapene, inkludert Meta. Den vil fortsette utover høsten. Under Arendalsuka bekreftet også vår nye Kulturminister Lubna Jaffery at hun vil følge opp sin forgjengers initiativ.

Kampanje har sendt spørsmål til Meta om saken, men vi har foreløpig ikke fått svar.

Dagbladet mistet nesten all Facebook-trafikk over natta - vet fortsatt ikke hva som skjedde